Rankšluosčius reikėtų skalbti reguliariai, tačiau kartais žmonės to nedaro gana ilgą laiką, manydami, kad tai nėra svarbiausias dalykas jų darbotvarkėje. Vis tik pasirodo, kad daugeliui žmonių į šį klausimą reikia pažiūrėti rimčiau.

Specialistai rekomenduoja rankšluosčius skalbti iškart, kai juo pasinaudojate trečią kartą. O jei to nedarysite, rizikuojate susigadinti sveikatą ir net užsikrėsti nemaloniomis infekcijomis. Taip yra dėl bakterijų, kurios kaupiasi rankšluosčiuose, jei jie nepakankamai dažnai skalbiami, rašo „Mirror“.

Arizonos universiteto mikrobiologo Charleso Gerbos atliktas tyrimas parodė, kad beveik 90 % vonios rankšluosčių yra užteršti koliforminėmis bakterijomis, kurių yra išmatose, o apie 14 % – E. coli. Koliforminės bakterijos – tai organizmai, kurie gali rodyti, kad vandenyje yra patogeninių bakterijų.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, sveikatos problemos, kurias gali sukelti E. coli, yra viduriavimas, šlapimo takų infekcijos, kvėpavimo takų ligos ir infekcijos, pavyzdžiui, meningitas sunkiais atvejais. O to galima išvengti tiesiog plaunant rankšluosčius. Tačiau dauguma E. coli padermių nekelia pavojaus ir yra sveiko žarnyno dalis.

Skalbimo mašina

Pabrėžiama, kad svarbu reguliariai skalbti rankšluosčius, nes jie sugeria daug vandens ir kelias valandas išlieka drėgni, o tai puiki terpė nepageidaujamiems mikrobams veistis. Todėl rankšluosčius reikėtų skalbti kas tris kartus juos panaudojus.