Arklio muziejus. Niūronių kaimas, Anykščiai

Turbūt geriausios patirtys būna tos, kai eini nieko ypatingo nesitikėdamas, o išeini su ,,vau“ jausmu. Toks buvo apsilankymas Arklio muziejuje-kuris toks vienintelis Baltijos šalyse. Viskas taip jauku, tvarkinga, natūralu ir, kas man svarbiausia, – patrauklu vaikams. Lauke daug medinių sūpynių, puoštų žirgais – norėjo joti (suptis) ant kiekvieno ir, žinoma, supomės, sėdėjom, žaidėm! Ekspozicijose, kuriose saugomos ir eksponuojamos gausios Lietuvos arklininkystės istoriją menančios eksponatų kolekcijos – dirba tikrai profesionalūs gidai, kurie įdomiai, gyvai pasakoja istorijas. O kol tėvai susidomėję klausos, vaikai gali suptis ant daugybės be galo gražių – rankų darbo – medinių arkliukų!

„Mamyte, aš dabar kaip Gediminas“, – krykštauja mažoji, supdamasi ant žirgo ir laikydama rankoje kardą.

Išėjom tik tada, kai visi žirgai buvo išjodinėti! O koks Arklio muziejus be jojimo tikru žirgu? Tokiems mažiems – ponis, didesniems – žirgas. Visai šeimai galima pasivažinėti kinkiniu.

Muziejuje taip pat vyksta edukacinė programos dėl kurių reikėtų susitarti iš anksto.

Labai rekomenduoju! Jei tik būsite Anykščiuose – būtinai apsilankykite ir skirkite tam daugiau laiko, nes visą muziejaus teritoriją sudaro net šešiolikoje pastatų išsidėsčiusios ekspozicijos, amatų centras, aukštaitiškos sodybos!

Muziejus dirba darbo dienomis nuo 9 val. iki 18 val., savaitgaliais nuo 10 val. Iki 19 val.
Suaugusiems apsilankymas kainuoja 5 eurus, o moksleiviams ir studentams – 3 eurus.
Šalia muziejaus įsikūrusi privati lietuviškų patiekalų kavinė. Tiesa, mes jos neišbandėme, nes turėjome susiruošę iškylos pintinę ir papietavome čia pat ant kalvelės.

Senovės bitininkystės muziejus Stripeikiuose – sužinokite, kaip gyvena bitės

Man asmeniškai šis muziejus labai patiko ne tiek atskirais eksponatais, kiek visuma, ramybe. Į šį muziejų nusprendėme vykti dėl to, kad mūsų tuo metu trimetei labai parūpo bitės: kur jos gyvena, kaip jos gyvena, kaip gaminamas medus? Šiame muziejuje specialiai įrengtuose aviliuose pro stiklą galima iš arti stebėti bičių gyvenimą: kaip jos kuria korius, iškrauna parneštą nektarą, augina naujas biteles. Bitininkas papasakoja visą bičių gyvenimą! Ar žinojote, kad per visą savo gyvenimą bitė atneša tik lašą medaus?

Muziejus įsikūręs ant Tauragnos upelio kranto, jaukioje, tylioje, labai gražioje teritorijoje, yra kur pasivaikščioti – galima išvysti įvairiausių senovinių avilių, medinių skulptūrų – dėmesį prikausto Lietuvos pagonių bičių dievų Babilo ir Austėjos statulos – jos čia pastatytos kaip bitininkystės muziejaus dvasios saugotojos. Taip pat rasite bitininkystės įrankių, susipažinsite su jos istorija, galėsite nusipirkti medaus ar bičių duonelės. Viso muziejų sudaro šeši pastatai ir lauko ekspozicija.

Kas svarbu keliaujant su vaikais – yra ir žaidimų aikštelė! O mums dar labai patiko po liepomis sukabinti hamakai – guli, girdi dūzgiant biteles, kvėpuoji medumi. Labai patiko! Visa ta ramybė taip užbūrė, kad norisi sugrįžti. Beje, tai puiki vieta iškylauti, tad turėkite ir užkandžių.

Muziejus lankytojus priima nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d., kasdien (išskyrus pirmadienį) nuo 10 iki 18 val. Jei atvyksite ne darbo metu nenusiminkite, didesnė muziejaus ekspozicija yra po atviru dangumi ir ją galima apžiūrėti ištisus metus nemokamai. Tiesa, norėdami sužinoti apie bitininkystę daugiau turėsite sugrįžti kitąkart. O aš labai rekomenduočiau lankytis tuomet, kai dirba bitininkai, nes jų istorijos pačios įdomiausios

Molėtų technikos muziejus

Tai privačiomis lėšomis įkurtas įvairaus transporto bei technikos muziejus, kuris duris atvėrė šiais metais. Muziejuje eksponuojama apie 140 lengvųjų automobilių, sunkvežimių, autobusų, motociklų, priekabų bei kitų transporto priemonių. Įdomus faktas, kad kai kurie iš jų buvo panaudoti garsiojo Čęrnobylio serialo filmavimui. Man labai patiko, kad eksponatai ne statiški, į dalį jų galima įlipti, išbandyti. O kas labai smagu ir svarbu keliaujant su vaikais, kad dalis ekspozicijos yra skirta jiems – eksponuojami dabartinių vaikiškų elektromobilių pirmtakai, senoviniai atrakcionai (tiksliau tai, kas iš jų liko) bei kitos mašinytės ir transporto priemonės, kurias mažieji keliauninkai gali išmėginti, į kai kurias tik įsėsti, o su kitomis ir pavažiuoti! Tikimąsi, jog ateityje pasitelkus restauratorių darbą elektrinėmis mašinėlėmis vėl bus galima važinėtis, o žirafos ir kiti žvėreliai suksis ratu kartu su mažaisiais lankytojais.

Molėtų technikos muziejus
Molėtų technikos muziejus

Muziejus lankytojus priima šeštadieniais 10-18 val. Kitomis dienomis – pagal susitarimą.

Daugiau idėjų laikui kartu su vaikais galite rasti mano rašomame tinklaraštyje „Nėra blogo oro“ facebook paskyroje čia ir instagram paskyroje čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)