„Lietuvos vardynas yra labai įdomus. Jame yra susipynusi lietuvybė, krikščionybė ir kosmopolitiškumas. Vardyne gausu gamtinių vardų, kas rodo, kad esame nepraradę ryšio su savo gamta, supančia aplinka – iš dalies išlikome gamtos vaikai. Pagoniškais laikais dalis dvikamienių lietuvių vardų buvo kurti nepaisant jų kamienų reikšmės, kreipiant dėmesį į jų skambesį, o šis procesas pastebimas vardyne ir dabar.

Lietuviai vadina vaikus ir tradiciniais krikščioniškais vardais, ir kitose kalbose susidariusiomis jų formomis, pavyzdžiui, šalia Dovydo išplito ir jo variantas, perimtas iš anglų kalbos, Deividas, o vardą Motiejus laikui bėgant pakeitė Matas, dabar jau vėl didėja Motiejaus populiarumas, duodamos kitose kalbose paplitusios formos Matėjus, Matijus. XXI a. yra ir nemažai dvivardžių vaikų, kurių dvinaris vardas yra kompromisas mišrioje šeimoje – vienas asmenvardis yra lietuviams įprastas forma, o kitas – būdinga svetimoms kalboms“, – pasakojo D. Sinkevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)