Mamų sveikinimo tendencijas atskleidė noriunoriunoriu.lt inicijuotas tyrimas: daugiau nei 10 tūkst. lietuvių, taip pat tūkstančiai latvių ir estų tyrimo metu papasakojo, ką dovanoja savo mamoms, kiek pinigų tam skiria, kokias dovanas labiausiai vertina pačios mamos, rašoma pranešime spaudai.

Kas, jei ne mama, gali geriausiai įvardinti, kokio vaikų dėmesio labiausiai trūksta ir taip padėti maloniai nustebinti savo brangiausią žmogų?

Lietuviai mamos dienai ruošiasi labiausiai ir dovanai skiria didžiausią biudžetą

Motinos dieną ypatinga švente laiko ne tik pačios mamos, bet ir vaikai ir ši tendencija vyrauja visose Baltijos šalyse. Kaip bebūtų, lietuviai šiek tiek lenkia kaimynus tiek sveikinimais mamoms, tiek dovanoms skiriamu biudžetu.

Lietuvoje sveikinimų Motinos dienos proga teigė sulaukančios 98,5 proc. mamų, tuo tarpu Latvijoje (92,4 proc.) ir Estijoje (96,7 proc.) šie skaičiai šiek tiek mažesni. Populiariausia dovanai skiriama suma visose minėtose šalyse yra iki 30 Eur, tačiau didesnes sumas visgi labiau linkę išleisti yra lietuviai. Nuo 31 iki 50 Eur biudžetą skiria 25,6 proc. tautiečių, kai tokią pačią sumą atitinkamai skiria 18,5 proc. latvių.

Populiariausia dovana – gėlės

Dovanos mums padeda išreikšti savo jausmus, suteikti jiems materialią formą, tačiau nereikėtų pamiršti, kad svarbiausia ne dovanos vertė, bet rūpestis ir rodomas dėmesys. Kokiais būdais esame įpratę jį rodyti?

Atlikta apklausa parodė, jog vis dar populiariausia mamai dovanoti gėles (87,5 proc.), tačiau jau dabar antrą vietą užima kartu praleidžiamas laikas (43,9 proc.). Rezultatai pavirtina, kad vis dažniau atsižvelgiama į šeimos vertybes, o meilę išreiškiame būdami kartu. Tiesa, tarp motinos dienos dovanų vis dar rikiuojasi tokie pasirinkimai kaip galimybė pailsėti vienai, bilietai į renginius, dovanų čekiai, knygos, arbata, kava ir papuošalai.

Paprastas laikas kartu – vertingiausia ir labiausiai džiuginanti dovana

Be abejonės, kiekvienai mamai svarbiausia dėmesys, o kaip jį parodysite – individualus jūsų pasirinkimas. Visgi atliktu tyrimu buvo siekiama išsiaiškinti, kas mamas džiugina labiausiai. Visame Baltijos regione rezultatai patvirtino, kad geriausia dovana mamai – kartu praleistas laikas, jį pasirinko beveik 70 proc. apklaustųjų.

Na, o antros vietos nepaleidžia senos geros gėlės. Įdomu tai, kad nors trečioje vietoje mamos rinkosi galimybę pailsėti, paklaustos, mieliau tai darytų vienos ar su šeima, net 9 iš 10 moterų rinktųsi trumpą išvyką su vaikais ar visa šeima. To priežastis paprasta: daugiau nei 85 proc. mamų neužtenka kokybiškai praleidžiamo laiko su vaikais. Atrodo paprasta – padovanokime laiką kartu! Bet kaip tai padaryti, ką kartu veikti? Ir ką mamos laiko kokybiškai praleistu laiku?

Svarbiausia – pokalbiai „iš širdies“

Taigi, koks laiko praleidimo būdas brangiausias mūsų mamoms? Variantų yra pakankamai daug. Žinoma, pirmą vietą užima pokalbiai „iš širdies“, kurių ilgisi daugiau nei 70 proc. apklaustųjų, tačiau taip pat neatsilieka kelionės drauge (69 proc.), dalyvavimas renginiuose kartu (44,8 proc.), maisto gaminimas ir valgymas drauge (43,2 proc.). Vaikai kokybiškai praleidžiamą laiką su šeima vertina panašiai. Tyrimo organizatoriai siūlo keletą idėjų, kaip šiemet galėtumėte nustebinti ir nudžiuginti savo mamą, padovanodami geriausią dovaną – laiką kartu. Beje, tai padaryti galite net turėdami iš tiesų minimalų ar net nulinį biudžetą.

Dovanos mamai: minimalių išlaidų reikalaujančios idėjos

Degustacinė vakarienė arba piknikas abiems

Gegužės mėnesis – tobulas metas dienos išvykoms. Pakvieskite mamą ramiam pasivaikščiojimui po gražias, ramias apylinkes, kur galėsite skirti laiko pokalbiams „iš širdies“, kurių ji taip pasigenda. O dieną vainikuokite nepaprasta kelių patiekalų vakariene jaukioje aplinkoje. Jei negalite sau leisti vakarienės restorane, tikrai galite pasirūpinti maistu smagiam piknikui su mama.

Poilsis gamtos kampelyje

Visai nebūtina vykti į prabangų viešbutį ar sveikatingumo centrą, norint kartu kokybiškai praleisti laiką. Paieškokite nedidelės jaukios vietos gamtos apsuptyje, gal kur nors kaip tik jūsų laukia suręstas medinis namelis – pasprukite nakčiai su mama nuo miesto šurmulio ir pasimėgaukite gamtos ir savo draugija. Nemokama alternatyva – nakvynė palapinėje. Smagus iššūkis kartu su mama, tiesa?

Praleiskite laiką renginyje

Gerai žinote mamos pomėgius? Kokios muzikos ji klauso, kokį spektaklį seniai norėjo pamatyti? O galbūt norite jai parodyti savo mėgstamiausią menininką ar naują fotografijos parodą? Tai gali būti puiki galimybė geriau pažinti vienas kitą.

Dovanos mamai: šiek tiek didesnio biudžeto reikalaujančios idėjos

SPA ritualai: pasilepinkite kartu su mama

Vienu šūviu du zuikiai – galimybė pailsėti kartu! Būti mama – sunki užduotis, būna dienų, kai viskas prislegia ir norisi akimirkos atsipalaiduoti, tad pasiūlykite tai padaryti kartu: nueikite į masažą, SPA ritualą ar rinkitės veido procedūras. O galbūt patys įvaldėte kokią nors masažo techniką? Tuomet kaiskite arbatos virdulį ir ruoškite kvepiančias žvakes. Poilsis, atsipalaidavimas, laikas su jumis – tai bus bene geriausia dovana mamai.

Trumpa išvyka kartu

Kada paskutinį kartą nuoširdžiai kalbėjotės apie svarbius dalykus, atvirai papasakojote apie savo gyvenimą ar išklausėte, kas vyksta mamos gyvenime? Dabar geriausias laikas tai padaryti pabėgus kur nors į Druskininkų pušynus, Klaipėdos pajūrį ar ilsintis Trakų ežerų pakrantėse. Pasidarykite iškylą, pasivažinėkite dviračiais, o gal kelioms valandoms pasiklyskite miške?

Pramogos su šeima

Jeigu retai leidžiate laiką su visa šeima, pagalvokite, ką galėtumėte nuveikti drauge. Pasigaminkite vakarienę, kurios ruošime dalyvaus visi šeimos nariai, nueikite į kino teatrą, pažaiskite boulingą ar papramogaukite vandens parke, ypač jei yra mažesnių atžalų.

Mama ir dukra

Dovanos idėjos, galintiems palepinti mamą

Norite šiemet mamą palepinti labiau? Natūralu, kad turint didesnį biudžetą, dovana mamos dienai nesukelia galvos skausmo. O gal atvirkščiai – atrodo, kad yra per daug pasirinkimų?

Unikalios patirtys kupinos įspūdžių

Galbūt mama seniai norėjo kažką išbandyti, bet niekada nesiryžo ar neturėjo galimybės? Suteikite ją dabar! Jeigu jos stichija oras, jai reikia patirti skrydį oro balionu, sklandytuvu ar lėktuvu virš nuostabiai žalios Lietuvos gamtos. Jeigu traukia vanduo, galbūt reikėtų išmėginti buriavimą? O svarbiausia, kad naujoms patirtims ryžtumėtės ir dalintumėtės kartu. Įspūdžius vainikuokite atsipalaidavimu SPA ar gardžia vakariene, aptariant dienos nuotykius.

Nusiteikite rimtai pailsėti

Vakarienės, masažai, renginiai, iškylos jau išbandyta? O kada paskutinį kartą praleidote visą savaitgalį tik su mama? Pradėjote rytus šiltais pokalbiais prie pusryčių, aktyviai praleidote dieną, dalijotės mintimis, svajonėmis, vėliau atsipalaidavote sveikatingumo procedūrose ir leidote sau neskubėti 2-3 dienas? Pats laikas padovanoti sau ir mamai daugiau kokybiško laiko negalvojant, ką dar svarbaus turite padaryti kitą dieną. Palikite miesto šurmulį užnugaryje ir leiskitės kelioms dienoms į kurortinius Lietuvos miestelius, kur galėsite ne tik pailsėti, bet ir kartu susipažinti su gražiausiomis mūsų krašto vietomis.

Kaip matote, yra įvairiausių būdų kartu praleisti laiką. Neleiskite nedidelėms santaupoms jūsų suvaržyti, ieškokite originalių sprendimų, nes geriausia dovana mamai – jūsų dėmesys ir nuolat palaikomas ryšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją