1. Lengvas reguliarus fizinis krūvis

Tyrimais įrodyta, jei žmogus sportuoja tris kartus per savaitę, smegenų veikla pagerėja net 50 procentų. Tokių žmonių smegenys gauna 100 procentų daugiau deguonies negu tų, kurie nesportuoja. Tyrimas parodė, kad daugėja kapiliarų ir smegenys geriau aprūpinamos krauju, be to, smegenų kraujagyslėse nyksta riebalinės nuosėdos. 30-60 minučių mankšta tris kartus per savaitę užtikrina geriausią duomenų perdavimą ir smegenys tampa darbingesnės.

2. Nuolatinis mokymasis

Tai gali būti nauja kalba, šokiai, slidinėjimas, nardymas ir pan. Didžiausią poveikį smegenims padarys faktas, kad jūs išeisite iš savo komforto zonos.

3. Mokymasis groti muzikos instrumentu

Tai iš tiesų vienodai abu smegenų pusrutulius lavinanti veikla, kuri netgi didina smegenų tūrį! Ir tai bene kompleksiškiausia veikla, kurios metu aktyvinamos daugiausiai smegenų sričių. Be to, muzikos apdorojimo procese dalyvauja ir vadinamasis Broka centras - vienas iš dviejų kalbos centrų.

4. Sveikas maistas

Maistas turi didžiulį poveikį smegenų veiklai. Vien tik sveikai subalansuotai maitinantis galima padidinti IQ keliais vienetais. Kai rašoma apie smegenis ir maistą, visada išskiriami šie produktai: riebi žuvis, mėlynės, riešutai ir sėklos, avokadas.

5. Loginiai žaidimai

Šachmatai, sudoku, tangram, netgi tetris, dėlionės drąsiai būtų galima pavadinti - smegenų žaidimais.

6. Knygų skaitymas

Reikalingi argumentai šiam punktui? Tai plečia akiratį, susitelkimą, saugo atmintį, ypač stipriai lavina vaizduotę, trumpai tariant gerina įvairias smegenų funkcijas. Be to, tyrimai parodė, kad stipriai įsijautus į skaitomą grožinės literatūros knygą, didina gebėjimą įsijausti į kito žmogaus kailį (empatiją).

7. Naujų vietų lankymas

Nauja patirtis: kelionės, muziejai, parkai, grįžimas namo neįprastu maršrutu ir pan. skatina naujas jungtis smegenyse.

8. Disciplina

Suderintas poilsio, mokymosi, aktyvios veiklos, laisvo laiko režimas turi įtakos smegenims. Kol miegama, smegenyse suformuojamos naujos jungtys, patirtų įspūdžių. Ką čia ir kalbėti, juk neabejotinai, pakankamai išsimiegojus geriau sekasi mokytis, įsiminti naują informaciją, spręsti uždavinius.

9. Juokas ir geros emocijos

Juokas mažina streso hormonus, o kartu padidina geros savijautos hormonus. Stimuliuoja skirtingas smegenų sritis, leidžia mąstyti plačiau. Ir priešingai - stresas, neigiamos emocijos žudo smegenų neuronus, blokuoja žmogaus aštrų protą.

10. Socialiniai ryšiai

Smegenų veiklai didelę įtaką daro ir mūsų socialumas, bendravimo kokybė. Jei dažnai žmogus (įskaitant vaikus) jaučiasi vienišas, tai gali daryti neigiamą įtaką psichikai, sukelti depresiją. Žmonės, palaikantys stiprius ryšius su draugais, yra psichologiškai stipresni, o tai neabejotinai daro teigiamą įtaką mūsų smegenims.

11. Psichomotoriniai pratimai

Tai įvairiausi žaidimai tiek suaugusiesiems, tiek vaikams:

1. Su skardine ant kojos gaudyti kamuoliukus
2. Eiti virve (bent lenta)
3. Mėtyti peilius į taikinį (strėlytes)
4. Eiti per akmenis
5. Žaisti "klases"
6. Pastatyti butelius su koja
7. Peršokti kliūtis
8.Važinėtis riedlente
9. Lipti kopėčiomis
10. Žongliruoti
11. Pakaitomis su rankomis mėtyt kamuoliukus ir atmuštus į lentą juos pagauti
12. Apvertinėti butelius, lazdas
13. Stiklinėmis permetinėti kamuoliukus
14. Su kojomis įridenti kamuoliukus į duobutes lentoje
15. Su kojomis įstumti pagaliukus
13. Balansuoti ant lentos, kuri ant ritinio

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)