„Nepervilktoje patalynėje galima miegoti ne ilgiau kaip dvi savaites, – sako Carolyn Forte, vadovaujanti „Good Housekeeping“ instituto namų tvarkymo ir švarinimo laboratorijai, – bet bus tikrai geriau, jei užvalkalus įprasite keisti kas savaitę.“

Atrodo per dažnai? Bet turite suprasti, kad ant paklodžių ir užvalkalų nugula begalė plika akimi nematomos bjaurasties – negyvos odos ląstelių, mikrobų, netgi (koks siaubas!) fekalijų dalelių, be to, visame tame užsiveisia dulkių erkutės... Žinoma, tiems, kurie savo lovoje leidžia miegoti gyvūnui augintiniui, yra alergiški dulkėms arba žiedadulkėms, ypač gausiai prakaituoja ar suserga infekcine liga, užvalkalus ir paklodes reikia keisti dar dažniau. Tikriausiai nebereikia aiškinti, kodėl?

Kas nutinka, jei patalynė pervelkama rečiau nei kas savaitę?

Turint galvoje, kad trečdalį (ar net daugiau!) gyvenimo žmogus praleidžia lovoje, pervilkti patalynę kartą per mėnesį, savaime aišku, nepakanka. Patalynė, žinoma, nesidėvi taip intensyviai, kaip sportinė apranga arba apatiniai, tačiau kontaktas su ja trunka iš tiesų ilgai, taigi, ant jos tolydžio ir gana sparčiai kaupiasi mikrobai, prakaitas, gyvūnų perduodami alergenai, kūno išskiriami riebalai ir kt. Taigi, ir patalynė susipurvina ir tampa nehigieniška. Pavojų kelia ir dulkių erkutės, galinčios išprovokuoti alergiją ir astmos priepuolius.

Kaip skalbti patalynės užvalkalus ir paklodes?

Keisti ir skalbti užvalkalus reikia ne tik dažnai, bet ir taisyklingai, kitaip jie nebus nepriekaištingai švarūs, be to, greičiau dėvėsis.

Pirmiausia pašalinkite dėmes

„Jei dėmių nėra, šis parengiamasis žingsnis praleidžiamas, tačiau dėl viso pikto apžiūrėkite pagalvių užvalkalus“, – pataria C. Forte.

Dėmes specialistė pataria apdoroti prieš skalbimą naudojama dėmių šalinimo priemonę. Priklausomai nuo dėmių ryškumo ir intensyvumo, galima rinktis silpnesnį arba stipresnį produktą.

Susitvarkę su dėmėmis, pereikite prie skalbimo. Pasistenkite pasirinkti kokybišką skalbiklį.

Neperkraukite skalbyklės

„Kad taptų švarios, paklodės turi būti kedenamos, – akcentuoja C. Forte. – Nesvarbu, kiek paklodžių iš principo galėtų tilpti į skalbyklės būgną, nedėkite tiek, kiek telpa.“

Pasirinkite aukštą temperatūra ir normalų ciklą

Siekiant maksimalaus rezultato (jei kenčiate nuo alergijų, tik tokio ir reikia siekti), rinkitės aukštą vandens temperatūrą ir atitinkamą ciklą (kurį saugu paleisti skalbiant karštu vandeniu).

„Kuo karštesnį vandenį pasirinksite, tuo daugiau mikrobų pavyks sunaikinti“, – sako C. Forte.

Kai kurių naujų modelių skalbyklių meniu galima rasti specialiai patalynei skirtą ciklą. Jei jūsų skalbyklė tokio pasirinkimo neteikia, rinkitės ciklą, atitinkantį nuostatą „normalus“ arba „įprastas“, bet ne „intensyvus“ (nebent paklodės būtų labai purvinos).

„Paklodžių ir užvalkalų nereikia intensyviai sukti ir kratyti, kad taptų švarios. Skalbiamos intensyvaus skalbimo režimu paklodės gali labai susilamdyti. Joms tikrai pakanka normalaus, įprasto arba spalvotiems audiniams skirto ciklo. Jie ne tokie agresyvūs ir trumpesni už intensyvų ciklą, be to, priklausomai nuo skalbyklės, vanduo bus vėsinamas palaipsniui, todėl skalbiniai mažiau lamdysis.“

Rinkitės kuo žemesnes džiovyklės nuostatas

Nors patalynės užvalkalai išdžiūva lėčiau už kitus skalbinius, ilgiau laikyti jų džiovyklėje nereikia. Geriausia rinktis žemą temperatūrą ir trumpiausią įmanoma laiką. Jei nuostatos bus netinkamos, užvalkalai gali perdžiūti, susiraukšlėti. Tikėtina, kad kol suprasite, kokią tiksliai temperatūrą ir trukmę rinktis, teks kiek paeksperimentuoti.

Užvalkalus ir paklodes kartais verta džiovinti atskirai, o ne kartus su kitais skalbiniais.

„Tarkim, paklodės išdžiūva greičiau nei rankšluosčiai. Paklodės gali būti jau sausos, o rankšluosčiai – dar ne“, – įspėja C. Forte.

Taigi, kartu su patalynės užvalkalais į džiovyklę galima dėti nebent iš lengvo medvilninio audinio pasiūtus gaminius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją