Štai trys patarimai, kaip priversti vaiką susitvarkyti savo erdvę ir tuo pačiu sustiprinti jo gyvenimiškus įgūdžius, rašo svetainė parents.com.

Išmokykite juos profesionaliai pasikloti savo lovą.

Nustatykite žadintuvą penkiomis minutėmis anksčiau ir pirmąją savaitę kartu su vaiku kartokite visus žingsnius, kol jam susiformuos įprotis tai daryti vienam. Pasistenkite, kad šis procesas vaikams būtų smagus ir įveikiamas. Sumažinkite lovoje pagalvių ir minkštų žaislų kiekį. Tegu vaikai išsirenka tris mėgstamiausius minkštus žaislus, o likusius sumeta į specialią dėžę, kurią gali laikyti po lova ar spintoje. Kiekvieną dieną jie gali patys nuspręsti, ar nori tuos tris žaisliukus pakeisti žaislais iš anos dėžės.

Pirmiausia išmokykite vaikus nuimti pagalves. Mano vaikai – 13, 11 ir 4 metų – mėgsta energingai nusviesti visas pagalves nuo lovos. Tuomet jie gali sulyginti ir pakloti likusius patalus, užkaišyti jų kampus (jeigu jie jau sugeba tai padaryti) ir pasidėti minkštus žaisliukus. Mano vaikai išdykauja, kiekvieną dieną padėdami savo pliušinius žaislus vis į kitą vietą. Mes taip pat mėgstame vieną baigiamąjį ritualą, kuris labai patinka vaikams – išpurkšti patalus levandų aromatu. Vaikams patinka šis kvapas ir jie su džiaugsmu kvėpina savo patalynę.

Leiskite vaikams pažaisti su skalbiniais.

Skalbimas neturi būti kankynė. Kai mano vaikai buvo mažesni, aš visuomet jiems leisdavau pajusti skalbinius, kai ištraukdavau juos iš džiovyklės. Jiems patikdavo švarių drabužių ir rankšluosčių šiluma. Aš taip pat leisdavau jiems pasisvaidyti švariomis kojinėmis, tarsi sniego gniūžtėmis. Tai juos užimdavo, paliko jiems linksmų prisiminimų ir leido jiems suprasti, kad skalbimas gali būti smagus užsiėmimas.

Nuo mažų dienų vaikai stebėdavo, kaip lankstau drabužius, o ne tik stebuklingai atrasdavo juos tobulai sudėtus jų spintos stalčiuose. Sulaukę 3 metų, jie jau galėdavo atlikti tokias paprastas užduotis, kaip surasti kojinei tinkančią porą. Kai tapo dar vyresni, jie panoro prisidėti dar labiau, ir aš nusprendžiau juos išmokyti savarankiškai susidėti švarius drabužius į stalčius. Tai ne tik skatino juos saugoti savo aprangą, kad ji neišsiteptų, bet ir mokė juos atsakomybės bei skatino kliautis savo pačių jėgomis, atliekant tokius paprastus darbus.

Jei auginate paauglius, taip pat dar nepavėlavote. Atsakomybė už skalbinius padės jiems pasiruošti universitetui bei savarankiškam gyvenimui.

Elkitės kūrybiškai su jų mažmožiais.

Žmonės iš prigimties yra rinkėjai ir kolekcininkai. Vaikai mėgsta rinkti smulkius daikčiukus ir tai yra normalu.

Tačiau jų noras kaupti visokius niekučius baigiasi netvarka ir chaosu. Štai kodėl itin svarbu rasti kūrybišką būdą, kaip jie galėtų laikyti savo daikčiukus, atspindinčius jų dabartinius interesus. Tai gali būti paprasčiausias stiklinis indas, pridėtas jūsų vaiką dominančių daikčiukų – akmenukų, mažų mašinyčių ar kriauklių.

Dar vienas variantas – permatoma batų lentyna, pakabinta virš jų kambario durų. Tokioje lentynoje jų daikčiukus galima surūšiuoti į skirtingas sekcijas. Kiekvienam vaikui taip pat galima duoti nuosavą atmintinų daiktų dėžutę, kurią jie laikytų savo spintelėje ar po lova. Į tokią dėžutę jie galėtų dėti bet ką, kas jiems yra svarbu, ir taip sumažintų kambaryje be vietos besimėtančius daiktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)