Kalėdos jau čia pat, daugybė vaikų nekantriai laukia, kada gi galės išpakuoti po egle rastas dovanas, o tėvai, kuriems tenka kaip reikiant pasukti galvas, kol išrenka dovanas savo mažiesiems Kalėdoms, kaip suplanuoti išlaidas, įtilpti į šventinį biudžetą, tikėtina, jau yra nupirkę daugumą dovanų.

Vis dėlto saugumo ekspertas Tommy Johnas Kherkheris kviečia paklausyti jo argumentų ir nedovanoti kai kurių žaislų savo atžaloms, net jei šios labai jų prašo, įspėjama „The Sun“.

Galbūt atrodo, kad tiktoke garsus teisininkas perdėtai atsargus, tačiau jo darbo sritis – sunkūs sužalojimai ir mirtys, tad jis neabejotinai šį tą išmano apie saugumą.

Gali būti, kad pažiūrėję jo vaizdo įrašų tiktoke ne vieną naktį neužmigsite ar sapnuosite košmarus, kita vertus, teisininko patarimai tikrai aktualūs visiems tėvams.

Į teisininko sudarytą juodąjį sąrašą pateko visi žaislai, kuriems reikia mažų, apskritų, į sagas panašių baterijų, nes jos kelia didžiulę grėsmę sveikatai.

Šiais laikais daugybė žaislų yra įkraunamų, vis dėlto dar yra ir tokių, kuriems reikia minėtų baterijų. Tommy įspėja tėvus nepirkti tokių žaislų: „Šitos baterijos siaubingai pavojingos, – teigė jis. – Jei vaikas netyčia vieną prarys, ji gali įstrigti stemplėje ar trachėjoje. Baterijose esantis cheminių medžiagų mišinys gali sukelti stemplės eroziją ir per kelias minutes išgraužti joje skylę.“

Tai ne vieninteliai žaislai, kuriuos teisininkas pataria pamiršti.

Išbraukite iš dovanų sąrašo vandens rutuliukus (angl. water beads). Šie minkšti rutuliukai sparčiai išpopuliarėjo tiktoke – su spalvingais, vandenyje didėjančiais žirniukais sugalvota įvairiausių žaidimų.

Nors šie burbuliukai vadinami sensoriką lavinančiais žaislais, teisininkas turi gilių abejonių dėl jų saugumo. „Pranešama, kad daugelis vaikų prarijo šių burbuliukų ir dėl to kilo žarnyno bėdų“, – aiškino ekspertas ir pridūrė, kad šis žaislas taip pat siejamas su keliomis mirtimis.

Naujagimių tėvai tikriausiai neapsidžiaugs, sužinoję, koks dalykas yra trečioje juodojo Tommy sąrašo vietoje.

Galbūt gavote dovanų ar ketinate pasidovanoti gultą-sūpuokles, kad jūsų kūdikis ilgiau pamiegotų naktimis? Švelnus sūpavimas kūdikiams malonus, deja, su nelaimingais atsitikimais dirbantis teisininkas įspėja – nemigdykite tokiame gulte savo mažųjų.

„Kūdikiai visada turi miegoti ant lygaus, stabilaus pagrindo, o ne paguldyti nuožulniai. Taip gulint, galva gali palinkti į priekį ir užspausti kvėpavimo takus“, – aiškino jis.

Skelbiama, kad šie gulteliai – saugūs migdyti kūdikiams, tačiau pastaraisiais metais būta atvejų, kai juos išėmė iš prekybos.

Vadovaukitės patyrusio teisininko patarimais ir nedovanokit savo atžaloms nesaugių žaislų ir daiktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją