1. Šilti senelių ir anūkų santykiai saugo nuo depresijos

Kaip rodo Bostono universitete atliktas tyrimas, glaudūs emociniai ryšiai tarp suaugusių anūkų ir senelių abiem pusėms mažina depresijos simptomus. Kito tyrimo duomenimis, 11–16 m. paaugliai, puikiai sutariantys su senelėmis ir seneliais, rečiau turi polinkį į depresiją.

2. Anūkai padeda seneliams gilinti savo santykius

Reguliariai laiką su anūkais leidžiantys seneliai metams bėgant išlieka džiaugsmingesni, mylintys. Tai ypač pasakytina apie senelius (vyrus). Tyrimų duomenimis, senelių ryšiai su anūkais būna artimesni, nei senelių (vyrų), bet po 60 m. skirtumas mažėja.

Norvegų sociologo, vieno iš tyrimo autorių Knudo Knudseno teigimu, po 70 metų seneliai imasi iniciatyvos. Taigi kuo vyresnis senelis, tuo mieliau ir šilčiau bendrauja su anūkais.

3. Vaikų, kuriuos sieja šilti santykiai su seneliais, didesnis emocinis intelektas

Emocinis intelektas – gebėjimas suvokti savo ir kitų emocijas, kontroliuoti savo emocijas. Didesnį emocinį intelektą turintys žmonės sugeba būti laimingesni, jiems geriau sekasi.

4. Seneliai – stipri parama anūkams

Oksfordo universiteto tyrimo duomenimis, tie vaikai, kuriuos sieja artimesni santykiai su seneliais, rečiau neklusniai elgiasi, jiems lengviau pakelti įvairius gyvenimo sunkumus – tėvų skyrybas, pašaipas, gyvenamosios vietos keitimą ar net mirtį. Pasak tyrėjų, ištikus sunkumams, seneliai būna tvirta parama anūkams.

5. Anūkai ir senelių ryšiai ilgina gyvenimą

Tyrimų rezultatais, aktyviai anūkų gyvenime dalyvaujantys seneliai dažnai gyvena ilgiau už tuos kurie neturi tvirto ryšio su anūkais.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 500 anūkų turinčių 70 ir vyresnių žmonių, parodė – tiems, kurie nepadėjo auginti anūkų, mirties rizika buvo didesnė.

Anūkai su seneliais

Tyrėjų nuomone, gyvenimo trukmė pailgėja veikiausiai todėl, kad gyvenime sustiprėja prasmės pojūtis, taigi žmonės ilgiau išlieka fiziškai ir psichiškai aktyvūs.

6. Artimai su seneliais bendraujantys anūkai būna mažiau nusiteikę prieš vyresnius žmones

Visi pasensime – toks gyvenimo dėsnis. Bet turbūt sutiksite – gyvenimas būtų gražesnis, jei jaunimas nediskriminuotų vyresnių žmonių. Vienas iš būdų tai pasiekti – stiprinti ryšius tarp senelių ir anūkų.

Tyrimas parodė – šiltą, artimą ryšį su savo seneliais turintys vaikai mažiau linkę diskriminuoti vyresnio amžiaus žmones. O prastus santykius su seneliais turėję anūkai priešiškiau žvelgia į garbaus amžiaus žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)