Trys berniukai ir mergaitė gimė vakar rytą, šiek tiek po pusės dešimtos. Visi naujagimiai mamos įsčias paliko paeiliui, kas minutę. Pirmasis dienos šviesą išvydo sūnus, antroji į pasaulį pasibeldė dukra ir po kelių minučių dar du sūnūs. Visų vaikučių svoris siekia tarp 1,5 ir 2 kg. Du berniukai identiški dvyniai.

Kad bus ketvertukas buvo sužinota jau 11ąją nėštumo savaitę. Gydytojai labai aiškiai matė, kad vaisių yra 4.

Akušerijos skyriaus vadovas doc.Vladas Gintautas teigia, kad būsimąją mamą reikėjo raminti ir drąsinti. Nuo sužinojimo dienos lankymasis Kauno klinikose vyko kas dvi savaites.

„Teko labai akylai stebėti, tačiau viskas ėjosi sklandžiai. Sulaukus 22jų nėštumo savaičių buvo priešlaikinio gimdymo požymių. Moteris buvo hospitalizuota ir Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos skyriuje išbuvo iki pat 32 savaites”, teigė V.Gintautas

Gydytojas teigia, kad iš anksto buvo žinoma, jog vaikučiai bus neišnešioti ir jiems reikės pagalbos. Yra tam tikros ribos, kiek tą nėštumą galima tęsti, pasak V.Gintauto, moters įsčios pritaikytos vienam vaisiui, keturi yra tikrai labai daug.

Naujuosius piliečius pasitiko iš viso apie 20 žmonių komanda.

Pasak Akušerijos skyriaus vadovo, naujieji tėveliai yra labai optimistiška šeima, tereikėjo juos šiek tiek padrąsinti. Šeimai tai pirmi vaikai.

„Mama labai gerai laikėsi ir puikiausiai išnešiojo kūdikius, galėjo ir daugiau laiko nešioti, tačiau jau buvo nuspręsta paskirti gimimo dieną“, sakė V.Gintautas.

Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė pasidžiaugė, kad Kauno klinikose yra puikios sąlygos diagnozuoti daugiavaisius nėštumus, tačiau tokie atvejai yra labai rizikingi. Pasak specialistų, 90 proc atvejų, kai yra 3 ir daugiau vaisių vieno nėštumo metu, apvaisinimas yra padaromas dirbtinių būdu.

„Daugiavaisis nėštumas yra didžiulė rizika, sužinojus apie tokį nėštumą per daug džiaugtis negali. Džiaugiuosi tuo, kad mes turime galimybę suteikti visą reikiamą pagalbą ir tam skirtą įrangą. Mes dabar pasidžiaugėme vaikučių gimimu, tačiau šeimai ir toliau reikės pagalbos, nes įvairių problemų tikimybė ateityje yra keturguba“, spaudos konferencijoje kalbėjo R.Nadišauskienė.

Kada vaikučiai galės keliauti namo, priklausys nuo jų būklės. Akušerijos kliniką kūdikiai galės palikti tik tada, kai pakankamai sustiprės, galės atitinkamai valgyti ir gulėti. Mamos pieno pirmosiomis paromis visiems keturiems neužteko, teko pasinaudoti pienu iš specializuoto banko.

„Mūsų klinikose per 5 metus šis jau yra trečias ketvertukas. Šis nėštumas tęsėsi ilgiausiai ir vaikučiai gimė sveikiausi. Vaikų svoriai pagal gimimo eiliškumo pateikiami raidėmis: kūdikis A 1.808 kg, B 2.004 kg, C 1.668 kg, D 1.504 kg. Antroji pasaulį išvydusi mergaitė svėrė daugiausiai, tačiau gimus pagalbos jai reikėjo labiausiai. Mergaitė gyveno komforto zonoje, todėl gimę berniukai geriau prisitaikė”, spaudos konferencijoje kalbėjo V.Gintautas. Neįprasta tai, kad vienas berniukas ir mergaitė yra iš skirtingų kiaušinėlių, o kiti du berniukai – identiški dvyniai, išsivystę iš vieno kiaušinėlio. Tokio atvejo, anot medikų, dar nebuvo.

„Gimę vaikučiai iš karto buvo perkelti į intensyvios terapijos skyrių, jiems reikėjo suteikti pagalbą, bet šiuo metu jie jau patys kvėpuoja savarankiškai. Tačiau laukia dar ilgas kelias, kol jie bus išleisti namo“, teigė LSMU ligoninės Kauno klinikų Naujagimių intensyvios terapijos skyriaus gydytoja neonatologė Eglė Lysovienė

2015ųjų metų rugsėjo mėnesį Kauno klinikose gimė mergaičių ketvertukas. Tąkart Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas sakė, jog ketvertukai gimsta labai retai – jie pasitaiko vos per vieną iš 500 000 gimdymų, tad Lietuvoje šis stebuklas tikėtinas maždaug kas 20 metų.

Praėjus pusvalandžiui po minėtojo šiųmečio šimtmečio ketvertuko gimimo, Akušerijos ir ginekologijos skyriuje pasigirdo dar dviejų naujų gyvybių verksmas. Kita gimdyvė susilaukė dvynių – moteriai gimė beveik po 3 kg sveriančios dukros.

Primename, jog pernai spalio 10 d. Kauno klinikose taip pat tvyrojo džiaugsmas – natūraliai pastojusi moteris pagimdė tris kūdikius – dvi mergaites ir berniuką. Tai buvo pirmasis jos nėštumas, kuris praėjo išties sėkmingai. Nors jis ir daugiavaisis, mažyliai įsčiose išbuvo beveik visą įprasto nėštumo laiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)