Svetainė parents.com į vieną krūvą surinko vertingus patarimus iš geriausių vaikų gydytojų, raidos ekspertų ir pedagogų, kurie sutiko mielai pasidalinti naujausiomis žiniomis apie laimingų ir sveikų vaikų auginimą.

Į sąrašą įtraukti esminiai punktai, kuriuos ekspertai pažymi kalbėdami apie tai, kaip būti geriems tėvams. Anot jų, itin svarbu:

  • nustatyti ribas,
  • praleisti su vaikais kokybiško laiko,
  • būti geru pavyzdžiu,
  • mokėti pagirti savo vaikus,
  • pasitikėti savimi,
  • mokyti vaikus socialinių įgūdžių,
  • mokyti juos dėkingumo,
  • įprasti valgio laiką paversti visos šeimos laiku,
  • nebijoti kartoti, kad mylite savo vaikus,
  • skatinti fizinį vaikų aktyvumą,
  • pasirūpinti įprasta vaikų sveikatos priežiūra.

Taigi metas sužinoti, kaip šiuos ekspertų patarimus panaudoti praktiškai.

Nubrėžkite ribas. Vaikams reikia ribų, kurios padėtų jiems suprasti ir valdyti dažnai painų pasaulį. Parodykite savo meilę nustatydami ribas, kad vaikai galėtų saugiai tyrinėti ir atrasti savo aistras. Atminkite, kad drausmė nėra bausmė. Iš tikrųjų mokydami savo vaikus laikytis tam tikrų ribų mokote juos, kaip elgtis pasaulyje.

Nepakirpkite vaikui sparnų. Jūsų mažylio gyvenimo tikslas – įgyti savarankiškumo. Taigi, kai jie pagal savo raidą sugebės pasidėti žaislus, nusinešti lėkštę nuo stalo ir patys apsirengti, leiskite jiems tai padaryti. Suteikdami vaikui atsakomybės stiprinsite jo savigarbą (ir savo sveiką protą!).

Kasdien kartu skaitykite knygas. Pradėkite skaityti dar naujagimiams – kūdikiams patinka klausytis tėvų balsų. Prisiglauskite prie vaiko su knyga, nes tai puiki suartėjimo patirtis, kuri paskatins vaiką skaityti visą gyvenimą.

Suplanuokite kasdienį ypatingą laiką. Leiskite vaikui pačiam pasirinkti norimą veiklą, kurioje galėtumėte kartu pabūti bent 10 ar 15 minučių be jokių trukdžių. Nėra geresnio būdo parodyti vaikui savo meilę.

Skatinkite šeimos laiką. Vaikams, kurių tėvai skiria jiems laiko, geriau sekasi mokykloje, jie sėkmingiau sprendžia problemas ir apskritai geriau susidoroja su viskuo, ką jiems pateikia gyvenimas.

Sukurkite šiltus prisiminimus. Jūsų vaikai tikriausiai neprisimins nieko, ką jiems esate sakę, bet jie prisimins šeimos ritualus, pavyzdžiui, guldymą miegoti ar žaidimų vakarą, kuriuose būnate kartu.

Būkite pavyzdžiu, kurio nusipelno jūsų vaikai. Vaikai mokosi stebėdami savo tėvus. Tinkamo, pagarbaus ir gero elgesio modeliavimas veikia daug geriau nei nurodinėjimas, ką daryti.

Prisipažinkite, kai prasižengsite. Tai geriausias būdas parodyti vaikui, kaip ir kada jis turėtų atsiprašyti.

Visada sakykite tiesą. Juk norite, kad taip elgtųsi ir jūsų vaikas, tiesa?

Bučiuokite ir apkabinkite savo partnerį vaikų akivaizdoje. Jūsų partnerystė yra vienintelis jūsų vaiko pavyzdys, kaip atrodo intymūs santykiai. Taigi jūsų darbas – pristatyti puikų standartą.

Džiaukitės gerais dalykais. Pastebėję, kad jūsų vaikas daro ką nors naudingo ar gražaus, parodykite, kad džiaugiatės juo. Tai puikus būdas paskatinti gerą elgesį.

Kalbėkite apie savo vaikus. Faktas: tai, ką nugirstame, turi daug didesnę galią, nei tai, kas mums sakoma tiesiogiai. Taigi kad pagyrimas būtų veiksmingesnis, leiskite vaikui nugirsti, kaip šnabždate komplimentus apie jį močiutei, tėčiui ar net jo meškiukui.

Pasidarykite pertrauką. Tai, kad užsukate į parduotuvę, kai esate per daug pavargę gaminti maistą, nereiškia, kad esate blogas tėvas.

Pasitikėkite savo nuojauta. Niekas geriau už jus nepažįsta jūsų vaiko. Vadovaukitės savo nuojauta, kai kalbama apie jų sveikatą ir gerovę. Jei manote, kad kažkas negerai, tikėtina, kad esate teisūs.

Tiesiog pasakykite „ne“. Išmokite nebeprisiimti papildomų įsipareigojimų biure ar tapti nuolatiniu savanoriu vaiko mokykloje. Niekada nesigailėsite, kad praleidote daugiau laiko su savo vaikais.

Nesitaikstykite su nepagarba. Niekada neleiskite savo vaikui elgtis nemandagiai ar sakyti jums ar kam nors kitam įžeidžiančių dalykų. Išgirdę, kad vaikai taip daro, tvirtai pasakykite, jog netoleruosite jokios nepagarbos.

Nelepinkite vaiko. Atminkite, kad kiekvienas vaikas yra lobis, bet nė vienas jų nėra visatos centras. Neauginkite išlepintų vaikų.

Aiškinkite vaikui apie tai, ką reiškia būti geru žmogumi. Pradėkite anksti, pavyzdžiui, skaitydami pasakas prieš miegą paklauskite mažylio, ar veikėjai elgiasi piktai, ar maloniai, išsiaiškinkite, kodėl.

Venkite kovų dėl maisto. Sveikas vaikas instinktyviai žino, kiek valgyti. Jei vaikas atsisako pabaigti bet kokį maistą, esantį jo lėkštėje, tiesiog leiskite jam tai palikti – patikėkite, jis tikrai nenumirs iš bado.

Kiekvieną dieną bent kartą valgykite visi kartu. Sėdėdami prie bendro stalo visi gali ramiai bendrauti – pasidalinti džiugiomis naujienomis, pasikalbėti apie dieną ar papasakoti kvailą anekdotą. Tai taip pat padeda vaikams ugdyti sveikos mitybos įpročius.

Sakykite, kad vaiką mylite, kai tik tai pajusite, net jei tai bus 743 kartus per dieną. Vaiko tiesiog negalite išlepinti per daug minkštais meilės žodžiais ir per daug glamonių. Tai neįmanoma.

Mėgaukitės akimirkomis. Taip, tėvystė yra labiausiai varginantis darbas planetoje. Taip, jūsų namuose netvarka, susikaupę skalbiniai, o dar ir šunį reikia išvesti pasivaikščioti. Bet jūsų vaikas ką tik nusijuokė. Mėgaukitės tuo!

Išjudinkite vaikus. Naujausi tyrimai rodo, kad mažų vaikų smegenų vystymasis gali būti susijęs su jų aktyvumo lygiu. Kelis kartus per dieną padėkite kūdikį ant pilvo, leiskite mažyliui vaikščioti, o ne važinėtis vežimėlyje, vyresniam vaikui sudarykite galimybes kuo daugiau judėti.

Pasirūpinkite savo vaikų sveikata. Paskiepykite vaikus, juk visame pasaulyje vis dar pasitaiko tymų ir kitų ligų protrūkių. Apsaugokite vaiko šypseną skatindami jį du kartus per dieną valyti dantis su dantų pasta, turinčia fluoro, kad apsisaugotų nuo ėduonies.

Būkite budrūs dėl saugumo. Augindami kūdikį kruopščiai pasirūpinkite jo saugumu namuose. Niekada nepalikite jaunesnio nei 5 metų amžiaus vaiko vieno vonioje. Įsitikinkite, kad automobilinės kėdutės prisegtos tinkamai, ir reikalaukite, kad važiuodamas dviračiu ar paspirtuku vaikas visada dėvėtų šalmą.

Guldykite kūdikį miegoti mieguistą, bet vis dar budrų. Tai padės vaikui išmokti pačiam nusiraminti ir išvengti problemų prieš miegą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją