Karin Erlandsson, „Naktinis ekspresas“


Tai pasakojimas apie meilę ir ilgesį, suteikiančius drąsos tam, kas atrodo neįmanoma. Knyga 2021 metais apdovanota svarbia Suomijos Runebergo vaikų literatūros premija, kurią skiria patys vaikai. Teisės leisti šią knygą jau parduotos beveik dešimčiai užsienio šalių.

Ši knyga lyginama su M. Lundes „Sniego sese“. O su savo spalvotomis iliustracijomis ypač tinkama dovanai šventiniu laiku.

Danjos močiutė gyvena sename stoties pastate prie nebenaudojamo geležinkelio. Kiekvieną gruodį Danja su mama, tėčiu ir vyresniąja seserimi Nanda atvažiuoja pas ją pasisvečiuoti. Močiutė sena, turi įdomybių pilną sekreterą, kartais darosi užmarši ir kalba keistus dalykus.

Vieną vakarą ji dingsta kaip į vandenį. Tą pačią naktį į senąją stotį atvyksta traukinys. Konduktorius jį vadina Naktiniu ekspresu, galinčiu nuvežti pas tau brangų žmogų. Ar tai tikra? Ar traukinys padės Danjai surasti močiutę? O gal ji tik sapnuoja?

Kai mergaitė išdrįsta įlipti į Naktinį ekspresą, prasideda neįtikimi nuotykiai – laikas ir erdvė, regis, paklūsta visai kitokiems dėsniams.

Auditorija: 9–12 m. vaikams.



Anja Portin, „Slaptas radijas“

Tai įtraukianti, nuotaikinga, šilta ir švelniai juokinga istorija. Knyga 2020 m. apdovanota prestižine Suomijos vaikų ir jaunimo literatūros premija. Teises leisti šią knygą jau įsigijo keturiolika Europos šalių. Knyga primena mylimiausių vaikų literatūros klasikų, švedės Astridos Lindgren ir Roald Dahl pasakų romanus.

Savo mamos berniukas nėra matęs nuo gimimo, o komandiruotėse užtrunkantis tėtis, rodos, kartais net neprisimena, kad Alfredas egzistuoja. Vieną naktį Alfredas nuseka paskui paslaptingą žmogystą, kuri pro pašto angas kartu su laikraščiais kaišioja ir kitokias gėrybes: obuolius, vilnones kojines, sumuštinius.

Pasirodo, kad toji ekscentriška žmogysta yra Amanda Lehtimaja. Ji turi ypatingą galią – jaučia vienišų ir nelaimingų vaikų atodūsius, todėl jiems kasnakt atneša nedidelių dovanėlių. Pas Amandą Alfredas randa seną radijo siųstuvą, kadaise sukonstruotą rusų fiziko A. S. Popovo. Berniukas, paragintas Amandos, ima kurti ir transliuoti slaptą naktinę radijo laidą užmirštiems vaikams. Prasideda nepamirštamas nuotykis, kuris pakeičia Alfredo ir daugelio kitų vienišų vaikų gyvenimus.

Auditorija: 9–12 m. vaikams.



Katherine Paterson, „Smarkuolė Gilė Hopkins“

Tai penktoji knyga „Vertingiausių klasikos kūrinių kolekcijoje“. Įtraukta į rekomenduojamų skaitinių sąrašą 5 klasei. Knyga vieną akimirką privers jus Gile žavėtis, o kitą gailėtis ar net pykti ant jos. Ši istorija apie tikrą, nepadailintą gyvenimą, kuris ne visada lengvas ir teisingas, bet jame daug gerumo ir meilės.

Katherina Paterson (g. 1932) – amerikiečių vaikų rašytoja, už savo kūrybą sulaukusi dviejų svarbiausių pasaulyje tarptautinių vaikų literatūros apdovanojimų: Hanso Christiano Anderseno medalio ir Astridos Lindgren premijos. „Smarkuolė Gilė Hopkins“ (1978) – viena geriausių autorės knygų.

„Aš nesu puiki. Aš nuostabi. Ir garsi visoje apygardoje. Niekas nenori prasidėti su smarkuole Galadriele Hopkins. Esu per daug protinga ir nesuvaldoma. Pabaisa Gilė – taip visi mane vadina.“

Vienuolikmetę Gilę gyvenimas užgrūdino. Stumdoma iš vienos globėjų šeimos į kitą ji išmoko su kerinčia šypsena veide pasinaudoti žmonėmis ir nieko neįsileisti į širdį. Pasiųsta gyventi į dar vienus naujus namus mergaitė sukurpia nedorą planą, kaip prasimanyti pinigų ir visiems laikams iškeliauti į kitą šalies galą pas mamą, kurios nematė jau daugybę metų. Tačiau Gilės planai vienas po kito griūva, o ypač siekis neprisirišti prie naujosios globėjos ponios Troter... Tik ar padarytos klaidos Gilės nepasivys ir neapvers jos gyvenimo dar kartą aukštyn kojomis?

Auditorija: nuo 9 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją