59 metų Vix Munro nuolat sugalvoja įvairių taupymo būdų, ir pastaruosius šešis su puse mėnesio laikėsi „paskutinio skaitmens metodo“.

Leidiniui „The Sun“ ji pasakojo: „Daug žmonių yra girdėję apie „1 penso per dieną“ arba „10 svarų per savaitę“ iššūkius. Tačiau man patinka „paskutinio skaitmens“ metodas, nes jis šiek tiek kitoks ir pats taupymas yra įdomesnis.“

„Taupydama šiuo būdu sugebėjau sukaupti visai nemažai – 800 svarų“, – didžiavosi savimi Vix, pridūrusi, kad šiuos pinigus skirs Kalėdų šventėms ir kito mėnesio pramogoms.

Šio taupymo būdo idėja yra paprasta: kiekvienos dienos pabaigoje patikrinamas banko sąskaitos likutis ir į taupomąją sąskaitą pervedamas paskutinis jo skaičius.

Pavyzdžiui, jei jūsų sąskaitos likutis yra 1 234 eurai, tuomet į taupymo fondą pervedami 4 arba 40 eurų.

„Vien patikrinti savo banko sąskaitos likutį yra puikus įprotis, – sakė Vix. – Patikrinusi savo likutį, į kitą sąskaitą visada pervedu atitinkamą sumą – svarais.“

Taupant pagal „paskutinio skaitmens“ metodą, kai kuriomis dienomis jums nieko nereikės atidėti, nes jūsų likutis gali baigtis nuliu.

„Tačiau bus ir tokių dienų, kai reikės pervesti 9 svarus“, – pažymi Vix.

„Vidutinė vienos dienos suma išeina šiek tiek mažesnė nei 4 svarai. Tai reiškia, kad per savaitę paprastai galima sutaupyti apie 30 svarų, o per mėnesį – 120 svarų.“

Kaip ir daugelis žmonių visoje Jungtinėje Karalystėje, Vix pajuto pragyvenimo išlaidų krizės padarinius.

„Tikrai pajutau didesnes sąskaitas už maistą bei elektrą ir pastebėjau, kad jos atima didesnę namų ūkio biudžeto dalį“, – teigė ji.

„Taip pat žinojau, kad dėl išaugusių kainų Kalėdos šiemet bus brangesnės, todėl norėjau iš anksto joms pasiruošti. Džiaugiuosi, kad susitaupiau papildomų pinigų, kuriuos galėsiu skirti šventėms.“
Gruodžio 25 dieną Vix į svečius pakvietė kelis bičiulius.

„Šią dieną švęsime kartu, – sakė ji. – Tačiau svečių prašysiu, kad visi ką nors atsineštų ir taip padėtų paskirstyti išlaidas.“

Vix pagal „paskutinio skaitmens metodą“ taupė nuo šių metų gegužės mėnesio.

Sumani verslininkė prieš kelerius metus įkūrė savo įmonę „Retire Rich“, o neseniai tapo viena iš pinigų taupymo svetainės ir programėlės „MadAboutMoney“ įkūrėjų.

Vix žmonėms turi keletą patarimų, kaip įprasti taupyti.

„Egzistuoja daugybė skirtingų taupymo būdų, todėl reikia rasti geriausiai jums tinkantį“, – sakė ji.

„Taupyti pagal paskutinio skaitmens triuką yra labai lengva, ir tai šiek tiek primena žaidimą. Tačiau jei taupymą galite paversti savotiška pramoga, nuo to bus tik geriau.“

Vix priduria, kad svarbiausia – pinigus atidėti reguliariai.

„Taupant mažomis sumelėmis ir kiekvieną dieną, didelės išlaidos tampa kur kas lengviau įkandamos“, – sakė ji.

„Tačiau labai svarbu, kad santaupos būtų atskirtos nuo kasdienių išlaidų. Priešingu atveju kyla pavojus, kad sutaupytus pinigus iššvaistysite.“

„Puikus būdas išvengti šios pagundos – kiekvienam svarui suteikti paskirtį.“

„Tai reiškia, kad savo elektroninėms taupyklėms turite duoti konkrečius pavadinimus, kad tiksliai žinotumėte, kam taupote.“

Kiti paprasti taupymo triukai

„1 cento“ iššūkis: pirmą dieną atidedate 1 centą, antrą dieną – 2 centus, trečią dieną – 3 centus ir taip toliau, kol 365-ąją dieną turėsite atidėti 3,65 euro.

Iki metų pabaigos šis būdas leidžia sutaupyti daugiau nei 650 eurų. Šio metodo taip pat lengva laikytis.

Taupymas

Tačiau stenkitės nepraleisti nė vienos dienos, nes jei darysite pertraukas, bendras santaupų likutis greitai sumažės.

365 dienų iššūkis. Pirmadienį atidedate 1 eurą, antradienį – 2 eurus, trečiadienį – 3 eurus ir taip iki sekmadienio, kai reikia atidėti 7 eurus.

Taip per savaitę sutaupote iš viso 28 eurus, o per visus metus – 1456 eurus.

Vokelių iššūkis. Šis metodas reikalauja šiek tiek pastangų ir atsidavimo, bet jei jo laikysitės, džiaugsitės rezultatais.

Yra įvairių šio iššūkio versijų, tačiau viena iš jų – nusipirkti 50 vokų ir kiekvieną jų sunumeruoti nuo 1 iki 50.

Kiekvieną savaitę turite ištraukti du atsitiktinius vokus ir į juos įdėti tiek pinigų, kiek ant jų užrašyta.

Pavyzdžiui, jei ištrauksite vokus su skaičiais 7 ir 15, tą savaitę sutaupysite 22 eurus. Jei pareigingai laikysitės šio metodo, po 25 savaičių turėsite 1275 eurus.

Jei nemėgstate su savimi nešiotis grynųjų pinigų, ištrauktą sumą perveskite į taupymui skirtą banko sąskaitą.

Bankų siūlomos taupymo programos. Šiais laikais bankai taip pat siūlo įvairias taupymo programas, veikiančias panašiu būdu.

Bankai gali automatiškai pervesti nustatytas sumas į skaitmenines taupykles arba siūlo naudotis suapvalinimo funkcija, kuri bet kokias išlaidas suapvalina iki artimiausio sveiko apmokėtos sumos skaičiaus ir sutaupytus centus perveda į taupyklę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją