Svarbiausia – netrinti dėmės

Išteptus drabužius reikia kuo greičiau išplauti karštu tekančiu vandeniu. Jei išgėrėte juodos kavos be pieno – ant kavos dėmės užpilkite skalbimo miltelių.

Taip pat turėtumėte nepamiršti tam tikros rūšies audinio priežiūros rekomendacijų, pavyzdžiui, neturėtumėte mirkyti daiktų, kurie tinkami tik cheminiam valymui, o kai kurių švelnių audinių nereikėtų skalbti karštame vandenyje.

Jei išpylėte kavą su pienu, išskalaukite drabužį šaltu vandeniu. Aukšta temperatūra gali sutirštinti baltymus, o veikiant karščiui kavos pigmentas greičiau prasiskverbs į pluoštus.

Išvalyti riebią dėmę padės druska su vandeniu, jame reikia palikti daiktą kelioms minutėms.

Ką tik išpylę gėrimą ant drabužių, netrinkite dėmės, kad pigmentas neįsiterptų į audinį, ir nenaudokite drėgnų servetėlių – jos taip pat tik pagilins problemą. Norėdami sėkmingai išskalbti kavos dėmę turite veikti nedelsdami.

Toliau pateiktos priemonės padės pašalinti kavos dėmę ant įvairių rūšių audinių.

Medvilniniai drabužiai – švelniai ištrinkite nešvarią vietą vienodo kiekio vandenilio peroksido ir vandens tirpalu.

Džinsams galite naudoti tą patį tirpalą arba peroksidą pakeisti actu. Tačiau pirmiausia priemonę geriau išbandyti ant nematomos drabužio dalies, kad ji neprarastų spalvos.

Vilnonius, šilkinius ir atlasinius drabužius galima mirkyti glicerino ir indų ploviklio tirpale (sumaišykite lygiomis dalimis aštuoniose dalyse vandens).

Sintetinius audinius, pavyzdžiui, poliesterį, viskozę ir kitus, galima skalbti kaip šilkinius drabužius. Taip pat galite sumaišyti skalbimo miltelius su actu ir iš abiejų pusių išskalbti drabužį. Audinį reikia palikti 20 minučių ir tada išskalauti šiltu vandeniu.

Liaudiškos priemonės kavos dėmėms pašalinti

Actas bus geras pagalbininkas kavos dėmėms pašalinti. Arbatinį šaukštelį acto reikia atskiesti stiklinėje vandens ir panardinti į ją kelioms minutėms, tada kruopščiai nuplauti vandeniu.

Kavos dėmėms šalinti taip pat padės įprasta valgomoji soda. Ją reikia sumaišyti su vandeniu iki tirštos grietinės konsistencijos masės, užtepti ant dėmių ir švelniai patrinti. Po valandos priemonę nuplaukite vandeniu ir išskalbkite įprastu būdu.

Taip pat galite išbandyti skalbimo muilą. Jį sumalkite ir atskieskite karštu vandeniu, kad susidarytų tirštos putos. Šiuo tirpalu kavos dėmes reikia apdoroti 10 minučių, o tada nuplauti vandeniu.

Baltiems, bet ne švelniems audiniams naudokite baliklį. Jį reikia sumaišyti su vandeniu santykiu 1:3 ir atsargiai užtepti ant dėmių. Po kelių sekundžių priemonę galima nuplauti vandeniu.

Amoniakas gali pašalinti kavos dėmes, tačiau jis netinka švelniems audiniams. Jį reikėtų atskiesti vandeniu ir užtepti ant kavos dėmės, o po to drabužius išskalbti kaip įprasta.

Parengta pagal užsienio spaudą.