Artimų vaikų santykių su seneliais svarba akcentuojama ir visiškai neseniai atlikto tyrimo išvadose. Jo iniciatoriai pabrėžia pranašumus, kuriuos glaudus šių kartų bendravimas teikia visiems šeimos nariams. Tiesa ta, kad netoli senelių gyvenantys vaikai išties labai išlošia – naudos turi ir seneliai.

Ištyrus 500 į aštuntąją dešimtį įkopusių asmenų paaiškėjo, kad tie, kurie dažnai prižiūri anūkus, patenka į mažesnės mirties rizikos grupę, palyginti su tais, kurie to nedaro

Bendrauti su seneliais skatinamus vaikus vėlesniame amžiuje rečiau ištinka depresija

Per 1985–2004 metais vykdytą tyrimą buvo apklausta per 350 senelių ir daugiau nei 350 jų anūkų – tuo metu jau suaugusių žmonių. Paaiškėjo, kad stiprų emocinį ryšį su seneliais vaikystėje turėję asmenys daug rečiau kenčia nuo depresijos, palyginti su tais, kuriems tokio ryšio stigo. Svarbu ir tai, kad tie tyrime dalyvavę seneliai, kurie su anūkais bendraudavo dažnai, taip pat rečiau patirdavo depresiją. Kitas panašaus pobūdžio tyrimas parodė, kad 11–16 metų paaugliai taip pat paprastai būna mažiau linkę į depresiją, jei jų santykiai su seneliais geri ir kokybiški.

Artimas ryšys su seneliais lemia aukštą emocinį intelektą

Emocinis intelektas – tai psichologų įvardijamas žmogaus gebėjimas suprasti aplinkinių emocinį nusiteikimą ir atitinkamai koreguoti savo elgesį. Tai taip pat gebėjimas suprasti asmenines emocijas. Įdomu tai, kad aukštu emociniu intelektu išsiskiriantys asmenys turi daugiau galimybių sėkmingai įsidarbinti ir susikurti laimingą gyvenimą nei tie, kurie pasižymi puikiais mentaliniais gebėjimais. Kadangi emocinis vaikų intelektas vystosi bendraujant su skirtingų kartų ir gyvenimiškos patirties asmenimis, peršasi logiška išvada, kad laikas, praleidžiamas su seneliais, daro didžiulę teigiamą įtaką emocinio intelekto lygiui.

Vaikas ir senelis

Visaverčiai santykiai su anūkais naudingi ir seneliams

Reguliariai su anūkais bendraujantys seneliai ilgainiui darosi vis jautresni ir nuoširdesni. Tokios permainos ypač būdingos seneliams (ne senelėms). Nors apskritai, kaip rodo tyrimai, glaudesnį ryšį su anūkais paprastai užmezga senelės, bėgant metams seneliai gali kuo puikiausiai jas prisivyti. Į septintąjį arba aštuntąjį dešimtmetį įkopę seneliai daug labiau sugeba įsitraukti į žaidimus su anūkais.

Geri senelių ir anūkų santykiai gali lemti ilgaamžiškumą

Viena iš netikėčiausių išvadų, padarytų aiškinantis senelių ir anūkų santykių svarbą, yra susijusi su įtaka senelių gyvenimo trukmei. Tyrimo iniciatoriai nurodo, kad daug laiko su anūkais praleidžiantys seneliai vidutiniškai gyvena ilgiau ne tie, kurie su jais bendrauja tik kartkartėmis. Ypač didelį poveikį gyvenimo trukmės pailginimui, esą, turi reguliari anūkų priežiūra. Ištyrus 500 į aštuntąją dešimtį įkopusių asmenų paaiškėjo, kad tie, kurie dažnai prižiūri anūkus, patenka į mažesnės mirties rizikos grupę, palyginti su tais, kurie to nedaro.

Vaikus prižiūrinčių senelių ilgaamžiškumą mokslininkai sieja su mentaline stimuliacija ir poreikio būti reikalingam patenkinimas, kuriuo tikrai gali džiaugtis anūkais besirūpinantys senyvo amžiaus žmonės. Vadinasi, tokio tipo rūpesčiai jiems tikrai nėra į kapus varanti našta, o atvirkščiai – gyvenimo pailginimo garantas.

Pabaigai dar galima konstatuoti, kad senelių ir anūkų santykiai vertinami kaip vieni iš svarbiausių tarp žmonių užsimezgančių ryšių, todėl, jei tik įmanoma, juos būtina skatinti ir branginti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)