Čia rasite bent keletą vertingų patarimų, kaip keistis dovanomis pernelyg neišlaidaujant, jei turite didelę šeimą.

Jeigu norite kiekvienam šeimos nariui nupirkti dovanėlę, nustatykite, kokią sumą skirsite kiekvienam žmogui – taip išvengsite netikėtų išlaidų ir bus aiškiau, už kokią sumą ieškoti dovanų.
Tarkime, šeimoje susitarėte pirkti dovanas daugiausia už 25 eurus. Taigi, jei jūsų šeimoje (su anūkais, seneliais ir kt.) – 10 asmenų, daugiausia išleisite 250 eurų.

Kiekvienais metais galite susitarti su artimaisiais dėl dovanoms skiriamos sumos, kad paskui niekam netektų jaustis nesmagiai (aptarkite viską pakankamai anksti, kad paskui netektų blaškytis prieššventinėje karštinėje).

Kitas variantas didelėms artimųjų, giminaičių grupėms – Kalėdų senelis, kuris kiekvienam atneša po dovaną. Puikus variantas šventėms. Visi gauna dovanų, netenka išleisti šimtų eurų, be to, smagu spėlioti, kas rinko jūsiškę.

Prieššventinis galvos skausmas

Slapto Kalėdų senelio žaidimo taisyklės paprastos. Kiekvienas jo dalyvis turi pirkti dovaną vienam asmeniui, vėliau, keičiantis dovanomis, visi spėlioja, kas kam rinko dovanėlę. Galite traukti lapelius su užrašytais vardais iš indo – bus smagu.

Vienintelis šio varianto minusas – galite ištraukti žmogų, kurio gerai nepažįstate. Kita vertus, pasistenkite pažvelgti į tai kaip į smagų būdą geriau pažinti artimuosius ir giminaičius.

Yra dar vienas būdas keisti dovanomis, angliškai vadinamas „Baltuoju drambliu“. Ši sistema panaši į Slapto Kalėdų senelio, tik reikia pirkti dovanėlę į bendrą dovanų maišą. Susirinkę artimieji traukia po dovanėlę iš maišo, ištrauktomis dovanomis galima ir apsikeisti. Pasirinkus šį būdą, geriausia iš anksto susitarti, už kokią sumą pirksite dovanėles, kad vėliau niekam netektų jaustis nesmagiai.

Jei norisi daugiau organizuotumo, kasmet rotuokitės, kas kam išrenka dovaną. Tarkime, nubraižote schemą, kas kam dovanoja, kitais metais perkeliate korteles su vardais, kad visi rinktų dovanas jau kitiems asmenims. Šiuo atveju kiekvienam teks pirkti dovaną vienam asmeniui, išvengsite didelio išlaidavimo, tik keitimasis dovanomis bus labiau organizuotas. Ir šiuo atveju geriausia iš anksto susitarti dėl dovanoms skiriamos sumos.

Galima apskritai nepirkti dovanų ir susitarti, kad ką nors pagaminsite patys, tada irgi neteks stipriai išlaidauti. Be abejo, būna brangių rankų darbo gaminių, bet jūsų tikslas – ne didžiulė investicija, jūsų siekis – pradžiuginti mylimus žmones. Tad galite numegzti šaliką ar iškepti gardų kalėdinį desertą. Jei susitarsite dėl rankų darbo dovanų, pamatysite, kiek prasmingų, jaukių, gražių dovanėlių sulauksite.

Dar vienas sprendimas – poros perka dovanas poroms ar dviem žmonėms, pvz., seserims, broliams. Pasirinkus šį būdą, kooperuojasi du asmenys, perkama mažiau dovanų, reikia pasitelkti kūrybingumą, kad išrinktumėte dovaną, kuria džiaugsis ne vienas, o du asmenys; tai gali būti koks nors daiktas namams, jei perkate sutuoktiniams, dovanų kuponams knygoms, į restoraną, bilietai į kiną ar pan. Ir šiuo atveju patartina susitarti dėl dovanoms skiriamos sumos.

Prieššventinis galvos skausmas

O jei nutartumėte šiais metais neleisti pinigų dovanoms, visada galima užrašyti rankų darbo atviruką. Be abejo, prireiks laiko ir kūrybingumo, kol kiekvienam sugalvosite palinkėjimą, užtai visiems ir jums liks prisiminimas.

Dovanų pirkimas kiekvienam žmogui iš jūsų artimųjų rato – gana daug finansinių ir moralinių išteklių pareikalausiantis darbas. Norėdami palengvinti sau užduotį, susigalvokite temą, nustatykite tam tikrą sumą dovanai. Tarkime, šiaip metais dovanų tema – paplūdimys. Jūs pirksite skrybėles, akinius nuo saulės, paplūdimio krepšį ir t. t. O gal jūsų artimieji sportiški? Tada pirkite dovanas sporto tema. Nereikės išleisti daug pinigų, be to, bus smagu – pamatysite, kaip įvairiai artimieji interpretuos temą.

Įdomus sprendimas – nepirkti dovanų, o už tam tikrą sumą visiems kartu kur nors nuvykti, ką nors pamatyti. Priklausomai nuo biudžeto, galima įsigyti kelionei vasarai, paslidinėti žiemą ar visiems pavakarieniauti. Neparsinešite namo fizinių dovanų, užtai turėsite progų drauge praleisti laiką, ką nors patirti – tai irgi teikia džiaugsmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją