Prancūzija

Iki 1993 m. vaiko vardo pasirinkimą apibrėžė Napoleono Bonaparto priimtas įstatymas – jame numatyta, kokie vardai priimtini.

Dabar prancūzai turi informuoti teismą, kokiu vardu nori pavadinti vaiką. Jei vardas toks, kad ateityje dėl jo gali kilti problemų, teismas gali jį uždrausti.

Uždrausti vardai: Nutella, Strawberry (liet. braškė), Mini Cooper (automobilio markės pavadinimas), princas Williamas.

Saudo Arabija

Šalies vyriausybė draudžia vadinti užsienietiškais vardais, kurie skamba panašiai kaip nešvankūs, šventvagiški žodžiai, ir vardais, kurie pažeidžia socialines ir religines tradicijas.

Uždrausti vardai: Linda, Angel, Maya, Queen, Alice, Benas, Prophet.

Nėščia moteris skaito

Islandija

Tėvai Islandijoje gali pasirinkti iš sąrašo, kuriame – maždaug po 1 800 vardų abiem lytims (išimtis – tėvai iš kitų valstybių). Jei norimo vardo nėra sąraše, jam pirmiausia turi pritarti specialus komitetas. Vardas turi neprieštarauti islandų kalbos gramatikos ir tarimo taisyklėms. Pavyzdžiui, vardą, kuriame yra raidės Q arba W uždraustų, nes islandų abėcėlėj nėra tokių raidžių.

Uždrausti vardai: Harriet, Dunkanas, Zoe, Enrique, Ludwigas.

Portugalija

Šioje šalyje vaikų vardai turi būti portugališki, aiškiai nurodyti kūdikio lytį ir neskambėti lyg pravardė. Kad tėvams būtų lengviau apsispręsti, yra sudarytas rekomenduojamų vardų sąrašas.

Uždrausti vardai: Nirvana, Vikingas, Jimmy‘is, Rihanna, Sayonara.

Vokietija

Vokietijoje nevalia pavadinti vaiko kaip panorėjus. Pirmiausia speciali vietos organizacija turi pritarti vardui. Draudžiami visi vardai, kurie kaip nors gali kenkti vaiko gerovei. Be to, vardas turi aiškiai nusakyti lytį. Nevalia vadinti vaikų maisto, objektų pavadinimais, pavardėmis.

Uždrausti vardai: Adolfas Hitleras, Osama Bin Ladinas, Woodstockas (vietovė), Gramophone (liet. gramofonas).

Danija

Vardą vaikui galima rinkti iš sąrašo, kuriame – 18 000 moteriškų ir 15 000 vyriškų vardų. Jei norite pavadinti vaiką kitaip, pirmiausia teks sulaukti leidimo. Vardas turi aiškiai nusakyti lytį ir atitikti danų kalbos taisykles.

Uždrausti vardai: Apie (liet. beždžionė), Pluto (šuns vardas), Cammmilla (taip, su 3 EM), Ashleiy (rašoma taip) ir Jacobpas.

Švedija

Švedijoje neleistini vienos raidės vardai ar tokie, kurie yra akivaizdžiai netinkami ir gali kelti žmogui diskomfortą.

Uždrausti vardai: Elxis, Allahu Akbar, K8lyn.

Šveicarija

Šveicarijoje, kaip ir Vokietijoje, vardą pirmiausia turi patvirtinti speciali organizacija. Vardu negali būti pavardės, biblijos piktadarių vardai, prekės ženklų pavadinimai ar geografinės vietos. Mergaičių negalima vadinti berniukų vardais ir atvirkščiai. Draudžiami bet kokie šokiruojantys, juokingi vardai.

Uždrausti vardai: Cainas, Judas, Brooklyn, Chanel, Mercedes, Paris.

Naujoji Zelandija

Šioje valstybėje draudžiami vardai, kurie gali ką nors įskaudinti, kurie turi daugiau nei 100 raidžių, kurie primena prekės ženklų pavadinimus ar šiaip kokius nors pavadinimus. Pavyzdžiui, negalima pavadinti atžalos Teisingumu.

Uždrausti vardai: Fat Guy (liet. dručkis), Luciferis, Jesus Christ, Saint (let. Šventasis), Chief Maximus, 4real (liet. skamba kaip iš tikrųjų), Mafia No Fear (liet. nebijau mafijos).

Meksika

Meksikoje draudžiami vaikų vardai, kurie ateityje gali sukelti problemų, taip pat personažų vardai.

Uždrausti vardai: Hermione, Burger King (greitojo maisto restoranų tinklas), Robocop (filmo personažas robotas policininkas), Twitter, Christmas (liet. „Kalėdos“), E-mail (liet. elektroninis laiškas), Circumcision (liet. „apipjaustymas“), Lady Di, Underwear (liet. „apatiniai drabužiai“), Pocahonta (filmo veikėja), Spinach (liet. „špinatai“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)