Deja, retas kuris iš mūsų daug skaito ir geru pavyzdžiu užkrečia savo atžalas, rašoma pranešime spaudai. Nepaisant to, kiekvienas savo vaikui norime tik visko geriausio. Taip jau yra gyvenime, kad patys gal ir ne visada apsirengiame tinkamai, bet rūpinamės, kad į vaikų ausis ir gerkles vėjas „niekadėjas“ neįlįstų, gal ir ne visada sveikai maitinamės, bet vaikams primygtinai siūlome morkytes ir obuoliukus... O kaip išrinkti knygelę vaikui, jeigu patys nelabai skaitome?

Gal kai kurie patarimai bus žinomi, vis dėlto verti pakartoti, juolab, kad patarimų klausiame ir leidyklos „Apkabink mėnulį“ atstovės Ernestos, kuri nuolat domisi jau išleistomis ir naujai leidžiamomis vaikiškomis knygomis.

Įvertinkime, ar knyga tinkama tokio amžiaus vaikui

Kai kurie žinovai siūlo penkių pirštų taisyklę – perskaitykime vaikui vieną knygelės puslapį ir paprašykime, kad jis užlenktų savo rankos pirštelį, kai išgirs nesuprantamą žodį. Jeigu užlenktų pirštų daugiau nei penki, ieškokime kitos knygelės. Suprantama, viename puslapyje teksto gali būti daugiau, kitame – mažiau. Pabandykime vadovautis racionalumo principu ir žiūrėti į šią taisyklę lanksčiai. Įvertinkime ir tai, ar mūsų vaikas knygelę skaitys vienas, ar su pagalba. Jeigu mes skaitysime kartu, penki ar šeši nežinomi žodžiai nėra kliūtis, nes mes kartu juos išsiaiškinsime ir aptarsime.

Rinkimės knygą kartu su vaiku

Kartu pavartykime, pabandykime garsiai paskaityti, pasiklausykime kaip skamba, pasvarstykime kartu, apie ką ši knyga. Rūta Elijošaitytė pranešime apie reklamuojamą skaitymą pateikia statistiką, kad net 91 proc. vaikų mėgstamiausia knyga nurodo tą, kurią išsirenka patys, niekam nerekomendavus. Todėl yra tikimybė, kad knyga, kurią rinksime kartu su vaiku, jam bus mielesnė už tą, kurią nupirksime su juo nepasitarę.

Skaitymas vaikui

Paisykime savo vaiko interesų

Jeigu jūsų vaikas šiuo metu domisi tik traktoriais, gal geriau rinktis knygelę apie techniką, o ne apie gyvūnus, net jeigu visas pasaulis būtų susižavėjęs poniais ir jiems būtų kabinami kritikų ir skaitytojų laurų vainikai.

Pabandykime užduoti klausimą „Ką mano vaikui duos ši knyga“

Leidyklos „Apkabink mėnulį“ atstovės nuomone, pagrindinė taisyklė atrenkant knygas vaikams yra ta, kad jose atsispindėtų pozityvūs elgesio modeliai, jos turėtų nešti kažkokią svarbią, ne „tuščią“ žinią, įkvėpti vaiką, skatinti atradimo džiaugsmą ir smalsumą, ugdyti kokius nors gebėjimus, prisidėti prie emocinio vaiko augimo.

Atsižvelkime į specialistų vertinimus

Ar knyga yra gavusi apdovanojimų? Kokie yra kritikų vertinimai bei psichologų rekomendacijos? Kiek knyga lavina, ugdo, augina vaiko įgūdžius ar gebėjimus? Ernesta iš „Apkabink mėnulį“ leidyklos tikina, kad prieš nuspręsdami, kokią knygelę leisti, jie išsamiai išanalizuoja visų specialistų vertinimus.

Pasidomėkime skaitytojų atsiliepimais

Kaip tai padaryti? Šiais laikais kišenėje turime internetą, kuris padeda surasti atsakymus į įvairius klausimus. Atsiliepimų apie knygas ten taip pat rasime. Vaikų atsiliepimai visada įtikina. „Ši knyga – tarsi kompiuterinis žaidimas. Aš ką nors padarau, o kitame lape medis pasikeičia. Jaučiuosi kaip magas“, – kalba penkiametis Paulius apie Christie Matheson knygelę „Pabelsk į stebuklingą medį“.

Leidyklos atstovė itin džiagiasi, „kad vienas mažasis skaitytojas į darželį nusinešė knygelę „Pjeras Labirintų detektyvas“ kaip mėgstamiausią žaislą. O apie vaiką, nemėgstantį skaityti, mama pasakojo, kad pirmą „Agus ir monstriukai“ serijos knygą perskaitė per kelis vakarus ir mokykloje pertraukos pasidarė per trumpos, nes norisi jas skirti skaitymui.

Jeigu vaikas užsimanė, mūsų nuomone, nevertingos knygos

Ieškokime kompromiso. Susitarkime, kad perkame dvi knygas: tą, kurios jis labiausiai nori (net jeigu tam pasirinkimui mes visiškai nepritariame) ir dar vieną, kuri vaikui atrodo mažiau patraukli už pirmąją, bet mes žinome, kad ji mūsų atžalą visokeriopai ugdys. Gali būti, kad paskaitęs abi, jis pakeis savo nuomonę.

O jeigu knyga nepatiko

Gali nutikti ir taip, kad net kruopščiai išsirinkta knyga vaikui nepatiks. Nedramatizuokime. Jei vaikui nepatinka konkreti knyga, tai nereiškia, kad jam niekada nepatiks skaitymas. Kantriai ieškokime tos „mano“ knygos.

Kokias knygas rekomenduoja „Apkabink mėnulį“ leidyklos atstovė? Tokias, kurios yra pažintinės, įvairaus amžiaus vaikams ir suaugusiems, skatinančias smalsumą, atradimo džiaugsmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją