Idėjomis, kaip sukurti veiklas patiems iš namuose turimų priemonių, dalijasi „Family Lab Academy“ ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojos Goda Gedminaitė ir Agnė Kazakevičiūtė.

Kada laikas pradėti vaiką supažindinti su Europos šalimis?

Europa – tai pasaulio dalis, kuri susideda iš 47 skirtingų šalių. Todėl norint, kad vaikai augdami pažintų šias šalis, geriausia tai pradėti daryti dar ankstyvajame amžiuje. Kuo anksčiau pradėsime vaikams rodyti jį supantį pasaulį, tuo daugiau ir geriau jie įsisavins informaciją, plės žinias ir taps pasaulietiškomis asmenybėmis.

Ankstyvojo amžiaus vaikams suaugęs yra autoritetas, todėl svarbu, kad nepamirštume pavyzdžio rodyti savo elgesiu ir gyvenimo būdu, tačiau taip pat labai svarbu, kad jau ankstyvajame amžiuje vaikas mokytųsi pažinti pasaulį ne tik stebėdamas suaugusius, bet taip pat žaisdamas ar užsiimdamas įvairiomis patyriminėmis veiklomis.

Kuo kūrybinės-patyriminės veiklos yra svarbios ankstyvajame amžiuje ir kaip jas plėsti neišvykstant iš namų?

Kūrybinės-patyriminės veiklos yra svarbios ankstyvojo amžiaus vaikams visapusiškai tobulėjant įvairiose srityse kaip: sakytinė kalba, kuri glaudžiai susijusi su smulkiąja motorika, savireguliacija ir savikontrolė, kuri padeda vaikui ilgiau sutelkti dėmesį ir susikoncentruoti į savo veiksmus, bei kasdieniai įgūdžiai, kurie nuolat mus lydi visose gyvenimo situacijose.

Rengiant kūrybines-patyrimines veiklas namuose taip pat lavėja vaiko vaizduotė bei pažintiniai gebėjimai. Norėdami lavinti šias sritis neišvykdami iš namų galite susikurti sensorinį kampelį, taip pat patyrimines veiklas įtraukti į savo kasdienybę: paruošti tradicinius tam tikros šalies patiekalus arba gaminti maistą pagal spalvas, kurios vyrauja toje šalyje.

Gamindami vaikams leiskite tyrinėti produktus, įrankius, neišmeskite buitinių likučių, kuriuos galite panaudoti paįvairinant vaiko žaidimus. Veiklų metu galite vaiką supažindinti su jį supančiu pasauliu bei įvairiomis Europos šalimis.

Idėjos, kaip susikurti kūrybines-patyrimines veiklas namuose, supažindinant vaiką su Europos šalimis.

1. Lietuviškas ūkis. Jums reikės gilaus indo, įrankių barstymui, įvairių kruopų, ūkio gyvūnų ir papildomų dekoracijų. Pasirinktas kruopas (esant poreikiui kruopas galite nusidažyti) supilkite į indą ir pasitelkdami kūrybiškumą kartu su vaikais kurkite kompoziciją. Paruošę kompoziciją, leiskite vaikams laisvai tyrinėti, žaisti ir prisijungę žaiskite kartu.

2. Meilės diena Paryžiuje. Jums reikės molberto, raudonų dažų, indo dažams, širdelės formos antspaudų. Pasiruoškite priemones, dažus supilkite į indą, šalia padėkite antspaudukus ir leiskite vaikams laisvai kurti. Galite veiklą paįvairinti piešdami rankomis ar kitomis priemonėmis.

3. Žalioji šv. Patriko diena Airijoje. Jums reikės gilaus indo, įrankių, kamštelių, agurkų, citrinų ir vandens. Rekomenduojama – žalios spalvos priemonės. Pasiruoškite indą, sudėkite kamštelius, pjaustytus agurkus ir citrinas, įpilkite šilto vandens. Panaudodami įvairius įrankius kartu su vaikais tyrinėkite vandenį ir ieškokite jame pasislėpusių kamštelių, agurkų bei citrinų.

4. Linksmybės Ispanijoje. Jums reikės gilaus indo, įrankių barstymui, smėlio, mėlynai dažytų kruopų, jūros gyvūnų ir papildomų dekoracijų. Pasiruoškite priemones ir dekoruokite indą sukurdami paplūdimio vaizdus. Sukurtoje kompozicijoje susipažinkite su vandens gyvūnais, tyrinėkite kruopas, smėlį ir žaiskite pasitelkdami kūrybiškumą ir vaizduotę.

Atminkite, kad ugdymas nuo ankstyvojo amžiaus suteikia vaikui galimybę būti savarankiška ir visaverte asmenybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją