Pasirūpinti nėra kam

„Šie vaikai atsiduria situacijoje, kuomet nėra kam pilnai pasirūpinti jų gerove. Jiems padeda ligoninės personalas, kartais – kitų gydomų vaikų tėvai, tačiau nėra žmogaus, kuris pastoviai su jais būtų, padėtų ir bendrautų. Norime suburti žmonių tinklą, kuris pasirūpintų paliktaisiais“, – sako viena iš iniciatyvos sumanytojų Mariana Sutkienė.

Anot jos, pirmiausiai toks modelis bus išbandomas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

„Ligoninės darbuotojai pagal išgales rūpinasi vaikais, ypač kūdikiais. Tačiau jie – medicinos personalas, kuris turi galybę kitų būtinų darbų. Be to, jie dirba pamainomis, nuolat keičiasi, o vaikui reikia emocinės paramos, kontakto su pažįstamu žmogumi. „Niekieno vaikai“ – reikalinga iniciatyva, nes ji galėtų užpildyti esamą spragą“, – sako Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Raimonda Steikūnienė.

Kiek ligoninėse niekieno vaikų – nežinoma

Iniciatyva susieta su „Žiburio fondu“ – organizacija, kuri teikia paslaugas būsimiems ir esamiems įtėviams, globėjams bei vaikams. Anot M. Sutkienės, kol kas nėra žinoma kiek ligoninėse būna niekieno vaikų, tačiau akivaizdu, kad su jais turėtų bendrauti apmokyti, jiems laiko galintys skirti žmonės.

„Jei viskas pasiseks, norėtume plėsti ligoninių su kuriomis bendradarbiaujame skaičių. Būtų puiku, jeigu iniciatyva persikeltų ir į kitus miestus. Idealiu atveju norėtume, kad atsirastų galimybės padėti ir vienišiems tėvams bei daugiavaikėms šeimoms – jiems labai sudėtinga pasirūpinti vaiku ligoninėje, jeigu dar reikia eiti į darbą bei rūpintis kitais vaikais. Bet kol kas tai tik svajonės, o dabar svarbiausia – startas“, – teigia pašnekovė.

Dabar, iki gegužės 1 d., bus laukiama savanorių anketų. Atrinktiesiems bus vedami mokymai ir tikimasi, kad jau birželio mėnesį palikti vaikai ligoninėse sulauks paramos.

Daug norinčių, galinčių – mažai

M. Sutkienė sako, kad paskelbus apie iniciatyvą „Facebook“ socialiniame tinkle, iškart atsiliepė daug palaikančių bei pagalbą siūlančių žmonių. Tačiau didžiosios jų dalies galimybės ribotos.
„Daugelis galėtų padėti savaitgaliais, nedarbo dienomis, vakarais. Deja, tačiau to negana. Šiuo atveju reikia, kad žmogus galėtų ateiti tą pačią dieną kai vaikas atsiduria ligoninėje ir jį lankyti iki išrašymo.

Visus atrinktus dalyvius apmokysime – juk palikto vaiko lankymas nėra paprastas ir lengvas darbas. Jei reikės – dalyviams teiksime pagalbą. Nors dabar ieškome savanorių, norime, kad ateityje ši veikla būtų apmokama. Tam dar reikės pritraukti rėmėjus, pagalbos galimybę yra minėjusi ir Vilniaus miesto savivaldybė. Tačiau projekto koordinavimui lėšų reikia jau dabar, todėl džiaugiamės kiekvienu iniciatyvos sąskaitos pasipildymu“, – pasakoja moteris.

Daugiau apie iniciatyvą bei atskiras istorijas galima sužinoti „Facebook“ paskyroje „Niekieno vaikai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)