Įdomių žaidimų vaikams idėjų rinkiniu ir patarimais dalinasi „Family Lab Academy“ edukologės, knygos „Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus?“ autorės Jovita Starkutė ir Indrė Neimantė.

Anot jų, norint, kad bendromis veiklomis užsiimtų visa šeima ir įsitrauktų net patys mažiausi, svarbu, kad jos būtų paprastos, greitai padaromos ir pritaikomos skirtingiems amžiaus tarpsniams.

Kodėl reikia žaidimų namuose?

Greiti ir lengvi žaidimai įtraukia visą šeimą, suvienija visus narius, net ir pačius mažiausius, ir sukuria, vaikų akimis, stebuklingiausią laiką drauge su tėvais. Bet kokiems žaidimams reikalingas tėvų dalyvavimas, todėl pasidėkite visas technologines priemones ir pasitelkite isą kūrybą bei aplink randamas priemones. Jų ieškokite ir veiklas kurkite drauge su vaikais. Tokiu būdu ir kuriamas kokybiškas bei turiningas laikas su vaikais, nes atiduodamas visas dėmesys ir skiriamas laikas. O tai – didžiausia dovana, kurią kiekvieni tėvai gali padovanoti savo vaikams.

Kokią naudą žaidimai namuose suteikia?

Žaidimai yra vaiko gyvenimas ir ugdymosi būdas, todėl labai svarbu suprasti, kokią naudą visa tai duoda jo raidai bei emociniam pasauliui. Žaidimų metu vaikai mokosi naujų dalykų, pažįsta juos supantį pasaulį, lavina kalbą, vaizduotę, intelektinius gebėjimus per visus pojūčius. Iš šalies gali atrodyti, kad žaidimai yra tiesiog maloni veikla vaikui, tačiau už viso to slypi neįkainojama patirtis, kuri turės įtakos visą likusį gyvenimą.

TOP 5 ŽAIDIMAI NAMUOSE:

1. „Kliūčių ruožas“

Tai viena smagiausių veiklų vaikams namuose. Kliūčių ruožus galite suregzti tarpduryje, tarp stalų ir kėdžių, nuo vieno baldo iki kito. Pasitelkite savo kūrybą ir namuose randamas priemones: skareles, šalikus, pledus, virvutes ir kt. Kurkite kliūčių ruožus drauge su vaikais. Šią užduotį lengvai įgyvendinsite ir namuose, ir lauke. Ši veikla skatina fizinę raidą.

Kliūčių ruožai bežaidžiant gali pavirsti ir į palapinę, namelį ar kitą vaikų norimą objektą. Ši veikla skatins visus šeimos narius ne tik pajudėti, pralįsti, pašliaužti ar praropoti, bet ir sukurs teigiamų emocijų laiką drauge.

2. „Šeimos dirbtuvėlės“

Kalbos raidai lavinti namuose galite pasitelkti namie randamus daiktus – iš jų nesunkiai ir greitai pasigaminsite įvairių kortelių su vaisių, daržovių ar aplinkos daiktų piešinukais. Kortelių pagrindą iškirpkite iš kartono dėžės, ant jų flomasteriu ar žymekliu užrašykite raides, žodžius. Jei nesinori piešti, paveikslėlius, pavyzdžiui, vaisių ir daržovių nuotraukas, galite iškirpti iš įvairių žurnalų, reklaminių leidinių.

Kad būtų įdomiau, šias korteles galite paslėpti įvairiose kruopose ir paprašyto vaiko ten jų paieškoti, o suradus – įvardinti tai, ką mato. Tokiomis veiklomis lavinsite ne tik kalbinius jo gebėjimus, bet ir smulkiąją motoriką, atmintį bei regimąjį suvokimą.

3. „Ku-kū!“

Socialinė emocinė vaiko raida lavinama per įprastus kasdienius ritualus bei prieraišumo ir saugumo jausmo formavimą. Pasiimkite namie esančia skarelę, lengvos medžiagos skiautę ir įsijunkite mėgstamą ramią muziką. Plevėsuokite skarele, sugniaužkite delne ir meskite ją į orą, pasislėpkite ir žaiskite ku-kū žaidimą, leiskite vaikui gniaužyti medžiagą ir visaip su ja eksperimentuoti. Galiausiai, darykite tai kartu mėgdžiodami vienas kitą. Tokie paprasti žaidimai padės vaikui pasijusti emociškai saugiam ir jaustis laimingam.

4. „Kaimo sodyba“

Ši veikla ir žaidimas skatina pažintinę vaiko raidą. Nė nepajusite, kai aplink ją susiburs visa šeima. Pirmiausia visi kartu apsitarkite, kaip jūsų kaimas atrodys, tada ieškokite reikalingų medžiagų ir priemonių, na ir galiausiai – drauge imkitės kūrybingo statymo. Konstruokite pasitelkę visą savo kūrybiškumą ir plėtodami pažintinius bei kalbinius vaiko įgūdžius.

Drauge aptarkite, iš ko norėsite kurti kaimą, kas kaime turės būti? Lysvės? Gyvuliai? Jums prireiks visų namuose randamų daržovių, naminių gyvūnų figūrėlių, konstruktorių kaladėlių, lauke rastų ir parsineštų gamtinių priemonių. Tokią veiklą kartokite kas vakarą – sodindami, kurdami aptvarus gyvūnams, juos maitindami ir žaisdami drauge vaidybinius žaidimus.

5. „Lobių paieška“

Tai puiki veikla ir žaidimas šeimos ryšiui kurti. Laukas – viena svarbiausių ir naudingiausių ugdymosi aplinkų, todėl labai svarbu, kad reguliariai jame leistumėte laiką. Pasiimkite kibirėlius ir leiskitės į medžioklę miške ar parke. Rinkite įvairias gamtos gėrybes, iš kurių namuose galėsite kurti ir visaip žaisti. Kasdienis buvimas gryname ore, tikslingos veiklos, gamtos vaizdai, garsai ir kvapai skatina vaikų raidą, pažinimo procesus, o tai atliekant visiems kartu – stiprinamas šeimos tarpusavio ryšys.

Dar daugiau veiklų vaikams ir šeimoms rasite Jovitos Starkutės ir Indrės Neimantės knygoje „Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus?“