1. Visi viską veikia kartu

Rusų šeimos stulbina užsieniečius tuo, kad kartu leidžia laiką. Tai pasakytina ne vien apie laisvalaikį. Pavyzdžiui, skandinavų šalyse visa šeima savaitgaliais vyksta į gamtą. O Rusijoje visa šeima ruošia namų darbus: mama sprendžia užduotis, tėtis komentuoja, vaikas rašo, o senelė dūsauja. Taip pat visi kartu eina į svečius, gamina virtinius, dirba darže ir pan. Toks kolektyvinis gyvenimo būdas perduodamas iš kartos į kartą.

2. Iš vieno kraštutinumo – į kitą

Rusai tėvai niekaip neatranda balanso tarp „viskas galima“ ir „nieko negalima“. Dėl šios priežasties rusų vaikams tai viską leidžia, tai viską draudžia – tėvų nurodymai dažnai būna prieštaringi. Tai „pabūk namuose, nėra ko šlaistytis“, tai „kada gi išeisi iš namų“, tai negalima saldainių, dantys genda, tai kalnas saldumynų Naujųjų metų proga nuo visų giminaičių. Galbūt tokiu metodu norima užgrūdinti vaiko psichiką, kad būtų pasirengęs netikėtumams.

3. Tėvas – dekoratyvinė figūra

Švedijoje tėvai eina tėvystės atostogų, prižiūri naujagimius lygiai taip, kaip motinos. Ispanijoje tėvai praleidžia su vaikais visą laisvalaikį. O Rusijoje vaiko tėvas gali tik pasvajoti apie tokius dalykus.

Moterys Rusijoje paliko vyrams minimaliai įsipareigojimų ir galiausiai apsižiūrėta, kad tėvas tapo dekoratyvine figūra – dovanoja dovanas, šypsosi šeimos fotografijose, o likusį laiką savarankiškai ilsisi ar dirba. Tiesa, pastaruoju metu pastebima, kad vyrai į vaikų auklėjimą ima įsitraukti aktyviau.

4. Gelbėtoja senelė

Užtai senelės labai aktyviai dalyvauja anūkų auklėjime (kartais anūkams to nenorint). Jokia šalis negali pasigirti tokia pasirengusių padėti senelių gausia. Rusijoje senelės nusiteikusios daug mėnesių prižiūrėti anūkus, kai tuo metu užsienyje pensinio amžiaus žmonės gyvena įdomų turiningą gyvenimą, o vaikams prižiūrėti samdomos auklės.

5. Ir mokytoja, ir gydytoja

Rusijoje mamos lengvai susidoroja ne tik su mokytojos, bet ir su gydytojos vaidmeniu. Senelės kiekviena proga pademonstruos, kad aviečių arbata – puikiai padeda, pakilus temperatūrai, o inhaliacija virš puodo su karštomis bulvėmis – vaistas nuo sauso kosulio. Galiausiai mamos turi daug žinių apie tabletes nuo peršalimo, virškinimo sutrikimų ir pan.

Gydytojo nurodymus rusės gali vertinti skeptiškai. Amerikietės nekvestionuos gydytojo rekomendacijų, o rusės pirmiausia atidžiais perskaitys vaisto informacinį lapelį, pasiskaitys atsiliepimus forumuose, norėdamos įsitikinti, kad vaistas nepakenks vaikui.

6. Ką valgai?

Buvusioje Sovietų Sąjungoje vaikų mitybai buvo skiriama nemažai dėmesio, panaši situacija ir dabar galioja Rusijoje. Tiesa, anksčiau žiūrėdavo, kad vaikas suvalgytų viską, kas įdėta į lėkštę, dabar žiūri, kad neprivalgytų, ko nereikia. Dažnai iki trejų metų vaikams neduodama pramoniniu būdu gamintų saldumynų, baltojo cukraus, makaronų. Kita vertus, pasitaiko ir taip, kad tėvai vaikams kasdien perka traškučių, sulčių iš parduotuvės, o patys vengia nevertingo maisto.

7. Ir savus, ir svetimus

Veikiausiai tai – dar vienas kolektyvinio gyvenimo atgarsis, kai viskas buvo bendra, o vaikus galėdavo paauklėti svetimos tetos ir dėdės. Regis, ši tendencija išliko iki šiol – daugelis vis dar linkę paauklėti svetimus vaikus, kas užsieniečiams sukeltų šoką. Pavyzdžiui, Ispanijoje ar Italijoje į svetimų vaikų kaprizus niekas nereaguoja, tiesa, ir į savų vaikų šėliojimą žiūri šiek tiek kitaip nei Rusijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)