Remiantis oficialiais šaltiniais, nė vienoje Gautengo provincijos ligoninėje nepavyktų rasti įrašo, bylojančio apie dešimt per vieną gimdymą pasaulį išvydusių naujagimių.

Kaip rodo medicininiai testai, Gosiame Sithole – dešimtuko neva susilaukusi pilietė – pastaruoju metu net nebuvo nėščia, teigia oficialų patikrinimą vykdę pareigūnai.

37-erių moteris šiuo metu sulaikyta pagal psichikos sveikatos įstatymą ir yra stebima. Jai numatyta skirti pagalbą.

Priežastys, paskatinusios G. Sithole sukurpti šitokią istoriją, tyrėjų išplatintame pranešime išsamiai neaptarinėjamos, rašoma BBC portale.

Atsakomybė už fakto paviešinimą iš dalies tenka „Independent Online“ (IOL) – žiniasklaidos grupei, kuriai pavaldus pirmasis naujieną paskelbęs dienraštis „Pretoria News“.

IOL kurį laiką ir toliau tvirtino, kad birželio 7 d. šalies sostinės Pretorijos Steve‘o Biko akademinėje ligoninėje (SBAH) G. Sithole tikrai pagimdė minėtą skaičių vaikų, be to, nurodė, kad ligoninės personalas nebuvo tinkamai pasiruošęs.

Ligoninės vadovybė ir visos provincijos sveikatos apsaugos sektoriaus vadovai buvo apkaltinti mėginimu nuslėpti aplaidaus medikų darbo atvejį.

„Tie kaltinimai – melagingi, nepagrįsti. Jie nepelnytai teršia gerą Steve‘o Biko akademinės ligoninės reputaciją bei Gautengo provincijos vadovybės vardą“, – tvirtinama paskutiniame išplatintame pranešime.

Užsimenama ir apie teisinius veiksmus, kurių bus imtasi „Pretoria News“ vyr. redaktoriaus Pieto Rampedi bei IOL grupės atžvilgiu.

Istorijos ištakos

G. Sithole, šešiamečių dvynukų motina, ir jos partneris Teboho Tsotetsi yra iš Thembisos, netoli Johanesburgo miesto esančios gyvenvietės, kurios kontingentą daugiausia sudaro darbininkai.

Kaip teigia IOL, pora lankėsi toje pačioje bažnyčioje kaip ir gruodžio mėnesį grupei prisistatęs P. Rampedi. Gegužę jisai, esą, pakalbino G. Sithole ir T. Tsotetsi. Per interviu pora neva pasakė, kad laukia gimsiančio aštuoneto. Jų lūkesčius patvirtino iškalbinga nuotrauka, kuriai G. Sithole pozavo demonstruodama akivaizdų nėštumą.

Pranešimas apie siurprizu tapusį dešimtuko gimimą pasirodė birželio 8 d. „Pretoria News“ publikacijoje. Kaip informacijos šaltinis buvo paminėtas T. Tsotetsi. Vėliau vyras aiškino gavęs nuo partnerės apie tai informuojančių žinučių, kuriose taip pat buvo nurodyta, kad į ligoninę jis nepateks dėl siaučiant koronavirusui įvestų apribojimų.

Taigi, P. Rampedi kliovėsi „WhatsApp“ žinutėmis, tačiau nepasistengė gauti oficialaus patvirtinimo iš ligoninės.

Vietinis meras vėliau patvirtino informaciją apie dešimtuko gimimą, bet tai nutiko tik tada, kada daugiau žiniasklaidos kanalų, įskaitant ir BBC, išplatino šią istoriją. Vis dėlto, kaip vėliau sakė vyriausybės atstovas spaudai, politikas rėmėsi vien G. Sithole ir T. Tsotetsi žodžiais, o dešimties kūdikių niekas lig tol nebuvo matęs.

Netrukus ėmė plaukti porai ir „Thembisa 10“ pramintam dešimtukui skirtos aukos. Vien IOL pirmininkas Iqbalas Surve skyrė milijono randų (58 tūkst. eurų) sumą.

Visgi istorija ėmė kelti įtarimų, kadangi „Pretoria News“ iš pat pradžių neatskleidė, kurioje ligoninėje gimė kūdikiai, o Gautengo provincijos ligoninės viena po kitos ėmė neigti, kad yra kaip nors su tuo įvykiu susijusios.

Praėjus dešimčiai dienų po tariamo dešimtuko gimimo, IOL pateikė kaltinimus SBAH.

Dar vėliau radosi painiavos ir poros pranešimuose: T. Tsotetsi paskelbė apie partnerės dingimą ir po savaitės paprašė nustoti aukoti pinigus, o G. Sithole, kaip rašė „Pretoria News“, apkaltino jį noru pasipelnyti iš kūdikių gimimo.

Socialiniams darbuotojams galop pavyko rasti G. Sithole. Praėjusį penktadienį moteris buvo nugabenta į ligoninę atlikti testų.

Nutekintame pranešime, su kurio turiniu neva susipažino Pietų Afrikos naujienų kanalo „News24“ leidėjai, teigiama, kad P. Rampedi neseniai atsiprašė IOL už neigiamai grupės reputaciją paveikusios istorijos paviešinimą. P. Rampedi, esą, nurodė, kad pats tą straipsnį būtų palaikęs tiriamojo pobūdžio publikacija, o ne pramoginiu rašiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)