Tad prisiminkime pačias įsimintiniausias Michelle ir Baracko Obamų citatas apie tėvystę, rašoma huffingtonpost.com.

„Daugeliui mūsų tėvai savo pavyzdžiu rodo, kokiais žmonėmis jie nori mus matyti. Biologiniai tėvai, globėjai ar įtėviai, jie moko mus per suteikiamą paskatinimą, atsakomus klausimus, nustatomas ribas ir tą jėgą, kurią jie demonstruoja sunkumų akivaizdoje.“ Barackas Obama, 2012 metai.

„Sulig kiekvienu žodžiu, kurį ištariame, ir kiekvienu veiksmu, kurį atliekame, žinome, kad mūsų vaikai mus stebi. Mes, kaip tėvai, esame svarbiausias pavyzdys.“ Michelle Obama, 2016 metai
„Visų pirma vaikams reikia mūsų besąlyginės meilės – jiems sekasi ar jie klysta, kai gyvenimas lengvas ir kai jis sunkus.“ Barackas Obama, 2011 metai.

„Myliu savo dukras labiau už bet ką pasaulyje – labiau už patį gyvenimą. Ir nors tai galbūt nėra pirmas dalykas, kurį kai kurie žmonės norėtų girdėti iš Gebenės lygos teisininkės, tačiau iš tikrųjų esu tokia. Tad man buvimas vyriausia mama yra ir visada bus darbas numeris vienas.“ Michelle Obama, 2015 metai.

„Ką aš supratau, tai kad gyvenimas nėra daug vertas, jeigu tu nenori prisidėti savo nedidele dalimi prie to, kad paliktume mūsų vaikams – visiems mūsų vaikams – geresnį gyvenimą. Vaiką gali turėti kiekvienas kvailys. Tai nepadaro tavęs tėvu. Tėvu tave padaro drąsa užauginti vaiką.“ Barackas Obama, 2008 metai.

Michelle ir Barackas Obamos

„Kai tėvas darbe praleidžia ilgas valandas, jis giriamas už atsidavimą ir ambicingumą. Tačiau kai biure iki vėlumos pasilieka mama, kartais ji kaltinama savanaudiškumu ir vaikų nepriežiūra.“ Michelle Obama, 2016 metai.

„Kiekvienas tėvas turi pagrindinę teisę elgtis teisingai dėl savo vaikų.“ Barackas Obama, 2012 metai.

„Nuostabu būti vedusiam ir gyventi namuose su savo vaikais, tačiau nereiktų vien sėdėti namie ir visą savaitgalį žiūrėti „SportsCenter“. Štai kodėl tiek daug vaikų užauga priešais televizorių. Mes, tėvai, turime praleisti su jais daugiau laiko, padėti jiems atlikti namų darbus ir kartkartėmis vaizdo žaidimą ar nuotolinį pultelį pakeisti knyga.“ Barackas Obama, 2008 metai.

„Galų gale, tai ir yra tėvystė: tos brangios akimirkos su vaikais, kurios pripildo mus pasididžiavimo ir jaudulio dėl jų ateities, galimybės parodyti pavyzdį ar pasiūlyti patarimą, galimybė tiesiog būti šalia ir parodyti, kad mes juos mylime.“ Barackas Obama, 2011 metai.

„Mūsų gyvenimas prieš persikėlimą į Vašingtoną buvo pripildytas paprastų džiaugsmų… Šeštadieniai futbolo rungtynėse, sekmadieniai senelės namuose… ir romantiškas vakaras Barackui ir man – vakarienė arba kinas, nes kaip išvargusi mama aš negalėjau neužmigusi išbūti abiejų.“ Michelle Obama, 2012 metai.

„Dar visai neseniai pati buvau dirbanti mama. Ir aš žinau, kad kartais, nors visi nekenčiame to pripažinti, yra lengviau pasodinti vaikus priešais televizorių kelioms valandoms, kad galėtume apmokėti sąskaitas ir išskalbti drabužius, ar dėl įvairovės turėti šiek tiek taikos ir ramybės.“ Michelle Obama, 2011 metai.

Baracas ir Malia Obama

„Mane įkvepia meilė, kurią žmonės jaučia savo vaikams. Man įkvėpimo suteikia mano paties vaikai, taip, kaip jie užpildo mano širdį. Jie verčia mane norėti dirbti, daryti pasaulį šiek tiek geresniu. Ir jie verčia mane norėti būti geresniu žmogumi.“ Barackas Obama, 2008 metai.

„Kaip tėvai, mes turime dalyvauti savo vaikų gyvenimuose ne tik tada, kai tai yra patogu ar lengva, ir ne vien tada, kai jiems viskas klostosi gerai, bet ir tada, kai sudėtinga ir nedėkinga, kai jiems sunku. Būtent tada jiems mūsų reikia labiausia.“ Barackas Obama, 2009 metai.

„Kai atsikeliu ir mankštinuosi, aš mankštinuosi tiek pat dėl savo mergaičių, kiek dėl savęs, nes noriu, kad jos matytų mamą, kuri jas labai myli, kuri į jas investuoja, tačiau taip pat investuoja ir į save. Tai lygiai taip pat, kaip leisti joms kaip merginoms suprasti, kad visai normalu savo prioritetų sąraše save pakelti kiek aukščiau.“ Michelle Obama, 2012 metai.

„Perduokit mūsų vaikams empatijos vertybę. Ne simpatijos, o empatijos – gebėjimo pabūti kažkieno kito batuose, pažvelgti šį pasaulį kito akimis. Kartais lengva įstrigti „savyje“, kai pamirštame savo įsipareigojimus vienas kitam. Mūsų visuomenės kultūroje prisiminti šiuos įsipareigojimus kažkaip yra silpna, tarsi mes negalime rodyti silpnumo, todėl negalime rodyti ir gerumo. Tačiau mūsų maži berniukai ir mergaitės tai mato. Jie mato, kai ignoruoji savo žmoną ir su ja blogai elgiesi. Jie mato, kai namuose esi nedėmesingas arba kai esi atsiribojęs, ar kai galvoji tik apie save. Todėl visai nėra ko stebėtis elgesiu mūsų mokyklose ir mūsų gatvėse. Štai kodėl mes perduodame empatijos ir gerumo vertybes savo vaikams jas išgyvendami. Mes turime parodyti savo vaikams, kad klupdydami kitus žmones nesame stiprūs – esi stiprus, kai kitus pakeli. Tai mūsų, kaip tėvų, atsakomybė.“ Barackas Obama, 2008 metai.

Obamų šeima

„Maliai ir Sashai bei jų draugams bet kokia diskriminacijos forma kieno nors atžvilgiu nėra aktuali. Kaip prezidentas, kaip tėvas, aš tuo didžiuojuosi.“ Barackas Obama, 2015 metai.

„Kai kitą kartą kovosime su savo vaikais dėl tų daržovių ar jie atsisakys eiti su mumis pasivaikščioti parke, kai kitą kartą sieksime pakeisti mūsų mokyklas ar bendruomenes, turime sau priminti, kad visur tėvai praeina lygiai tą patį. Mes turime prisiminti, kad visi tame esame kartu.“ Michelle Obama, 2011 metai.

„Kiekvienas galime paskatinti savo vaikus išjungti vaizdo žaidimus ir paimti knygą. Kiekvienas galime įdėti sveikus priešpiečius savo sūnui ar išeiti į lauką pažaisti kamuoliu su dukra. Ir visi galime išmokyti savo vaikus skirtumo tarp gėrio ir blogio, bei parodyti jiems savo pačių pavyzdžiu, kodėl verta elgtis su kitais taip, kaip nori, kad su tavimi elgtųsi.“ Barackas Obama, 2011 metai.

„Michelle ir aš žinome, kad mūsų pirmiausias darbas, mūsų svarbiausia atsakomybė yra įskiepyti vaikams mokymosi prasmę, mokymosi žavesio prasmę. Ir čia nėra trumpesnių variantų. Turime padaryti tą darbą. Ir negalime vien kaltinti mokytojų ir mokyklų, jeigu savo vaikuose neįskiepijame to įsipareigojimo, to atsidavimo mokymuisi.“ Barackas Obama, 2011 metai.

„Malia ir Sasha… Iš visko, ką padariau savo gyvenime, labiausia didžiuojuosi būdamas tėvu.“ Barackas Obama, 2017 metai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)