Darbo bylų teisme moteris papasakojo, kad siaubingą savijautą jos vadovas iš „Thistle Marine“ bendrovės Piterhede Jimas Clarkas atmetė kaip paprasčiausius „skausmelius“.

K. Farquharson darbe dėl prastos savijautos patirdavo didžiulį stresą, kol galiausiai buvo priversta iš darbo išeiti savo noru. Moteris savo buvusį darbdavį dėl to padavė į teismą.

Moteris bendrovėje „Thistle Marine“ dirbo nuo 1995 metų, o prieš išeidama iš darbo per metus uždirbdavo 38 tūkst. svarų.

Savo 72 metų viršininką moteris įvardijo kaip „dinozaurą“, kuris nieko nesupranta apie pokyčius, be kurių šiais laikais neįsivaizduojama moderni darbo vieta.

„Aš šiai bendrovei atidaviau 27 gyvenimo metus, o jie su manimi pasielgė kaip su šiukšle. Ponas Clarkas negali pakęsti pokyčių, jam nepatinka net ir neišvengiamos naujovės. Jis užsikonservavęs laike. Aš jam bandžiau aiškinti, ką galima sakyti darbuotojui, o ko ne, bet jis pastaboms liko kurčias“, – teigia moteris.

„Thistle Marine“, paslaugas teikiančią naftos ir žvejybos sektoriams, J. Clarkas įkūrė XX amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigoje.

Darbo bylų teismas Aberdine išgirdo, kad J. Clarkas K. Farquharson kaltino darbe pasirodant „tik kai jai patogu“ ir sakė negalintis pakęsti skystablauzdžių, negalinčių dirbti dėl sveikatos problemų.

„J. Clarkas stačiokas. Jis net nebando vynioti žodžių į vatą. Jis sergančius darbuotojus vadina „ištižėliais“, – pridūrė britė.

2021 metų rugpjūtį K. Farquharson kolegas informavo patirianti menopauzę ir sunkių su sveikatos būkle susijusių simptomų. Bendrovė sumokėjo gydymo įstaigai už jos būklės įvertinimą. Moteris skundėsi kraujavimu, stipriu nerimu, negalėjimu susikaupti ir vadinamuoju smegenų rūku.

2022 metų gruodį K. Farquharson dvi dienas dirbo iš namų. Pirmoji priežastis buvo smarki pūga, o antroji – menopauzės nulemtas gausus kraujavimas. Kai kitą dieną per pietus pasirodė biure ir koridoriuje prasilenkė su viršininku, šis jai sarkastiškai mestelėjo: „O, matau, kad tau pavyko.“ Moteris paminėjo pūgą ir sveikatos problemas. J. Clarkas pasižiūrėjo į ją su pasidygėjimu ir tiesiog nuėjo sau.

K. Farquharson teigia nuliūdusi ir supykusi, nes viršininkas jai akivaizdžiai davė suprasti, kad minimų priežasčių pateisinti nebuvimo darbe nepakanka. Vėliau apie tai ji bandė su juo pasikalbėti, bet J. Clarkas jos menopauzės simptomus palaikė „kažkokiais skausmeliais“, kokių turi visi.

Dvi dukras – 19 ir 21 metų – užauginusi K. Farquharson teigia buvusi šokiruota tokio viršininko elgesio. Galiausiai nusprendė savo skundą išdėstyti raštu. Praėjus kelioms dienoms, moteris pastebėjo, kad iš namų nebegali prisijungti prie bendrovės sistemų, o tai reiškia, kad iš jos buvo atimta galimybė dirbti nuotoliu. Ji išėjo iš darbo ir kreipėsi į darbo bylų teismą.

Teisme J. Clarkas tikino, kad jo komentarai buvo „nekalti“. ir pareiškė, kad K. Farquharson išėjimą iš darbo suplanavo tam, kad prieš vestuves gautų pinigų.

Bendrovės „Thistle Marine“ interesus ginantys teisininkai teigia, kad moters pateikti įrodymai nepatikimi, „prieštaraujantys vienas kitam ir nepakankami“. Jie nesutiko su moters žodžiais, kad J. Clarkas norėjo ją pažeminti.

Teismas, kurio poziciją išsakė teisėjas Jamesas Hendry, nusprendė: „Jimas Clarkas – grubus žmogus, nors ir viską gyvenime pasiekęs sunkiu darbu, sėkmingas verslininkas. Jis neabejotinai turi puikių savybių, bet empatija tikrai nėra viena iš jų. Akivaizdu, kad nei laiko, nei pagarbos tiems, kurie, skirtingai nei jis, dėl sveikatos problemų negali dirbti tiek, kiek jis, jis neturi.“

Teismas nusprendė, kad jo žodžiai pažeidė K. Farquharson orumą.

Moteris, kuri jau susirado kitą darbą, sakė, kad tiek patirtis ankstesnėje darbovietėje, tiek teismas jai kainavo labai daug psichologinių pastangų: „Stresas didžiulis, žinau, kad atlaikiau, kad teisingumas mano pusėje, bet vis dar jaučiu didžiulį nerimą. Praradau pasitikėjimą savimi, nebepasitikiu ir kitais žmonėmis. Tai buvo siaubingiausia patirtis mano gyvenime“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)