Auklės dirba ilgas darbo valandas ir jų darbas nėra nuolat prižiūrimas, tėvai pasitiki, kad vaiku bus pasirūpinta ir jis bus saugus, prižiūrėtas ir apgaubtas dėmesiu. Tad sutiksite, kad tokiam darbe labai svarbu asmeninės dirbančiojo savybės ir požiūris.

Čia pateiksime savybių, būdingų gerai auklei, sąrašą, kuris gali būti naudingas kalbantis su pretendentėmis.

1. Gera auklė iš esmės myli vaikus. Didesnę dienos dalį auklė praleidžia vaiko draugijoje, tad natūralu, jog svarbus jos požiūris į vaiką. Tikras domėjimasis ir meilė mažam žmogui yra esminiai auklės darbe.

2. Gera auklė turi užmegzti ir palaikyti ryšį su vaiku.

3. Gera auklė turi žinių apie vaikų raidą. Auklė, būdama su vaiku, laiką planuoja ir veiklas įgyvendina remdamasi vaiko raidos ypatybėmis.

4. Gera auklė gerbia tėvų autoritetą. Auklės ir tėvų nuomonė nebūtinai visada turi sutapti. Tačiau auklei svarbu išlikti pagarbiai. Ji nori žinoti, kaip tėvai būna su vaiku ir ko tikisi iš jos. Taip pat auklė detaliai paaiškina, ką ji planuoja daryti, kaip būti su vaiku, kaip elgtis konkrečiose situacijose.

5. Gera auklė gina vaiko interesus. Net jei ji pripažįsta tėvų autoritetą ir gerbia jų valią, vis tiek išsako ir savo poziciją, kuri yra vaiko interesų pusėje. Auklė priima sprendimus, kurie atitinka vaiko poreikius.

6. Gera auklė pasižymi kantrybe ir lankstumu. Praleidžiant tikrai daug laiko su vaiku, auklei svarbu gebėti tinkamai reaguoti į įvairias vaiko nuotaikas ir suvaldyti skirtingas situacijas be išankstinių nusistatymų ar stipraus susierzinimo.

7. Gera auklė yra patikima ir atsakinga. Auklė atsakinga už vaiką ir jo gerovę kol tėvų nėra šalia, tad pasitikėjimas jos darbu yra būtina sąlyga sėkmingam bendradarbiavimui.

8. Gera auklė visada pasiruošusi suvaldyti netikėtą/ nenumatytą situaciją. Vaikai susižeidžia, kartais nutinka neplanuotų įvykių. Auklei svarbu išlikti ramiai ir suvaldyti situaciją.

9. Gera auklė yra kūrybinga. Bendravimas su vaiku visuomet reikalauja kūrybingumo. Pradedant žaidimais ir baigiant kasdienėmis situacijomis.

10. Gera auklė visada stengiasi dėl pozityvaus pokyčio. Auklei svarbu suvokti, koks ypatingas vaidmuo jai teko – būdama kartu su vaiku, ji gali įtakoti jo gyvenimą. Todėl didelė reikšmė turėtų būti teikiama vaiko poreikių atliepimui, jo augimui ir pozityviam pokyčiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)