Priežasčių – ne viena, bet reikšmingiausios – dvi. Pirmiausia, vaikai iš prigimties yra smalsūs ir linkę vadovauti savo pačių žaidimams. Daiktai, kurių pirminė paskirtis nėra susijusi su žaidimu, atitinka ir vieną, ir kitą prigimtinį polinkį. Antra, vaikai paprasčiausiai mėgsta žaisti su objektais, kuriais naudojamės mes, suaugusieji, rašoma portale parents.com.

Tėvai neretai suka galvas, kuo gi užimti vaiką, kad jisai kurį laiką pažaistų vienas, kai reikia padirbėti iš namų ar norisi palįsti po dušu. Nors daug kas nė neįtaria, bet išeitis – visiškai paprasta, mat vaikai paprastai lengvai susidomi kokiais nors elementariais kasdien naudojamais daiktais.

Būtent tokie daiktai lavina vaiko kūrybiškumą ir skatina jo vystymąsi. Štai kodėl nevalia drausti vaikui žaisti su puodais, keptuvėmis ir dėžėmis nuo batų.

Toliau – labiausiai žaidimams tinkamų (žinoma, žvelgiant iš vaiko perspektyvos) daiktų sąrašas. Patys netrukus įsitikinsite, kad nė vienas iš išvardytų daiktų nėra žaislas, bet vaiką traukia net tada, kai seniai nebėra naujas.

Dėžutės nuo batų ir drėgnų servetėlių

Vaikams tikrai patinka ką nors atidarinėti ir uždarinėti: taip jie mokosi spręsti problemas ir tyrinėja daiktų savybes bei veikimo principus. Atidarydami ir uždarydami dėžutę vaikai ima suvokti, kad daiktai niekur nedingsta, net ir tada, kai jų nematome. Atminkite, kad mažųjų eksperimentai su dėžutėmis yra daug saugesni negu su durimis arba spintelėmis.

Avalynės dėžutes galima paversti namais minkštiems žaisliukams. Jei dėžučių dangteliuose išpjausite angas, vaikas turės progą pasiaiškinti, ką pro jas pavyksta įdėti į vidų, o ko – ne. Panašiai galima panaudoti ir dėžutes nuo drėgnų servetėlių.

Vaikai žaidžia

Dubenėliai šunims

Veikiausiai pastebėjote vaikams būdingą norą viską išvartyti ir išmėtyti. Jei turite šunį, patys neabejotinai patyrėte, kaip dažnai tenka stabdyti prie dubenėlių su augintinio ėdalu lekiantį vaiką. Vaikai, kuriems leidžiama vartyti ir mėtyti daiktus, netrukus išsiaiškina, kas taip besielgiant nutinka su daiktais. Ar vanduo lieka kur buvęs, kai dubuo apverčiamas? Kaip tenka pasijusti apsitaškius? Svarbu ir tai, kad daiktų mėtymas – tai būdas išlieti susikaupusią energiją. Minėtina, kad paprašius vaikų pažaisti kuo ramiau, jų troškimas viską suversti ir išmėtyti tiktai padidėja. Matyt, suteikti vaikui tokią galimybę visgi reikia, juolab kad pasiautęs jis nusiramins, todėl išlošime ir mes.

Dubenėliai, skirti gyvūnų augintinių ėdalui, gali laisvai atstoti žaislus. Patartina rinktis metalinius dubenėlius, kadangi metalo blizgesys traukia vaikų dėmesį, o žvangesys suskamba it puikiausia muzika.

Vietoje, kurioje vaikas žaidžia su dubenėliais, patieskite šiukšlių maišą arba sugeriantį kilimėlį, kad grindys neliktų šlapios nuo vandens. Jei nesinori nutolti nuo gyvūnų temos, šuns dubenėlį galite pastatyti ir ant padėklo, paprastai pakišamo po dėže su kraiku.

Salotų džiovyklė

Salotų džiovyklė – tai ganėtinai universali, ne ypač erzinanti ir išgąsčio nesukelianti priemonė, padedanti vaikui suvokti ryšį tarp priežasties ir pasekmės. Stebėdami džiovyklę vaikai ima suprasti, kad patys gali kontroliuoti jos veikimą, t. y. kad daiktas ima suktis, kai yra paspaudžiamas.

Leiskite vaikams stebėti, kas nutinka, kai į džiovyklę įpilama dažų arba įdedama miniatiūrinių žibintuvėlių. Jeigu džiovyklė bus pagaminta iš skaidraus plastiko, vaikas kuo puikiausiai matys, kas dedasi jos viduje, todėl kaip tik tokia (permatoma) žaidimams tiks idealiai.

Vaikai žaidžia

Skaidrūs uždengiami indai

Chaotiškos žaidimų erdvės įkvepia norą žaisti chaotiškai. Tegul šis teiginys ne gąsdina, o motyvuoja. Pats metas pagalvoti, kaip vaiką pratinti tvarkytis. Labai pravers stiklainius primenantys indai su dangteliais. Jei pasirinksite skaidrius, vaikas matys, kokie žaislai jo viduje, ir gal užsimanys pažaisti su kuo nors, ką jau seniai buvo užmetęs. Jei indai bus skirtingų dydžių, vaikui teks pagalvoti, kaip uždengti kiekvieną tinkamu dangčiu. Argi tai ne puiki problemų sprendimo užduotis?

Metaliniai indeliai prieskoniams

Nedideli metaliniai indeliai, į kuriuos ruošiant valgį patogu susiberti numatytus naudoti prieskonius, vaikams atstos kaladėles, nes iš jų galima sukrauti aukštą bokštą. Ridendamiesi šie indeliai žvanga (štai kodėl reikia rinktis metalinius), o vaikams tai labai patinka. Kaip žaisti su indeliais, vaikas sugalvos geriau nei mes: gal išrikiuos juos į tvarkingą eilę, o gal norės pateliūskuoti vandenį?

Spalvingi padėkliukai

Spalvingus padėkliukus, paprastai pakišamus po puodeliais ar stiklinėmis, kad šie nepaliktų žymių ant baldų, galima pritvirtinti prie įvairių paviršių, pavyzdžiui, indaplovės arba lango. Augančiam vaikui būtinai kils noras padėkliukus pačiupinėti, todėl jis ims jų siekti. Kadangi padėkliukai labai ploni, bandant juos nuklijuoti nuo paviršiaus lavėja motoriniai įgūdžiai. Minkšti silikoniniai padėkliukai gali atstoti net kramtukus.

Vaikai žaidžia

Ledų pagaliukai

Natūralūs polinkiai arba elgesio modeliai, būdingi visiškai mažiems vaikams, yra vadinami schemomis. Jos padeda vaikams perprasti aplinkinį pasaulį. Viena įdomesnių schemų – polinkis apsitverti. Jis pasireiškia per vaikų sumanymą apsistatyti „tvora“ arba apstatyti ja savo žaislus. Tuo tikslu ypač tiks ledų pagaliukai. Iš jų vaikas galės sumeistrauti aptvarą, atskiriantį jo žaidimo zoną nuo kitų daiktų ir platesnės erdvės. Taip jis galės realizuoti savo norą valdyti savo veiklą (šiuo atveju – žaidimą).