Išrinkite jums labiausiai patikusį pasakojimą su žemėlapiu. Tik jūs nulemsite, kas laimės publikos favoritų nominaciją!

Jei norite apie darbą sužinoti daugiau ir panagrinėti jį išsamiau, nukopijuokite šalia esančią nuorodą į naują naršyklės langą. Taip pat su darbais galite detaliau susipažinti čia. Už vieną darbą galite balsuoti tik vieną kartą. Iš vieno kompiuterio galima balsuoti daugiausiai 10 kartų. Balsavimas vyks iki kovo 10 dienos.

2019/2020 metų konkurso darbai:

Kaip viskas prasidėjo?

„Esu labai dėkingas nuolatiniams konkurso partneriams – Ugdymo plėtotės centrui, Vilniaus Universiteto Geomokslų instituto Kartografijos ir geoinformatikos katedrai, Lietuvos geografų draugijai bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centrui ir ypač portalo DELFI kolektyvui, kurio dėka moksleivių darbus gali pamatyti, įvertinti ir už labiausiai patikusį ar patikusius žemėlapio pasakojimus savo balsą atiduoti labai plati auditorija iš Lietuvos ir viso pasaulio“, – sakė įmonės „Hnit-Baltic“ vadovas Linas Gipiškis.

Įmonė „Hnit-Baltic“ vykdo veiklą ypatingoje srityje, kur susijungia geografijos mokslas ir informacinės technologijos. Šiuolaikiniai žemėlapiai yra unikali duomenų vizualizavimo ir analizės forma, turinti išskirtinę savybę – lengvai suprantamu būdu perteikti ir apibendrinti didžiulius informacijos kiekius, kurie gali būti suprantami akimirksniu. Labai džiugu, kad Lietuvos moksleiviai jau mokykloje gali pradėti pažintį su geografinėmis informacinėmis sistemomis (GIS) ir ugdyti išskirtines kompetencijas, kurios, net neabejoju, bus labai vertingos jų profesiniame kelyje.

„Hnit-Baltic“ yra oficialus pasaulinės GIS kūrėjos Esri atstovas Baltijos šalims. „Labai džiaugėmės, kai 2014 metais paskelbtas Esri įsipareigojimas – 100 000 JAV mokyklų nemokamai suteikti apie 1 mlrd. USD vertės programinės įrangos – buvo išplėstas pasauliniu lygmeniu, bei pasiekė Europą ir Lietuvą. Nuo tada mūsų mokyklos gali nemokamai naudoti pažangiausią programinę įrangą, kas paskatino sustiprinti konkursą mokykloms „Mano žemėlapis Lietuvai“. Jau ketverius metus esame maloniai nustebinami, kaip kūrybiškai mūsų moksleiviai ir mokytojai panaudoja Esri technologijas kurdami pasakojimus su žemėlapiu (ang. Storymap), bei kaip patraukliai, įtraukiančiai ir išradingai sugeba atskleisti įvairias temas“, – sakė pašnekovas.

Konkursą įvertino ir kompetentingi pedagogai

Šarūnas Gerulaitis, Ugdymo plėtotės centro Socialinių mokslų, dorinio ugdymo ir kūno kultūros poskyrio vedėjas:

„Konkurso „MANO ŽEMĖLAPIS LIETUVAI“ idėja skatina visą mokyklą – mokinį, klasę, mokytoją telktis naujam, kūrybingam ir prasmingam darbui. Kiekvienas konkurso dalyvis, pasitelkiant ArcGIS ir kitas šiuolaikines technologijas, gali sukurti įdomų papasakojimą, pristatyti savo gyvenamosios vietos įžymybes, paskatinti kitus tyrinėti. Tai puiki galimybė tobulėti!“

Dr. Linas Bevainis, VU Chemijos ir geomokslų fakulteto Kartografijos ir geoinformatikos katedros asistentas:

„Šis žemėlapių konkursas žavi tuo, jog ne tik lavina kūrybiškumą, bet ir skatina vaikus pažinti pasaulį per kartografinę prizmę.“

Genovaitė Kynė, Lietuvos geografų draugijos prezidentė, Vilniaus švietimo pažangos centro vadovė, geografijos mok. ekspertė:

„Labiausiai mane žavi netikėtumas ir mokinių gebėjimas kūrybiškai per žemėlapį atskleisti savo patirtis. Netikėtumas yra tame, kad kaskart sulauki naujai pasakojimus perteikiančių vaizdinių. Ypatingai žaviuosi tais mokinių darbais, kurie pasakoja apie mūsų šalies pamatytą ir patirtą unikalumą.“

Aušrinė Demšienė, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus metodininkė:

„Konkursas skatina mokinius pažinti, tyrinėti juos supančią aplinką, o GIS technologijų dėka surinktus duomenis gali kūrybiškai vizualizuoti.“

Organizatoriai kviečia visus moksleivius, mokytojus ir mokyklų vadovus jau dabar registruotis į kitų metų konkursą ir pasinaudoti unikalia galimybe mokymo ir mokymosi procese naudotis pažangiausiomis geografinių informacinių sistemų technologijomis. Registruotis galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)