Užgavėnių kaukė per pusvalandį

Reikės:

• storesnio kartono,
• dažų,
• teptuko,
• žirklių,
• vilnos vėlimui,
• kaspinų,
• gumyčių,
• eglutės žaisliukų auskarams,
• siūlo su adata,
• dvipusės lipnios juostos,
• gumos.

Gaminame Užgavėnių kaukes

Iš kartono išsikirpkite veido formą. Iškirpkite akis, burną. Nudažykite kaukę. Dvipusės lipnios juostos pagalba priklijuokite vilną – tai bus plaukai. Suriškite kasas, įsegite gėlę. Į ausis siūlo ir adatos pagalba įverkite auskarus iš žaisliukų eglei. Baigta!

Papjė mašė kaukės Užgavėnėms

Kas tai yra papjė mašė?

Papjė mašė (pranc. papier-mâché „kramtytas popierius“) – tai tokia masė, kuri pagaminama iš smulkinto popieriaus ir tam tikrų rišančiųjų medžiagų (vandens, krakmolo, klijų ir pan.). Tiesa, ta originalioji masė daroma iš smulkinto popieriaus, maišant jį su vandeniu ir miltais ar krakmolu, įmaišant gvazdikėlių aliejaus, kad nekibtų pelėsis. Tačiau šiandien nesirenku to varianto, nes neturiu tam laiko ir noriu garantuoto rezultato. Taip sakant, ne eksperimentuoju, o imuosi daryti su vaikais tai, ką žinau, kad tikrai padarysiu. Iš mokyklos laikų atsineštas receptas yra paprasčiau nei paprastas.

Reikia (papjė mašė masei):

• senų laikraščių (nusiteikite, pirštai bus pajuodę)
• vandens tiems laikraščiams sušlapdyti
• PVA klijų
• teptuko klijams tepti

Kaukei:

• plastilino ir stiklainio (mažiausiai dvilitrinio) kaukės trafaretui pasidaryti
• aliejaus
• dažų ir teptuko kaukei dažyti
• šio bei to dekoravimui

Gaminame Užgavėnių kaukes

Procesas

Jame nuo iki gali dalyvauti vaikai. Darbavomės ir su nustebimu stebėjau, kiek veiklos, susikaupimo ir naudos duoda ši, atrodo, paprasta technika. Taigi imame puodą ar kitokį indą ir į jį plėšome/ karpome ir kitaip smulkiname laikraščius. Mes laikraščių neperkame, tad ir atsargų neturėjome. Reklaminiai lankstinukai ar slidaus, blizgaus popieriaus žurnalai nelabai tinkami. Teko nubėgti į parduotuvę ir išrinkti kuo storesnį laikraštį. Suplėšėme, prikarpėme, visaip kaip prismulkinome. Kokio dydžio turėtų būti laikraščio skiautės? Nedidelės, aš plėšiau iš akies, bet maždaug 2×2 ar 3×3 centimetrais. Vėliau, priplėšius pilną puodą, popierius užpylėme keliomis stiklinėmis vandens ir palikome pastovėti.

Per tą laiką pasiruošėme kaukės trafaretą. Ant stiklainio modeliuojam, kokios kaukės norime. Galima kaukės trafaretą gaminti ir iš gipso, bet tas turbūt vėl reikalautų papildomų žinių ir gebėjimų. O su vaikais labai smagus buvo ir šis procesas, kai stiklainį aplipinom įvairiausių spalvų plastilino gabalėliais, ištepėme, išlyginome, nosis suformavome ir t.t.

Kai trafaretas baigtas, aptepame jį aliejumi, kad vėliau nebūtų vargo kaukę nuimti, ir dedame pirmąjį sluoksnį drėgnų laikraščių. Jei vandens yra daug, jį nusunkiame, laikraščius taip pat galite nuspausti, kad neliktų vandens pertekliaus. Ir klojame sluoksnį laikraščių, šiek tiek uždengdami kraštelį ant kraštelio, kad neliktų neužklotų plotų. Tiesa, nebūtina stengtis, kad kiekvienas lapelis būtų vieno sluoksnio, gali būti ir sulipę keli. Svarbiau žiūrėti, kad maždaug vienodo storumo gabalėliai padengtų visą paviršių. Tada ištepame visą kaukę klijais ir vėl klojame laikraščių sluoksnį. Taip sluoksniuojame tiek kartų, kiek norisi. Jei bus mažiau sluoksnių, turėsite ploną ir trapoką kaukę. Norėdami tvirtesnės, turėkite kantrybės sluoksniavimui. Vaikams įdomūs buvo kokie pirmi trys sluoksniai dar kelis pasluoksniavome dėl to, kad reikia, o vėliau dar kiek pasluoksniavau aš, norėjau, kad kaukės sienelė būtų storesnė. Žinia, vakarai po darbų ir darželių yra labai trumpi, tad palikome kaukes džiūti ir po to jas vaikai galės nuspalvinti kaip tik norės.

Džiovinimui pasilikite laiko – gal parą ar net dvi. Nes kaip greitai išdžius priklauso nuo vandens kiekio popieriuje, nuo jūsų kambario temperatūros ir drėgnumo ir kaukės storio. Esu radusi aprašymų, kai dirbinys iš papjė mašė džiovinamas orkaitėje. Tačiau taip pat radau ir atsiliepimų, kad yra rizika, jog džiovinamas tokiu būdu jis gali susigarbanoti. Nesu bandžiusi, nežinau. Visada džiovinu paprasčiausiai patalpoje, kur nors netoli radiatoriaus. Tad stenkitės, kad nebūtų taip, jog rytoj reikia kaukę dėtis, o jūs tik šįvakar klijuojate ir tikitės, kad viskas pavyks… Gali ir nepavykti. Geriau to laiko turėti daugiau.

Kokiais dažais spalvinti. Turbūt geriausia akriliniais. O vėliau dar padengti laku. Jei neturite specialaus lako tokiems dirbiniams, galite papurkšti plaukų laku. Jis taip pat suteiks kaukei tvirtumo ir blizgesio, apsaugos nuo drėgmės. Tačiau jei nenorit labai ilgalaikės, pakaks ir guašo. Ir dekoruoti galite dar įvairiausiais stikliukais, karoliukais, siūlais, medžiagos skiautėmis ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)