Būk pasveikinta įžengusi į nuotykį, kurio niekada nenorėtum atsukti atgal, rašo tinklaraštininkė, psichologė, socialinių mokslų daktarė, fotografė ir trijų vaikų mama Aliona Šalaj.

Tai bene vienintelis kartas gyvenime, kai dekretines atostogas gali išnaudoti pagal paskirtį – ilsėtis, skirti laiko sau, pasirūpinti kraiteliu. Jei viskas Tavo gyvenime klostosi pagal planą, šis vaikas turi savo kampą, kruopščiai atrinkus ir jo ūgį tiksliai atitinkančius rūbelius, eko-lavinančius-estetiškai atrodančius žaislus. Tikėtina, kad važiuodama pirkti jam naujas kelnes, tu netgi vesiesi jį į parduotuvę kartu.

Gali drąsiai vadinti jį „mano gražiausiuoju“, „mieliausiuoju“ ir „protingiausiuoju“, ir tai bus tiesa be jokių išlygų. Tavo vaikas išeis iš vaikų aikštelės išviliotas ilgo ir gražaus pasakojimo apie mėnulį, žvaigždes ir meškį, o ne išneštas po pažastimi. Muštynių sąvoka jam neegzistuos iki pat darželio lankymo pradžios. Kartais miegosi mažiau. Bet Tavo patirties netemdys žinios apie situaciją, kai vienas vaikas užmiega anksti, todėl kelsis irgi anksti, o kitas atsigulė vėlai – taip ir kelsis. Kas reiškia, kad Tu užmigsi vėlai, o kelsiesi anksti. Jei vaiko priežiūra nuvargins vieną iš tėvų, dar liks nenuvargintas kitas.

Tai, ką sudėsi į šį vaiką, bus perduoda ir kitiems, jei tokių kada atsiras. Tame tarpe – ir blogi dalykai. Be to, tai vienintelė situacija, kai vaikų skaičius šeimoje mažesnis nei tėvų. Tai minusas, jei vaiką nori pamyluoti abu tėvai, bet pliusas diskusijose, kurių rezultatą nulemia balsų persvara.

Auginant vaikus yra įmanomos dvi bazinės strategijos – kurti savo gyvenimą aplink vaiką arba sakyti, kad vaiko gimimas tavo gyvenimo nepakeis. Tu dar gali rinktis kuris iš šių variantų Tau patinka labiau.

Daugiavaikės mamos Tau sakys: „su vienu lengva“. Jos sako tiesą, tačiau ši tiesa – iš jų dabartinės pozicijos. Kai turėjo vieną, jų gyvenimai irgi vertėsi 180 laipsniu – ir, patikėk, tai nebuvo lengva. Be to, jos šiek tiek pavydi Tau galimybės skirti vaikui nedalomą dėmesį, dorai užpildyto kūdikio pasiekimų albumo ir noro sėdėti prie miegančio vaiko lovelės stebintis jo grožiu.