Populiarumas didelis

Anot psichologės, pozityvios tėvystės kursai – tai grupiniai mokymai tėvams, kuriuose per paskaitas ir praktinius užsiėmimus tėvai supažindinami su pačiomis įvairiausiomis vaikų auklėjimo temomis. „Gali ateiti visi tėvai, kurie nori. Šie kursai yra nemokami, registruotis gali visi. Yra ir tėvų, kuriuos nukreipia atitinkamos tarnybos. Tarkime, jei iškyla kažkokie sunkumai vaikui ir yra nusprendžiama, kad kursai galėtų padėti tėvams daugiau suprasti vaiką, užmegzti geresnį santykį su juo, jie gali būti nukreipiami lankyti tokias grupes. Visi norintys dalyvauti, turi užsiregistruoti ir palaukti, kol bus suformuota grupė“, – pasakojo specialistė.

Psichologė Rimantė Eidukevičiūtė
Šiuo metu tėvams gali būti neramu, kad jeigu kreipsis pagalbos, gali sulaukti sankcijų, tačiau mūsų užduotis yra padėti tėvams spręsti kylančius sunkumus ir atrasti tinkamus auklėjimo būdus

Iš viso pozityvios tėvystės kursai trunka 12 savaičių, užsiėmimai vyksta kartą per savaitę po dvi valandas. Yra grupė tėvams, auginantiems ikimokyklinio amžiaus vaikus, ir tėvams, auginantiems mokyklinukus. Kartais renkama atskira grupė – paauglių tėvams. Pasak R.Eidukevičiūtės, susidomėjimas yra didelis, grupės greitai užsipildo. Tarkime, grupėje, kuri startuos iškart po Naujųjų metų, vietų jau nebėra.

Paklausta, ar tėvai į pozityvios tėvystės kursus ateina nerimaudami, psichologė sakė, kad būna visaip. „Į bet kokią naują aplinką atėjęs žmogus truputį nerimauja dėl to, kaip čia viskas vyks, kaip jį priims, ar nepasmerks, ar ką nors naujo sužinos. Pradžios baimė visada būna, bet ilgainiui tėvai apsipranta, susiformuoja kaip grupė ir tampa bendraminčių kompanija, kuri kuo toliau, tuo drąsiau gali išsakyti kylančius sunkumus, suteikti palaikymą vieni kitiems. Žinoma, būna žmonių, kurie ateina kartą ar kelis kartus ir paskui nebesugrįžta, bet kursų yra įvairių, todėl galima pasirinkti, kurie labiau tinka“, – sakė psichologė.

Ji patvirtino, kad yra tėvų, kurie įbauginti šiandienės situacijos ir dvejoja, ar kreiptis pagalbos. „Man atrodo, šiuo metu tėvams gali būti neramu, kad jeigu kreipsis pagalbos, gali sulaukti sankcijų, tačiau mūsų užduotis yra padėti tėvams spręsti kylančius sunkumus ir atrasti tinkamus auklėjimo būdus. Nėra tikslo tėvus nubausti ar atskirti vaikus nuo tėvų. Jeigu tėvai ateina ir ieško pagalbos, jau yra pirmas žingsnis geresnių santykių su savo vaikais link“, – sakė specialistė.

Kreipiasi įvairūs žmonės

Anot jos, nereikėtų laukti, kol bėdos įsisenės ir taps sunku jas išspręsti. „Kai kyla kausimų apie vaikų auklėjimą, o paskaičius vieną kitą straipsnį, atsakymo nerandate, tai jau ir galėtų būti ženklas, kad galbūt reikėtų to atsakymo ieškoti kitur. Nereikia laukti didelių sunkumų. Pas mus ateina ir nemažai knygų perskaitę tėvai, bet jiems kyla noras dar daugiau sužinoti, o gal pasitikrinti, ar yra gera mama ar tėtis. Taip pat yra tokių, kurie jaučiasi bejėgiai, viską bando, o vis tiek neišeina. Kitiems atrodo, kad jų vaikas ypatingas. Atėję į grupę tėvai pamato, kad ne jie vieni susiduria su tokiomis problemomis. Tada įtampa nuslūgsta. Pamačius, kad ir kiti susiduria su panašiomis bėdomis, atsiranda vilties, kad tie sunkumai išsprendžiami“, – sakė R.Eidukevičiūtė. Tiesa, didžioji dalis grupes lankančių žmonių yra mamos. Tik vienas kitas grupėje būna tėtis.

Psichologė pasakojo, kad į kursus tėvai dažniausiai ateina dėl to, kad nori būti geresniais tėvais. „Juk tėvais būti niekas nemokina. Todėl vieni nori atnaujinti žinias apie auklėjimą, kiti ateina, nes susiduria su dideliais sunkumais. Gali būti, kad grupės laiko neužteks ir papildomai reikės individualių susitikimų“, – teigė pašnekovė.

Fizinės bausmės – aktuali tema

Anot jos, viena iš aktualių temų – ką daryti vietoj fizinių bausmių, kokiais kitais būdais jas galima pakeisti. „Aš tikiu, kad dažniausiai ir patys tėvai nenori naudoti fizinių bausmių, bet jie neranda kitų būdų, kaip kitaip paskatinti vaiką elgtis tinkamai. Daug kalbame apie įvarius reagavimo į netinkamą vaikų elgesį būdus. Tėvai neretai klausia, kaip teisingai vaikus sudrausminti, bet svarbu yra ne tik drausminti, o kurti su jais santykį. Svarbu suprasti, kodėl vaikas elgiasi netinkamai. Netinkamas elgesys papratai yra kažkokio nepatenkinto poreikio simptomas. Tokiu būdu vaikas duoda žinią, kad jam kažkas negerai. Ir tuomet svarbu suprasti, kas negerai. Tik supratę priežastis, galime jam padėti. O bausmė, tuo labiau fizinė, nepadės patenkinti poreikių ar išspręsti bėdų“, – įsitikinusi psichologė.

Kitos aktualios temos – kaip susikalbėti su vaikau, ką daryti, kad jis tave išgirstų. „Man atrodo šiame skubėjimo laike trūksta laiko buvimui kartu, žaidimui, pokalbiams su vaikais. Iš to neretai kyla ir kiti sunkumai. Kaip tik neseniai turėjome paskutinį susitikimą su grupe, kur tėvai džiaugėsi, jog išmoko klausytis vaiko atsisėdę, žiūrėdami jam į akis, o ne tvarkantis ar beverdant valgyti. Tai, kad skirsite vaikui šiek tiek asmeninio laiko, jau gali daug dalykų pakeisti“, – sakė pašnekovė.