Ar blogai norėti tapti geriausia dukters drauge?

Tam tikrose situacijose šis noras pasiteisina, bet neretai gali ir pakenkti, nes tokios pastangos daro neigiamą poveikį mergaitės emocijų ir santykių vystymuisi. Draugystė su jumis gali dukteriai sukurti įspūdį, kad ji atsakinga už jūsų poreikius ir jausmus. Dėl to ateityje mergaitė gali prisiimti problemų sprendėjos ir globėjos vaidmenį nepaisydama savo poreikių ir pernelyg susitelkdama į kitus.

Motina negali tuo pat metu būti ir drauge. Be to, neturėdama motinos duktė neturės pavyzdžio, ką reiškia būti suaugusia moterimi

Jai reikia motinos. Motina negali tuo pat metu būti ir drauge. Be to, neturėdama motinos duktė neturės pavyzdžio, ką reiškia būti suaugusia moterimi.

Ką reiškia būti geriausia drauge? Šis terminas dažniausiai vartojamas paauglystėje. Geriausios draugės dalijasi asmeniška informacija ir saugo viena kitos paslaptis. Motina nėra dukters bendraamžė. Ji – suaugusi moteris, o duktė – vaikas. Vaikai privalo žinoti, kas vadovauja ir yra atsakingas. Taip jie jaučiasi saugūs, stiprėja pasitikėjimas savimi ir vystosi sveiki santykiai.
Motinos vaidmuo yra būti autoritetu. Ji turi teisę priimti sprendimus šeimoje ir už šeimą. Ji atsakinga už dukters ugdymą ir privalo saugoti jos užnugarį, kad ir kas nutiktų. Šie santykiai nėra ir neturi būti abipusiai.

Slaptumas ir privatumas

Sveikuose motinos ir dukters santykiuose svarbu įgyti ir išsaugoti dukters pasitikėjimą. Dėl to būtina gebėti atskirti, kuri informacija yra slapta, o kuri – asmeniška.

Asmeniška informacija yra niekieno reikalas. Ji nekelia pavojaus saugumui. Pavyzdžiui, vaikui arba paaugliui asmeniška informacija gali būti įsimylėjimas arba nuoskauda nutrūkus draugystei.

O paslaptis neatsiejama nuo baimės ir gėdos. Neišsakyta ji gali pakenkti sveikatai ir saugumui. Pavyzdžiui, jūsų duktė prisipažįsta, kad žaloja save ir prašo pažadėti niekam apie tai neprasitarti. Saugoti tokią paslaptį ir nesikreipti pagalbos būtų absurdiška, ar ne? Jei nesate vienintelė globėja, duktė turi būtų įsitikinusi, kad judvi esate „jungtinis vykdomasis komitetas“, kuris dalijasi gyvybiškai svarbia informacija dėl jos saugumo ir gerovės.

Teiginys, kad kilus pavojui pasidalysite šia informacija su kitu asmeniu (pvz., tėvu ar kitu globėju) ir kreipsitės pagalbos, tik sustiprina jūsų įsipareigojimą ir autoritetą. Tai reiškia, kad paslapčių būti negali.

Įsivaizduokite, kokią naštą užkrautumėte dukteriai patikėdama jai savo paslaptis, tarkim, santuokinius nesklandumus, depresiją, vienatvės jausmą. Vaikai ir paaugliai dar nemoka ir neturi spręsti tokių problemų.

Mama su dukra

Ar galėsime būti geriausiomis draugėmis jai užaugus?

Dukteriai bręstant jūsų bendravimas natūraliai ims panašėti į draugystę, bet motinos ir dukters ryšys amžiui nepavaldus. Šie vaidmenys užprogramuoja santykius visiems laikams. Dalytis su dukterimi asmeniška informacija ir tikėtis, kad ji pasirūpins jūsų poreikiais, nedera ir yra pernelyg didelė našta jai. Dėl savo problemų turite kreiptis į bendraamžius arba psichoterapeutus.

Šiais laikais tėvai gyvena ilgiau ir kartais nebegali savimi pasirūpinti. Tuomet vaidmenys apsiverčia, todėl vaikai tampa globėjais, o tėvai – išlaikytiniais. Vaikams tenka priimti sprendimus dėl kasdienės globos, finansų, būsto ir t. t. Tam tikrais atvejais tai neišvengiama ir tuomet įtampai suvaldyti reikia itin daug paramos.

Liguistos priežastys, kodėl norima draugauti su dukterimi

Vienatvė. Jūsų santuoka ar santykiai klostosi prastai. Jūsų sutuoktinis ir (arba) draugai nesuteikia jums reikiamos emocinės ir psichologinės paramos. Galbūt auginate vaikus viena ir neturite itin daug draugų, su kuriais galėtumėte pasikalbėti apie savo negandas ir atsakomybes.

Vaikystėje nepatenkinti poreikiai. Norėjote artimiau bendrauti su motina ir bandote atsigriebti su dukterimi. O gal būtent tokie buvo jūsų santykiai su motina ir nesuvokiate žalingo jų poveikio.
Baimė jaustis nemylima ar palikta. Matydama, kaip duktė pyksta ir su amžiumi natūraliai tolsta, manote, kad ji jus palieka arba jūsų nemyli.

Negebėjimas būti „griežta mama“ nustačius ribas ar natūralias logiškas pasekmes.

7 dalykai, kurie padės tapti šaunia mama

1. Aiškiai atliekate savo vaidmenį ir nuosekliai tinkamai rūpinatės saugumu ir struktūravimu.

2. Dėl savo poreikių kreipiatės į bendraamžius ir (arba) psichoterapeutus.

3. Žinote, kuo domisi jūsų duktė (pvz., muzika, technologijomis), ir kalbatės apie tai. (Visiškai normalu drauge nueiti į koncertą.)

4. Atvirai ir be išankstinių nuostatų bendraujate jautriomis temomis, pvz., apie seksą, narkotikus ir santykius.

5. Gebate įžvelgti platų dukters emocijų spektrą ir jas toleruoti, ypač pyktį ir prieštaringus jausmus jūsų atžvilgiu.

6. Kuo daugiau juokiatės ir smaginatės su dukterimi.

7. Dėl visų išvardytų dalykų ir jūsų kompanijoje, ir namuose duktė ir jos draugės jaučiasi jaukiai.