Jūs sprendžiate savo vaiko konfliktus

Jūsų dukra pareina namo po konflikto su savo drauge. Kaip elgiatės jūs? Jeigu atsakėte, kad skambinate tos draugės mamai, kad išspręstumėte šią problemą, turite žengti žingsnį atgal.

Verčiau elkitės taip: palaikykite savo vaiką, bet leiskite jam išsikalbėti, rašo svetainė webmd.com. Mokykite jį numalšinti savo emocijas, o tuomet padėkite rasti būdą, kaip jūsų dukra ir jos draugė galėtų susitaikyti savarankiškai.

Jūs atliekate savo vaiko namų darbus

Apaunate savo priešmokyklinuką batais. Išsprendžiate už paauglį sunkią matematinę lygtį. Egzistuoja daugybė būdų padaryti kažką už savo vaiką, kad jam netektų patirti nesėkmę. Tačiau sveikas streso kiekis iš tikrųjų lavina problemų sprendimo įgūdžius.

Verčiau elkitės taip: leiskite savo vaikui pačiam įveikti sunkumus. Pagirkite jo pastangas, kai jis susiduria su problema ir bando ją išspręsti.

Jūs „treniruojate“ savo vaiko trenerius

Jei per savo vaiko varžybas šūkaujate jam patarimus iš tribūnų ar po kiekvienos treniruotės speičiate į kampą savo vaiko trenerį, pats laikas pasitraukti į nuošalę. Sportas jūsų vaiką moko, kaip spręsti konfliktus, siekti užsibrėžto tikslo, tapti lyderiu ir susidoroti su pralaimėjimu. Tačiau tai turi padaryti jo komanda, o ne jūs.

Verčiau elkitės taip: jei vaikas prašo pagalbos ar jūs patys matote, kad jam kyla problemų, pamokykite jį, kaip pasikalbėti su treneriu jam pačiam.

Laikote vaiką už trumpo pavadžio

Atvežę vaiką į draugo gimtadienį, nepaliekate jo vieno. Nuvežate vaiką į draugo namus, nors jie yra visai netoliese. Kasdien siuntinėjate žinutes universitete studijuojančiai atžalai. Jums tai pažįstama? Jei taip, pats laikas suteikti savo vaikui šiek tiek laisvės ir leisti jam lavinti savo pasitikėjimą savimi.

Verčiau elkitės taip: sukurkite jam progų pajusti savo savarankiškumą. Leiskite vaikui pažaisti kieme vienam ar išleiskite jį vieną pavedžioti lauke šunį.

Savo namuose atliekate tarnaitės vaidmenį

Ar vis dar klojate savo pirmoko lovą? Valote paauglio kambarį? Skalbiate studento drabužius? Pats laikas susimažinti darbo krūvį. Įpratinkite vaiką jums padėti ir jūs išmokysite jį atsakomybės visam gyvenimui.

Verčiau elkitės taip: pradėkite nuo lengvų užduočių ir jas po truputį didinkite. Aiškiai pasakykite vaikui, ką jis turi padaryti, ir pagirkite gerai atliktą darbą.

Pernelyg rūpinatės jo saugumu

„Nulipk nuo ten!“ „Nevažiuok taip greitai!“ „Duok man ranką!“ Panašu, kad įvyniotumėte savo vaiką į burbulinę plėvelę, jei tik galėtumėte? Tačiau pasirodo, kad saugumo irgi gali būti per daug. Jei neleidžiate vaikui patirti fizinės ar psichologinės rizikos, trikdote jo vystymąsi.

Verčiau elkitės taip: jūsų tikslas turi būti užtikrinti jo saugumą, kiek būtina, o ne užtikrinti jo saugumą, kiek įmanoma. Leiskite vaikui įsiropšti į medį ar pargriūti ir nusibrozdinti kelį. Tai yra naudinga jo, kaip asmenybės, vystymuisi.

Neleidžiate savo vaikui suklysti

Prisiminkite, kada paskutinį kartą buvote suklydę. Veikiausiai iš šios klaidos kažko išmokote. Jūsų vaikai turi patirti tą patį. Bandymai ir klaidos išmoko juos eiti per pasaulį. Jei nuolat kelsite sau užduotį, kad jis viską darytų teisingai, jis neišmoks susidoroti su problemomis ateityje.

Verčiau elkitės taip: retkarčiais leiskite savo vaikui suklysti. Kai jam nepavyks, padrąsinkite jį pabandyti dar kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)