Tikroji tiesa apie iki šiol demonstruotą neva sektiną šeimos gyvenimą paaiškėjo, kai vieną vėlyvą rugpjūčio rytą Jutoje dvylikametis R. Franke sūnus su atviromis žaizdomis pasibeldė į kaimynų namų duris ir paprašė maisto bei vandens.

Policijos duomenimis, berniukas pabėgo iš netoliese esančio namo išlipęs pro langą. Berniukas atrodė išsekęs, ant jo kulkšnių buvo matyti užklijuota lipni juosta ir žaizdos dėl surišimo, rašo BBC. Netrukus berniukas buvo nuvežtas į ligoninę.

Tame pačiame name, iš kurio jis pabėgo, rasti dar penki vaikai, jie taip pat buvo paimti ir išvežti į globos įstaigą, o R. Franke, įtakinga tėvystės specialistė ir šešių vaikų motina, buvo suimta. Praėjusią savaitę jai pateikti šeši kaltinimai dėl sunkaus elgesio su vaikais.

Dėl šios istorijos šokiruota didžiulė sekėjų armija – R. Franke tėvystės patarimus dalijo dviem milijonams „YouTube“ prenumeratorių.

Ruby Franke buvo apkaltinta dėl savo vaikų išnaudojimo ir smurto prieš juos.

Vis tik daliai sekėjų moters suėmimas nebuvo staigmena, mat kai kurie moters patalpinti vaizdo įrašai sulaukė kritikos dėl jos propaguojamo griežto auklėjimo stiliaus.

R. Franke savo „YouTube“ kanalą pradėjo kurti nuo 2015 m. Tuo metu šeimyniniai vlogai, kaip atskiras žanras, išgyveno aukso amžių ir jų kūrėjams uždirbdavo didelius pinigus. „Aštuonių keleivių“ kanalas taip pat sulaukė populiarumo, jau po metų M. Franke vaizdo įrašai skaičiavo dešimtis tūkstančių peržiūrų.

Savo vaizdo įrašuose moteris dalijosi savo šeimos kasdienybe – juose buvo rodoma tipiška mormonų priemiesčio šeima, kuri vaikus moko namuose, gamina maistą, valgo ir šnekučiuojasi.

Tačiau kai kurios paviešintos akimirkos keldavo nuostabą, rašo „Today“. Pavyzdžiui, viename vaizdo įraše girdėti, kaip moteris sako savo sūnums, kad jie „praras privilegiją valgyti vakarienę“, jei ir toliau žaisdami mušis. Kitame ji sakė, kad šešiametė jos dukra „turės badauti“, nes pamiršo pasiimti pietus į mokyklą. „Tikėkimės, kad niekas kitas neduos jai valgyti, nes tada ji nepasimokys iš savo klaidos“, – prieš kamerą kalbėjo ji.

Dėl dar vieno ryškus epizodo į M. Franke auklėjimo stilių dėmesį atkreipė ne tik šeimyninių vlogų žiūrovai. Dar 2020 m. vaizdo įraše pasakojama, kad moteris net septyniems mėnesiams atėmė miegamąjį iš savo paauglio sūnaus. Ji paaiškino, kad jos sūnus parodė, jog nesugeba tvarkytis savo miegamajame, todėl jam buvo pasiūlytos alternatyvos – svečių lova arba pripučiamas čiužinys. Vėliau iškrėtęs pokštą savo broliukui paauglys turėjo miegoti ant sėdmaišo.

Daugelį žiūrovų šis incidentas sutrikdė, o vienas iš jų sukūrė peticiją ir pareikalavo atlikti tyrimą. Peticija surinko tūkstančius parašų, ir į šeimą buvo iškviesta vaikų teisių apsaugos tarnyba.

Kilus ne pirmam pasipiktinimui, kai kurie „YouTube“ ir „TikTok“ vlogeriai ėmė kurti savo vaizdo įrašus apie šią šeimą ir sulaukė milijonų peržiūrų. Senesni įrašai, pavyzdžiui, tie, kuriuose R. Franke pasakoja, kad kaip drausminė priemonė buvo taikomas maisto atėmimas iš vaikų, vėl iškilo į viešumą ir pateko į laikraščių antraštes.

Vis tik, nepaisant kontroversiškų dalijamų patarimų ir kritikos jų atžvilgiu, šeima ir toliau laikėsi autoritarinio auklėjimo požiūrio, o R. Franke auditorija vis augo. Ekspertų manymu, jos sėkmė atspindi šiuolaikinių tėvų nerimą, dėl kurio jie gali pradėti ieškoti radikalių sprendimų.

„Tėvams, kurie jaučiasi pasimetę ir beviltiški spręsdami elgesio problemas, ekstremalūs metodai tampa patrauklūs, ypač jei jie mato rezultatus“, – BBC sakė tėvystės psichologė daktarė Maryhan Baker.

Tokių šeimyninių vlogų kanalų, kaip R. Franke, įtaka gali žaisti žmonių baimėmis dėl jų pačių tėvystės įgūdžių, aiškino vaikų raidos specialistė daktarė Siggie Cohen: „Tėvai bijo padaryti klaidų ir ieško žmogaus, kuris jiems atrodo itin atsakingas ir kontroliuojantis.“

Tačiau garsi kritika nenuėjo veltui. Iš pradžių kasdienių R. Franke vaizdo įrašų skaičius sumažėjo iki dviejų ar trijų vaizdo įrašų per savaitę, o paskui jų iš viso nebeliko, kol galiausiai kanalas buvo išvis ištrintas.

Nepaisant kanalo uždarymo, R. Franke ir toliau aktyviai dalyvavo socialinėje žiniasklaidoje, o 2022 m. birželį kartu su konsultante Jodi Nan Hildebrandt sukūrė naują patarimų kanalą „ConneXions“.

Jų kartu kuriamas turinys turėjo tik nedidelę dalį auditorijos, kurią savo geriausiais laikais buvo pritraukę „Aštuoni keleiviai“, – kartą R. Franke yra pasakiusi, kad vlogas jai padėjo uždirbti milijonus, tačiau ji paliko tą pelningą pasaulį, kad „išgelbėtų savo vaikus“.

Ruby Franke buvo apkaltinta dėl savo vaikų išnaudojimo ir smurto prieš juos.

Kartu su J. Hildebrandt kuriamoje „Instagram“ paskyroje „Moms of Truth“ (liet. „Tiesos mamos“) moteris ir toliau dalijosi kontroversiškais patarimais. Pavyzdžiui, viename paskutinių įrašų apie tėvystę ragino sekėjus vengti „susidorojimo strategijų“, kurios atitrauktų dėmesį nuo „realybės“, arba kitaip – „tiesos skausmo ir diskomforto“. Neaišku, kaip ta realybė ar tiesa atrodo, tačiau tarp jų išvardytų įveikos strategijų yra socialinė žiniasklaida, mankšta ir bendravimas.

„NBC News“ praneša, kad suėmus R. Franke, kaltinimai pareikšti ir jos naujajai verslo partnerei J. Hildebrandt. Dabar abiem joms gresia laisvės atėmimo bausmė iki 15 metų ir bauda iki 10 tūkst. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją