Savo patarimais ir idėjomis, kaip prieššventinį laiką namuose paversti kokybišku laiku su mažaisiais, dalinasi Kauno „Family Lab Academy“ kūrybinių veiklų mokytoja Lina Dumbliauskienė.

Sensorinė ryžių dėžė

Ši veikla puikiai tinka net ir mažiausiems tyrinėtojams, kurie dažnai mėgsta įsidėti žaidimų turinį į burnytę. Jums reikia nevirtus ryžius susipilti į indą ir pridėlioti kankorėžių – štai ir viskas!

  • Skatinkite vaiką semti ryžius pirštais, saujomis, sugriebti ir paleisti ryžių pilnas saujas.
  • Kai rankytės apsipranta, įduokite šaukštelį, šaukštą, samtį, kad vaikas galėtų naudotis įrankiu, stengtis jį įvaldyti taip lavinant rankos–akies koordinaciją.
  • Leiskite rankomis tyrinėti kankorėžius, pabandyti juos surinkti, išdėlioti į vieną/dvi eiles, taip pat suskaičiuoti dėliojant po vieną ir įvardijant – vienas kankorėžis, du kankorėžiai ir pan.

Sensorinės veiklos leidžia vaikams laisvai tyrinėti elementų judėjimą (kaip kas byra, kur galima įpilti, kaip krenta ir pan.) Tad sensoriniams žaidimams galite rinktis bet kurias turimas kruopas namuose.


Kalėdiniai eglutės žaisliukai

Sausainiais kvepiantys namai mums siejasi su Kalėdomis, tad įtraukti vaikus į sausainių kepimą – būtina! O tam, kad iki sausainių kepimo galėtumėte pasirepetuoti, siūlome pasigaminti Kalėdinių žaisliukų, kuriais bus galima puošti eglutę. Druskos tešlai jums reikia sumaišyti porą stiklinių kvietinių miltų, stiklinę druskos ir stiklinę vandens, į produktų sumaišymą įtraukite vaikus. Išminkius tešlą jau galime kibti į darbą.

  • Pirštais minkykite tešlą, mokykite vaikus, kaip formuoti rutuliukus arba jau padarytus suspausti;
  • Išsitraukite kočėlus, mažus tešlos gabaliukus kočiokite, sausainių formelių pagalba spauskite įvairias formas, padarykite skylučių siūlo pervėrimui;
  • Naminis modelinas – puiki priemonė pradėti naudotis peiliu! Iškočiokite vaikams įvairaus ilgio juostelių ir parodykite kaip jas supjaustyti plastikiniu/mediniu vienkartiniu arba vaikišku peiliu. Taip ne tik smagiai praleisite laiką, tačiau ir gerinsite pjaustymo įgūdžius!


Visuose pagamintuose žaisliukuose padarykite po skylutę, kad kai žaisliukai išdžius – galėtumėte pakabinti virvele ant eglutės. Dabar belieka žaisliukus dekoruoti blizgučiais ar gamtine medžiaga ir palikti gerai išdžiūti kelias dienas. Štai, turite nuostabių Kalėdinių papuošimų, kuriuos sukūrėte kartu!
Baltos pusnys

Šią sensorinę veiklą siūlome rinktis, kai norite nustebinti ir vyresnius vaikus, kuriuos stengiatės įtraukti į bendras veiklas su mažaisiais broliukais ir sesutėmis. Priemonės reikalingos šiai netradicinei veiklai taip pat randamos jūsų namuose – tereikia sumaišyti bulvių krakmolą ir plaukų kondicionierių! Kuo daugiau dėsite plaukų kondicionieriaus, tuo „sniegas“ bus drėgnesnis ir panašesnis į tikrąjį sniegą, tik ne šaltas, o maloniai vėsus.

  • Parodykite vaikams, kaip formuoti „sniego“ gniūžtes, leiskite jiems pridaryti kuo daugiau „sniego“ kamuoliukų, galite net lenktyniauti, kas padarys daugiau gniūžčių per vieną minutę!
  • „Sniegas“ labai gerai išlaiko formą, tad galite vaikams duoti ledų indelius, šaukštus, šaukštelius, kad šie formuotų įvairias formas ir kurtų savo „desertų parduotuvę“. Šiems žaidimams galite naudoti ir blizgučius, įvairius dekoro elementus, kad visa šeima įsijaustų į kūrybą!
  • Išsitraukite visas namuose turimas mašinėles, traktoriukus, traukinukus – laikas snieguoto miesto žaidimui! Ant stalo kartu su vaikais kurkite miestą, dėliokite kaladėles, traukinio bėgius ir išsirinkite reikalingą transportą. Suformuokite „sniego kalnus“ ir įsijauskite į miesto gyvenimą – stumdykite sniegą, valykite kelius ir sugalvokite kuo daugiau eismo kliūčių, taip lavindami vaikų problemų sprendimo įgūdžius!


Laikas su šeima yra labai svarbus visada, ne tik per šventes, tačiau prieš Kalėdas buvimas kartu, atrodo, įgauna dar didesnę prasmę. Tad labai svarbu, kad šis kartu praleistas laikas būtų smagus, įdomus ir naudingas. Pasirinkę nebandytas ir įdomias veiklas, galėsite ne tik džiaugtis buvimu kartu, bet ir tobulinti įvairius gebėjimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją