Apsupate save toksiškais žmonėmis

Jus tarsi traukia prie žmonių, kurie aktyviai jus kritikuoja, nes jums įprastas toks bendravimo būdas. Bet tokių ryšių nepavadinsi nei produktyviais, nei maloniais. Dažniau užduokite klausimą: „Kokie žmonės mane supa?“ Paanalizuokite, ką jums duoda bendravimas (ypač su draugėmis, su partneriu). Jūsų tikslas – rasti sveiką aplinką, kurios nariai jus palaikytų.

Nesugebate atsakyti į kritiką

Skirkite konstruktyvią kritiką nuo nepagrįstos. Apgalvokite, ką jums pasakė, ir pasinaudokite vertingu patarimu arba ramiai paaiškinkite, kodėl jums tai netinka. Nereikia teisintis, pulti.

Jums sunku priimti komplimentus, pagyrimus

Į pagyrimus įpratote atsakyti – „smulkmena“, „buvo galima padaryti geriau“. Šiuos savo leksikone įpratus žodžius keiskite kad ir tokia fraze: „Ačiū, man labai malonu.“ Įpraskite nenuvertinti savo nuopelnų, nors iš pradžių bus kiek neįprasta.

Jūs siekiate įtikti mamos nuomonei

Vidinis mamos balsas nuolat jus kontroliuoja. Ar tai patiks mamai? Ką ji pasakytų? Atremkite vidinius prieštaravimus, galvokite, kas bus gerai jums.

Esate reiklūs sau

Po kiekvienos klaidelės mintyse išvadinate save kvaiša. Plūstate save, kelis kartus prasukate galvoje nesėkmės akimirką. Bet juk klaidos – patirtis, kuri davė vertingą pamoką. Todėl sakote sau: „Taip, geriau būčiau to nesakiusi / nedariusi. Nieko tokio, kitą kartą pasielgsiu sumaniau.“ O paskui pagalvokite, kaip galite sumažinti negatyvius padarinius. Juk ramia galva kur kas lengviau priimti sprendimus.

Bijote suklysti

Nesate nei pirmas, nei paskutinis žmogus, kuris padarė klaidą. Laikykite savo klaidas patirtimi arba žvelkite į jas su humoru. Profesionalais tampa tik tie, kas padarė daug klaidų, bet neprarado atkaklumo.

Jums sunku išgirsti save

Jūsų norai svarbūs, vertingi. Neignoruokite jų, antraip niekada nesugebėsite suprasti, ko iš tiesų norite. Visus norus rašykite į dailią raudoną užrašų knygutę ar ant lapelių, o juos dėkite į skrynelę. Tegu ten bus ir lengvai įgyvendinami norai, ir grandiozinės svajonės. Palaipsniui realizuokite užrašytus norus.

Nepaisote savo poreikių

Nereikia lipti per save, norint kažkam įtikti ar pasiekti mitinį idealą. Norite miegoti, valgyti, gerti, pabendrauti su draugais? Darykite tai. Morališkai ar fiziškai išsekę tikrai nesulauksite sėkmės jokioje veiklos srityje.

Dažnai save barate

Vietoje to susigalvokite kelias gražias frazes, kaip antai, „aš tokia šaunuolė“, „man puikiai sekasi“, ir dažniau jas sau kartokite. Tos frazės įsirėžia pasąmonėje ir protas ima tuo tikėti. Savaime suprantama, tada padidėja jūsų savivertė ir produktyvumas.

Tikitės, bet niekaip nesulaukiate mamos palaikymo

Nesiūlome nutraukti bendravimo su mama, tik reikia išmokti rūšiuoti informaciją, kurią jai pranešate. Nereikia jai pasakoti slapčiausių minčių, klausimų, į kuriuos ji reaguoja vien kritika. Geriau aptarinėkite tokius dalykus su artima drauge, o su mama kalbėkite apie abiem malonius dalykus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)