Įdomu, ko anuomet mokė apie poros tarpusavio santykius, kaip aiškino pikantiškas temas. Akivaizdu – skirtumų, lyginant su šiais laikais, daug. Todėl taip smalsu per rakto skylutę pažvelgti į sovietiniusnamus ir jų miegamuosius.

Grėsminga erotinė būklė

„Knyga moterims”, išleista 1068-aisiais, įspėja apie erotinę būklę prieš klimaksą – sako, tai liečia ir ištekėjusias, ir netekėjusias moteris. Neva, prieš klimaksą moteris suvokia, jog tai – paskutinis pasispardymas, kaip rašoma knygoje – „gulbės giesmė”. Paklaikusi ji bando atsigriebti ir dar spėti, kas įmanoma.

Rašoma, jog tokiu jautriu metu moteris gali pasiduoti gundymams, atsiduoti trumpalaikiams malonumams. „Nežeminkite savęs tokiu negarbingu žaidimu. Juk tokiu būdu jūs pažeminate ir meilę, ir kilnesnius santykius, kurie susiklosto tarp žmonių. <...> Ištekėjusiai, beveik penkiasdešimties metų moteriai, koketuoti bei flirtuoti – švelniai tariant – nepridera. <…> Mieščioniškas laisvės supratimas reiškia moralinį ir jausminį ištvirkavimą, o mūsų visuomenė supranta laisvę, kaip interesų bendrumą.”

Nelaimingų santuokų šaknys

Apie nelaimingas santuokas jau minėtoje knygoje aiškinama, kaip apie mandagumo, taktiškumo ir meilumo stokos padarinį. Rašoma, kad pagyvenusiems vyrams būdingi nevalyvi žodžiai, na, o moterys, neva, dažnai pamiršta namuose būti patrauklios ir stengtis. „Išeidama iš namų ji puošiasi, gražinasi, o namuose – gerai bet kaip! Nešvari namų suknelė, chalatas arba sudėvėtas senas megztinis su sijonu, išsitaršę plaukai, nepagražintas veidas, patemptos lūpos, suraukti antakiai”, – vardijamas moteris „apsileidimas” santykiuose, galintis lemti jausmų ataušimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)