Originaliausių ir populiariausių vardų TOP

Tai kokie praėjusiais metais Alytaus rajone buvo originaliausi, netikėčiausi, neįprasčiausi naujagimiams vardus rinkusių tėvelių pasirinkimai?

Pernai retesni Alytaus rajone registruotų berniukų vardai buvo Logan, Timis, Deimilis, Denas, Lokys, mergaičių – Simdeilė, Junda, Licija, Merita. Populiariausių vardų viršūnėse – Lėjos, Amelijos, Liepos, Markai, Jonai ir Leonai.

Gimimų statistikoje – bendros tendencijos

Alytaus rajonas gimimų statistika nesiskiria nuo bendrų visos šalies tendencijų ir ji kasmet mažėjanti.

Iš viso pernai Civilinės metrikacijos skyrius įregistravo 163 gimimo įrašus. Alytaus rajone gimė 142 naujagimiai, o tai 10 vaikučių mažiau nei prieš tai buvusiais metais. Gimė 81 berniukas ir 82 mergaitės.

Į apskaitą įtraukti ir 21 užsienio valstybėse įregistruotas gimimas. Užsienyje gimusių naujagimių pernai buvo registruota 3 mažiau nei prieš tai buvusiais metais. Daugiausia gimimų užsienyje buvo Jungtinėje Karalystėje – 9, Airijoje – 3, Norvegijoje, Italijoje ir Vokietijoje po 2, Islandijoje, Danijoje ir Lenkijoje po 1.

Jauniausiai mamai – 18 metų, jauniausiam tėvui – 20 metų. Vyriausiai – neseniai gimdžiusiai motinai 41-eri, vyriausiam tėvui – 49-eri. Prašymų pripažinti tėvystę pateikta 40, gimimą įregistravo ir viena vieniša mama.

Tuoktis – ir septintą kartą

Per praėjusius metus Alytaus rajone aukso žiedus sumainė 103 poros – 33 santuokomis mažiau nei 2022-aisiais. Iš jų 77 tuokėsi Civilinės metrikacijos skyriuje, 19 – bažnyčioje ir 7 – užsienio valstybėse. 3 lietuvių poros susituokė Jungtinėje Karalystėje, 1 lietuvė sumainė aukso žiedus su Anglijos piliečiu, po 1 lietuvių porą susituokė Italijoje, Graikijoje ir Švedijoje. Vedybų amžiaus tendencija – 30–40 metų.

Buvo registruota ir santuokų, kai jaunavedžiai tuokiasi ne pirmą kartą. Antrą kartą tuokėsi 28 vyrai, 30 moterų, trečią kartą – 2 vyrai, 1 moteris, ketvirtą kartą – 2 moterys, o daugiausia kartų tuokėsi 1 moteris – 7 kartus.

Alytaus rajono jaunavedžiai naudojasi ir išvažiuojamosios civilinės santuokos paslaugomis, kai tuokiasi savo pasirinktose vietose. Tokių santuokų pernai buvo 15. Santuokos registravimas Civilinės metrikacijos skyriaus santuokos salėje kainuoja 30 eurų, pasirinktoje vietoje – 70 eurų.

Per praėjusius metus buvo nutrauktos 55 santuokos, 2 iš jų registruotos užsienio valstybėje. 2022-aisiais ištuokų buvo 58.

Sumažėjo mirčių

Keisti vardą ar pavardę pernai buvo pateikti 27 prašymai. Iš jų vardą keitė 5 piliečiai.

Per 2023 metus įregistruoti 404 mirties įrašai, tai 69 mirties įrašais mažiau negu 2022-asiais. 7 Alytaus rajono gyventojai mirė užsienio valstybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją