1982 m. 43 proc. tėčių teigė, kad nė karto nėra keitę vystyklų. Dabar tokių vyrų tėra 3 proc. ir tai šaunu, nes tyrimai rodo – kai tėvas keičia sauskelnes, perrengia, maudo kūdikį, jam augant stiprėja vaiko ir tėvo santykiai, rašoma tinklalapyje babygaga.com.

Tyrimų duomenimis, tūkstantmečio kartos tėčiai stengiasi pasidalinti su vaikų auginimu susijusiomis pareigomis su žmonomis. Duomenys rodo – padėtis nėra tobula, daug vyrų pripažįsta, kad mažai laiko praleidžia namuose (moterys vis dar daugiau laiko būna namuose), kita vertus, neseniai atliktas tyrimas atskleidė – šiais laikais vyrai skiria 30 min. daugiau namų ruošai, nei skirdavo jų tėvai, ir praleidžia su vaikais kur kas daugiau laiko, nei ankstesnės kartos.

Tai džiugina, nes rūpestingi vyrai moko dukteris, kad jos – ne prastesnės už berniukus, moko sūnus, kad indų plovimas ir skalbimas nėra moteriški darbai (tai tiesiog suaugusių žmonių pareigos).

Tai, kad tėčiai daugiau įsitraukia į namų ruošą ir vaikų priežiūrą, į naudą ne tik vaikams, ir santuokoms (o tai naudinga vaikams). Tyrimų duomenimis, jei 60 proc. tėvystės pareigų tenka moteriai, nukenčia jos ir vyro santykiai. O kai vyrai prisideda prie vaikų auginimo ir namų ruošos, poros santykiai būna tvirtesni. Paprasti dalykai, kaip antai, indų sudėjimas į indaplovę, yra labai reikšmingi.

Nepaisant pažangos, šiuolaikiniai vyrai neretai jaučia tėvišką kaltę ar vidinį konfliktą, o moterys daugumoje namų vis dar darbuojasi daugiau. Iš dalies tai atspindi skirtingus partnerių požiūrius. Šeimų psichoterapeutė Jil Whitney teigia – šiuolaikinis vyras „lygina save su savo tėvu ir mato, kad nuveikia [namuose] kur kas daugiau nei jo tėvas, o jo partnerė mato, kad vis tiek nėra lygybės“.

Brighamo Youngo universiteto sociologijos profesoriaus Kevino Shaferio teigimu, „vyrai ne kartą yra sakę tyrėjams, kad nori labiau įsitraukti į vaikų auginimą, tačiau visuomeninė tvarka, socialinės institucijos dažnai trikdo jiems būti tokiais tėvais, kokiais jie nori būti, ir taip kenkia mamos, tėčiams ir vaikams“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)