Tyrėjai pastebėjo tendenciją, kad pirmo kūdikio išsilavinusios moterys vis dažniau susilaukia iki santuokos. Viena vertus, nėra taisyklių, taikomų santuokai, nėštumui ar asmeniniams pasirinkimams, moterims vis dar klijuojama daug senamadiškų nuostatų apie tai, kada susilaukti vaikų ir pan. Gaji nuomonė, kad baigusi mokslus, kažkiek metų skyrusi karjerai, moteris turi ištekėti ir susilaukti vaikų. Toks scenarijus laikomas pageidautinu, kita vertus, kiekvieno gyvenimo kelias yra unikalus, be to, matome, kad laikui bėgant keičiasi senos vertybės.

Kaip rašoma leidinyje „Medical Xpress“, pastebima tendencija, kad išsilavinusios moterys dažnai pirmą kūdikį pagimdo iki santuokos. Tyrimas atliktas Johnso Hopkinso universitete.

Tyrimo duomenimis, tai pasakytina tik apie pirmą kūdikį, antro vaiko jos dažniausiai susilaukia jau ištekėjusios.

Tyrėjai tai vadina istoriniu pokyčiu.

Tyrimui vadovavęs Andrew Cherlinas teigė – 18–27 proc. aukštąjį išsilavinimą turinčių moterų pirmagimį pagimdo iki santuokos, o tai, pasak jo, rodo, kad santuoka nebėra laikoma tokia šventa, kaip anksčiau. Jo teigimu, tendencija veikiau susijusi su požiūriu į santuoką nei su nuomone, kada reikia gimdyti. Moterys (ir poros) nebelaiko santuokos būtinu institutu, planuojant vaikus.

Tyrėjai pastebėjo – apskritai moterys dažniau pagimdo pirmą vaiką dar neištekėjusios, bet ši tendencija būdingesnė turinčioms aukštąjį išsilavinimą. Pvz., 1996 m. tik 4 proc. moterų su aukštuoju išsilavinimu pirmagimio susilaukė iki santuokos, dabar tokių moterų – net 24,5 proc.

Pastebėta ir kita tendencija – aukštąjį išsilavinimą turinčios moterys dažniau susilaukia kelių vaikų su tuo pačiu partneriu, lyginant su mažesnį išsilavinimą turinčiomis moterimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)