Kuo pasižymi X, Y ir Z kartos?

X karta – tai 1961-1981 metais gimę žmonės. Pasak specialistės, tai išsilavinę, aktyvūs, laimingi ir į šeimą orientuoti žmonės. Jie moka atsiprašyti ir pripažinti klydę, diskutuoja ir efektyviai ieško sprendimo. „Jie yra labai savarankiški, veržlūs ir svajojantys apie prasmingą karjerą, nebijo keistis ir mokytis. Judėjimas į priekį – pagrindinis jų gyvenimo moto. Šie žmonės ieško ne tik profesinio, bet ir dvasinio tobulėjimo kelio. Ši karta mano, kad nusipelnė prasmingos karjeros, laisvės rinktis“, – apie X kartą pasakojo psichologė.

Y karta – tai žmonės, gimę nuo 1980-ųjų iki maždaug 2004-ųjų metų, o Z karta – tai gimusieji po šių metų, dar vadinama tūkstantmečio karta. „Išskirtinius šios kartos bruožus veikia pati istorinė aplinka, visas pasaulis, technologijų plėtra ir, žinoma, šeimos ypatumai, bet turbūt vienas išskirtiniausių šios kartos bruožų – dėmesingumas sau ir susikoncentravimas į save“, – „Mentor Lietuva“ seminare sakė E. Remouchamps. Ji prisiminė posakį, jog ši karta lipa į kalną ne tam, kad pamatytų pasaulį, bet tam, kad pasauliui parodytų save.

Skirtingos kartos

Patekę į socialinę aplinką, Y kartos žmonės jautriau nei kitos kartos reaguoja į tai, ką apie juos galvoja kiti. „Dėl technologijų proveržio atsiveria plačios galimybės pažinti, patirti, pamatyti, pristatyti save. Tai išskirtinumas ir laisvė galimybėms. Kartu su laisve ir galimybėmis, eina ir ryžtas bei drąsa pabandyti. Tai viena žaviausių šios kartos savybių. Jie nebijo bandyti, nebijo rizikuoti, pradėti, kartais neužbaigti, bet jie bando ir eina pirmyn“, – tėvams apie tūkstantmečio kartos bruožus kalbėjo specialistė.

Psichologė-psichoterapeutė Ernesta Remouchamps
Psichologė-psichoterapeutė Ernesta Remouchamps
Ši karta lipa į kalną ne tam, kad pamatytų pasaulį, bet tam, kad pasauliui parodytų save

Kitokios tūkstantmečio kartos pažiūros ir jų lemiami sunkumai

Tūkstantmečio karta skiriasi nuo X kartos savo liberaliomis pažiūromis. „Skiriasi jų požiūris į religiją, į šeimą, iš esmės į patį dvasingumą. Tai, kas buvo tabu buvusioms kartom, šiai kartai yra pakankamai priimtina, netgi kalbant apie psichotropinių medžiagų vartojimą. Jiems svarbiau nauja patirtis nei materiali gerovė. Jiems patinka garsenybės, tačiau jų neidealizuoja. Jiems nereikia lyderių. Jie myli savo telefonus, tačiau nemėgsta kalbėtis telefonu. Aukšta savivertė juos varo į neviltį, kai pasaulis atsisako patvirtinti jų didingumą“, – apie kitokias pažiūras kalbėjo E. Remouchamps.

Vienas iš ryškiausių tūkstantmečio kartos bruožų – nepakantumas. „Nepakantumas, kuris iš esmės daro įtaką sunkumams santykiuose, sunkumams bet kurioje veikloje – studijose, darbe. Ši karta nori gauti viską kuo greičiau: čia ir dabar. Šalia to jie nori gauti apdovanojimą ir pripažinimą. Nepakantumas priveda prie neužbaigtumo, metimo ir pradėjimo kažko naujo“, – pasakojo specialistė.

Skirtingos kartos

Auklėjimo ypatumai išlieka tie patys

Naujoji karta yra atsidūrusi tokiame pasaulyje, kur jiems yra beveik neįmanoma išbūti be informacinių technologijų, virtualių pasaulių, mobiliųjų telefonų ar įvairių programėlių. Atsiriboti nuo to ir apsimesti, kad tai neegzistuoja, yra neįmanoma, tačiau, pasak psichologės-psichoterapeutės, auklėjimo ypatumai ir šeimos vertybės išlieka visada vienodos. „Kadangi dabar galimybių ribos yra gerokai prasiplėtusios, tas laiko ir erdvės ribas šeima turi pati kontroliuoti: kiek naudotis technologijomis, ką bandyti, ko ne visada apsimoka bandyti, nes per daug pavojinga ir t.t.“, – sakė Ernesta Remouchamps.

Pasak jos, vis dėlto, visa žmonija, nepriklausomai nuo to, kurių kartų jie yra, turi vienodus poreikius: poreikį priklausyti, užmegzti gyvą ryšį, būti priimtam, išgirstam. Psichologės-psichoterapeutės Ernestos Remouchamps teigimu, tai yra vienijantis dalykas, tačiau naujai kartai, kuri yra apsupta technologijų, tai daryti tampa sunkiau. Jei vyresnioji karta prisidėtų prie savo patirties pasidalijimo ne tik žiniomis, bet ir būvimu kartu, bendromis veiklomis, tai kurtų santykį, stiprintų ryšius, padėtų lengviau priimti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)