Portale thekitchn.com ekspertai pasidalijo praktiškais būdais, kaip galima išvalyti uogų dėmes iš audinių.

Verdančio vandens srovė

Taip – šis metodas taip ir vadinasi. Jam reikės šiek tiek laiko, bet rezultatai verti įdėtų pastangų. Beje – kuo greičiau imsite valyti dėmes nuo uogų, tuo geriau.

Užkaiskite ant viryklės vandens puodą arba įjunkite elektrinį virdulį. Kol vanduo kaista, paimkite seno nebereikalingo drabužio ar pan. skepetą ir nusausinkite dėmę. Netrinkite, stipriai nespauskite medžiagos, kad dėmė neįsigertų stipriau ir neišplistų.

Tada išverskite drabužį išvirkščia puse į viršų ir įtempkite virš didelio dubens. Saugiausia ir užtikrinčiausia būtų, jei aprištumėte guma drabužį aplink dubens kraštą, kad jis tvirtai laikytųsi.

Įstatykite dubenį į kriauklę, o iš virdulio pilkite karštutėlį vandenį ant dėmės. Pilkite vandenį tol, kol dėmės nebeliks. Tada pakabinkite drabužį džiūti, geriausia – saulėje.

Kaip išvalyti įsisenėjusias uogų dėmes

Kartais uogų dėmės stipriai įsigeria į audinį ir niekaip neišsiplauna. Jei dėmė įsisenėjusi, po karšto vandens srovės procedūros pamerkite dėmėtą drabužio vietą į dubenį su actu ir palikite pamirkti kokiai valandai, paskui išskalaukite ir padžiaukite lauke. Saulė irgi padės pašalinti dėmės likučius, be to, neliks acto kvapo.

Dėmė dar neišsivalė? Neskubėkite išmesti palaidinės. Jei po karšto vandens liejimo, mirkymo acte, džiuvimo saulėje dėmė tebėra, metas pasitelkti balinamąją dantų pastą.

Išskalaukite drabužį šaltame vandenyje, tada užtepkite ant dėmės negelinės balinamosios dantų pastos ir švelniai patrinkite tą vietą pirštais (netrinkite tarp delnų, pakaks švelniai patrinti audinį pirštais iš viršaus). Paskui išskalaukite ir, be abejo, pakabinkite išdžiūti saulėje.

Skubioji pagalba

O ką daryti, jei, tarkime, esate turguje ar perkate uogas ūkyje ir netyčia išsitepėte? Jums reikės citrinos! Perpjaukite ją perpus ir užlašinkite citrinos sulčių ant dėmės. Ir, jei tik įmanoma, pabūkite saulėje, kad jos kliūtų ant dėmės vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją