Brynjarui Karlui Bigissonui dabar penkiolika. „Titaniko“ kopiją jis pastatė iš 56 tūkstančių „Lego“ kaladėlių. Jo ilgis 7,92 metro, aukštis – 1,5 metro, rašoma simplemost.com.

Paauglys prisimena, kad būdamas penkerių metų valandų valandas žaisdavo su „Lego“ kaladėlėmis. „Kartais statydavau pagal instrukcijas, tačiau kartais pasikliaudavau savo vaizduote“, – teigia jis. Tuo metu vaikas dievino traukinius, tačiau viskas pasikeitė, kai jo senelis Ludvikas Ogmundssonas pasiėmė jį į valtį žvejoti. Taip gimė jo susižavėjimas laivais. Būdamas dešimties Brynjaras žinojo viską, ką galima žinoti apie „Titaniką“.

Įkvėpimas

„Kai su mama keliavau į „Legolendą“ Danijoje ir pirmą kartą pamačiau nuostabius didelius garsių pastatų ir lėktuvų, vietovių ir laivų modelius, greičiausia tuomet kilo mintis apie nuosavą modelį iš „Lego“. Kai man buvo dešimt, pradėjau galvoti apie „Titaniko“ statybą iš kaladėlių“, – prisimena Brynjaras.

Šis projektas tapo visos šeimos reikalu. Senelis L. Ogmundssonas, dirbantis inžinieriumi, ir mama Bjarney Ludviksdottir padėjo vaikui įgyvendinti svajonę. Senelis proporcingai sumažino originalų „Titaniko“ projektą iki „Lego“ dydžio ir padėjo išsiaiškinti, kiek kaladėlių reikės modeliui sukurti.

Motyvuojantis veiksnys

Mama berniuką visą laiką palaikė. „Jeigu ji nebūtų palaikiusi mano svajonių projekto, jis niekada nebūtų virtęs realybe“, – sakė Brynjaras. Šeimos ir draugų finansinė parama suteikė jam galimybę įsigyti reikiamas kaladėles. Brynjaras sako, kad statydamas „Titaniko“ kopiją galėjo panaudoti savo autizmą.

Brynjar Karl, Titanikas

Prieš pradėdamas šį projektą jis sunkiai bendravo, dėl ko nuolat jautėsi nelaimingas ir vienišas. Dabar jis savimi pasitiki ir dalija interviu apie savo pasiekimus. „Kai pradėjau statybų procesą, mokykloje turėjau man kiekviename žingsnyje padedantį žmogų, tačiau šiandien mokausi be jokios pagalbos. Mano pažymiai pagerėjo, o mano klasės draugai laiko mane sau lygiu. Turėjau galimybę keliauti ir pažinti, susitikti su nuostabiais žmonėmis“, – sakė jis.

Brynjaro mama pasakoja, kad kai pradėjo auginti savo sūnų, dėl savo vaiko autizmo jautėsi labai neužtikrinta dėl jo ateities, jai kėlė nerimą visos tos kliūtis, kurias tenka įveikti tokiems žmonėms. Dabar ji didžiuojasi galėdama su kitais autizmą turinčių vaikų tėvais pasidalyti žinia, kad įmanoma pasiekti savo tikslų.

Vaiko svajonių palaikymas

„Kai pas jus ateina vaikas su įdomia, didele ir beprotiška svajone, misija ar tikslu, kurį norėtų įgyvendinti ar pasiekti, jam reikia jūsų pagalbos. Atidžiai išklausykite ir pasistenkite rasti būdą padėti vaikui pasiekti savo tikslą. Tai gali būti geriausia investicija, kurią kada nors padarėte dėl savo vaiko“, – dalijasi patirtimi B. Ludviksdottir.

Ji tiki, kad vaikams gali būti sunku siekti savo svajonių, nepriklausomai nuo to, jie yra autistai ar ne. Jie gali susidurti su finansinėmis kliūtimis ar paramos stygiumi. Tačiau moteris tiki, kad svajonės yra labai svarbios. „Svajonės verčia mus eiti pirmyn. Tai yra tai, ko niekas iš mūsų negali atimti. Gerai, kad jų turime, kai jaučiamės papuolę į bėdą ar liūdni. Svajoti galime visada“, – tikina Brynjaro mama.

„Titaniko“ kopija iš Islandijos trimis dideliais gabalais buvo nuplukdyta į Ameriką ir čia vėl kruopščiai sudėta. Iki 2019 metų gruodžio ji bus eksponuojama muziejuje „Titanic Museum Attraction“.

Brynjar Karl, Titanikas
Brynjaro senelis sako, kad iš to, ką pasiekė jo anūkas, galima pasimokyti. „Nereikia autizmo bijoti. Daug didžių mokslininkų ir nacionalinių lyderių turėjo ir turi autizmą. Svarbu tai, kad tokie žmonės sulauktų supratimo ir palaikymo, nes kiekvienas gali pasimokyti iš tokių žmonių, jeigu įsiklausai į tai, ką jie sako, – pridūrė L. Ogmundssonas. – Kai augo Brynjaras, dažnai jam padėdavau atlikti projektus, kurie reikalavo mąstymo ir sunkaus darbo, nes maniau, kad tai jam pasitarnaus. Tada jam kilo ta beprotiška mintis pastatyti šešių metrų laivą iš „Lego“ kaladėlių. Šiandien jis nemažai galvoja apie sudėtingus dalykus, kurie reikalauja techninio supratimo.“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)