Lietuvos gimtadienis – diena, kai visų veiklų metu galime su vaikais kalbėti apie meilę Tėvynei, trispalvę ir patriotizmą. Tad kaip tai padaryti be papildomų išlaidų, iš to, ką lengvai visi randame namuose? Patarimais ir idėjomis atsiųstame pranešime dalijasi visuminio ugdymosi šeimai akademijos „Family Lab Academy“ kūrybinių veiklų vadovė Indrė Neimantė.

Visų pirma, susiraskite namie likusias priemones nuo pirkinių – tualetinio popieriaus bei popierinio rankšluosčio ritinėlius, kiaušinių dėklus, talpas nuo skalbiklio, kamštelius. Dar jums prireiks įvairių geltonų, žalių ir raudonų kaladėlių ar kitų detalių, kurias lengvai rasite tarp vaiko žaislų, bei dažų ir teptuko.

Štai keli būdai, kaip minėti valstybines šventes su vaikais pasitelkiant pagrindinius mažųjų pojūčius.

Darbeliai su vaikais

1. Ieškokite geltonos, žalios ir raudonos spalvos daiktų namuose, rastas spalvas įvardinkite, visus daiktus sudėkite į indą ar dėžę.

Iš tualetinio popieriaus ir popierinio rankšluosčio ritinėlių pasigaminkite smagų rūšiavimo žaidimą, kuris mokys ne tik spalvų, bet ir lavins smulkiąją motoriką. Ritinėlius nudažykite trimis spalvomis, pritvirtinkite prie sienos ir drauge su vaikais žaismingai mokykitės spalvų! Imkite po vieną daiktą, įvardinkite spalvą ir suraskite, į kurį ritinėlį reikėtų jį įmesti. Apačioje galite pasidėti dėžutes, kad daiktai kristų ne ant žemės, bet į jas. Taip lengviau ir greičiau galėsite pakartoti žaidimą, o po veiklos greičiau susitvarkysite.

Darbeliai su vaikais

2. Tuos pačius geltonos, žalios ir raudonos spalvos daiktus galite panaudoti ir kitai spalvų mokymosi veiklai. Pasiimkite tris talpas, likusias nuo skysto skalbiklio, kiekvieną jų pažymėkite vis kita spalva – galite priklijuoti lipdukus, spalvota popierių ar nudažyti dažais. Tuomet imkite po vieną daiktą iš dėžės, įvardinkite spalvą ir įdėkite į talpą. Įvardindami spalvas lavinsite vaikų artikuliaciją, atmintį ir garsų suvokimą. Sudėjus visus daiktus į skirtingų spalvų talpas, bandykite jas ištraukti dviem pirštais – tokiu būdu lavinsite vaikų pincetinį griebimą (ėmimą dviem pirštais).

Darbeliai su vaikais

3. Kitai veiklai jums prireiks kiaušinių dėklo ir spalvotų kamštelių, likusių nuo tyrelių ar įvairių gėrimų. Pabandykite sudėti kiaušinių dėkle Lietuvos trispalvę nesupainiodami spalvų eiliškumo. Iš pradžių galite vieno dėklo skylutes nudažyti geltona, žalia ir raudona spalva, kol vaikas įsimins eiliškumą, o vėliau duoti įprastą dėklą ir bandyti atkartoti trispalvę. Tokiu būdu lavinsite vaiko vaizdinę atmintį.

Darbeliai su vaikais

4. Atsibodo flomasteriais įprastai piešti ant popieriaus lapo? Pasigaminkite spalvinimo aparatą! Jums prireiks tik tualetinio popieriaus ritinėlio, geltono, žalio ir raudono flomasterio, lipnios juostos ir popieriaus lapo. Tokiu aparatu smagiai ir meniškai praleisite laiką drauge, o valdydami jį stiprinsite vaiko riešą.

Darbeliai su vaikais

5. Na ir kaipgi gimtadienis be skanumynų? Pasigaminkite Lietuvos trispalvės tortą, pyragėlius, keksiukus ar sausainius iš spalvingos druskos tešlos!

Tešlai reikės:
1 st. miltų
0,5 st. druskos
0,5 st. vandens
Trijų spalvų guašo, maistinių dažų arba natūralių dažančių ingredientų (geltonai spalvai – ciberžolės, žaliai – špinatų miltelių, raudonai – burokėlių miltelių)

Darbeliai su vaikais

Sumaišykite miltus su druska, o vandenį – su pasirinktais dažais. Tuomet pamažu pilkite spalvotą vandenį ant sauso mišinio ir tolygiai maišykite, vėliau minkykite. Taip palaipsniui pildami vandenį stebėkite, kol tešla taps lengvai minkoma, tolygi, bet nelimpanti prie rankų.

O dabar smagiausia dalis – išsitraukite kočėlą, sausainių, keksiukų formeles ir įvairias priemones papuošimui – pabarstukus, šiaudelius, makaronus ir panašiai. Laisva kūryba ir improvizacija – įdomiausia veiklų dalis. Pagaminus Lietuvos gimtadienio skanumynus drąsiai galite jais pavaišinti žaisliukus.