Į pagrindinius klausimus apie automobilinės kėdutės parinkimą atsako Remigijus Aleksonis, „Chicco“ produktų vadybininkas.

Kokie svarbiausi kriterijai, pagal kuriuos įsigiję kėdutę tėvai gali būti ramūs, kad jų vaikas keliaus saugiai?

– Visų pirma, labai svarbu suprasti, kad automobilinė kėdutė yra skirta apsaugoti mažylį kelionės metu. Kaip žinia, labai daug nelaimingų atsitikimų bei sužalojimų įvyksta kelionėse automobiliu, todėl išsirinkti gerą ir kokybišką automobilinę kėdutę, kuri gali apsaugoti vaiką eismo įvykio metu, yra atsakinga užduotis. Siūlyčiau rinktis tik iš patikimo ir žinomo gamintojo bei atitinkančias ECE R 44/04 Europos standarto reikalavimus kėdutes.

Tikrai nerekomenduoju pirkti iš nežinomų kanalų ir jokiu būdu kėdutė neturi būti remontuota ar su pakeistomis detalėmis. Pavyzdžiui, mes turime galimybę remontuoti bei remontuojame vežimėlius, galime pakeisti maitinimo kėdučių dalis ir taip toliau, bet jokiu būdu neremontuojame automobilinių kėdučių.

Kada / kokia kėdutė jau nebesaugi?

– Automobilinė kėdutė gali tapti nesaugi, kai patenka į autoįvykį, kai pastebimi įskilimai, nusidėvėjimai, kai būna pakeista bent viena detalė. Ir, vėlgi pasikartosiu, saugumo negarantuoja iš neaiškių gamintojų arba „neaiškių“ atstovų pirktos prekės.

Kokios yra automobilinių kėdučių grupės? Kiek kėdučių prireikia auginant vieną vaiką, kol jis jau gali važiuoti be kėdutės?

– Iš viso yra 4 pagrindinės grupės:

0+ (0 – 13kg),
1 grupė (9-18 kg),
2 grupė (15-25kg),
3 grupė (22-36kg).

Tiesą sakant, galima išsiversti ir su dviem automobilinėmis kėdutėmis, tikrai nebūtina pirkti atskirai kiekvienai grupei, vos tik vaikas paauga. Pavyzdžiui, naujagimį galima vežti lopšyje ant galinės sėdynės (jei jis turi tvirtinimo diržais prie sėdynės angas) arba automobilinėje saugos kėdutėje (0-13kg).

Vėliau galima įsigyti kėdutę, kuri tinka visoms trims (1,2,3) grupėms. Šios kėdutės paprastai turi specialias rankenėles, kurias pasukus, kėdutės nugaros atlošas tiek keliasi į viršų, tiek plečiasi į šonus.

Nors dažniausiai tėveliai yra linkę pirkti 1 grupei skirtą automobilinę kėdutę, kurią vėliau pakeičia 2/3 grupių kėdute (paprastai nebūna atskirai 2 ir 3 grupės kėdučių, dažniausiai rinkoje siūlomos abiem grupėms tinkamos kėdutės).

Taip pat, vaikučiui paaugus, standartinę (1 grupės) kėdutę galima pakeisti specialiu paaukštinimu, ant kurio sėdintis vaikas yra prisegamas saugos diržu.

Ar kėdutės tinka visiems automobiliams?

– Kėdutės paprastai tinka visiems automobiliams, turintiems 3 taškų saugos diržus (tai reiškia, kad automobilio saugos diržas yra permetamas per petį. 2 taškų saugos diržų pavyzdys būtų lėktuvo arba autobuse esantys keleivio saugos diržai). Taip pat naujesnės kartos automobiliuose kėdutes galima pritvirtinti specialia ISOFIX jungtimi, kuri užtikrina dar didesnį saugumą.

Kai kurios kėdutės gana plačios ir užima nemažai vietos. Kaip automobilyje sutalpinti dviejų ar trijų vaikų kėdutes?

– Mano nuomone, tokiu atveju reiktų rinktis kėdutes, atitinkančias vaikų amžių. Pavyzdžiui: jei vienas iš vaikų yra vyresnis (nuo 15kg), jį galima sodinti į specialią kėdutę – paaukštinimą, kuri neužima daug vietos ir prisegti automobilio saugos diržu. Visiškai mažą vaiką (naujagimį) galima vežti 0+ grupės saugos kėdutėje, kurios taip pat paprastai būna ne tokios masyvios kaip įprastos automobilinės kėdutės. Svarbu paisyti saugos reikalavimų.

Kokios dažniausios kėdučių naudojimo klaidos?

– Kaip jau minėjau, dažniausiai tėveliai neatkreipia dėmesio į nusidėvėjimą ar pažeidimus ir tą pačią kėdutę naudoja keliems vaikams vežti, net neapžiūrėję ar ta kėdutė dar tinkama eksploatacijai. Taip pat, dažnai deda automobilinę kėdutę į automobilį neatsižvelgdami į naudojimo instrukcijoje aprašytą teisingą tvirtinimą. Mano patarimas yra prieš naudojimą visada perskaityti naudojimo instrukciją. Iškilus bent menkiausiems neaiškumams dėl tvirtinimo, kokybės, gamintojo patikimumo, pamačius pažeidimus, būtinai kreiptis į pardavėją. Taip pat prieš perkant įsitikinti, kad gaminį įsigysite iš patikimo ir oficialaus vieno ar kito gamintojo atstovo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)