Svarbu emocijos ir patirtys

Po Lietuvą šeima keliauja kiekvieną savaitę, vis atrasdami kažką naujo ir parodydami tai kitiems, už šalies ribų keletą kartų per metus jų keliones ir atradimus galima sekti tinklapyje: www.nerablogoooro.lt

Paklausus, kodėl jiems taip svarbu keliauti būtent su vaikais, Lina sako, kad svarbu emocijos, kurias vaikai išgyvena kelionės metu, patirtys, kurias išmoksta ir pats laikas, būnant visiems kartu.

„Mūsų vaikai keliauja nuo mažų dienų, tad jiems tai įprasta patirtis. Su mūsiškėmis lengviau kelionėje, nes joms viskas įdomu, nekyla klausimų, ką veikti. Mes joms leidžiame tyrinėti, patirti, o jos auga smalsios ir žingeidžios ir empatiškos supančiai aplinkai.

Aš tikiu, kad kelionės nuo mažų dienų formuoja jų asmenybę kaip tolerantiškų, aktyvių, mylinčių gamtą ir keliones vaikų, kurios užaugusios savo pavyzdžiu įkvėps kitus. Mes esame aktyvių atostogų mėgėjai – ypač mėgstame kalnus ir žygius juose, tad ir šalis renkamės tas, kuriose yra kalnai. Su mergaitėmis nueiname ir po keliolika kilometrų kalnuose“, – sako Lina.

Linos šeimos kelionių akimirkos, nuotr. iš asmeninio albumo

Su kokio amžiaus vaikais keliauti lengviausia

Į klausimą, kokio amžiaus vaikais lengviausia keliauti lėktuvais ir kokio – sunkiausiai, Lina sako, kad jai paprasčiausia keliauti su kūdikiais ir iki kokių 2 m., o tuomet jau su vaiku, kuris skaito.
„Kūdikiui reikia tik mamos ir jos dėmesio, jis daug miega, kaip ir iki 2 metukų vaikai linkę miegoti daugiau, tad tikėtina, kad ir skrydžio metu ,,ištiks miegelis". O kai vaikas pradeda skaityti, tada jam kelionė su knyga neprailgsta, galima žaisti žaidimus kaip ,,Kartuvės" ar rašyti žodžius iš vienos raidės ir panašiai“, – pataria 3 dukrų mama.

Kaip vaikus nuteikti kelionei, kad ji būtų kiek įmanoma sklandesnė? Lina sako, kad svarbu kalbėtis su vaikais, pasakoti apie skrydį, kelionę, kaip viskas vyksta, kas laukia nuskridus. Pasiūlyti išsirinkti norimos veiklos į lėktuvą, užkandžių.

Linos šeimos kelionių akimirkos, nuotr. iš asmeninio albumo

„Mano patirtimi priešingai vaikai iki 3–4 m. dar užmiega lėktuve, vyresni jau nelabai, bet viskas yra apie dėmesį jiems tiek prieš kelionę, tiek kelionės metu. Jei skrydžio metu su vaiku užsiimama, dažniausiai ta kelionė nekelia problemų“, – patikina keliautoja.

Į klausimą, kiek reikia patiems tėvams pasiruošti psichologiškai kelionei su vaikais, nes yra tokių, kurie hiperbolizuoja, yra tokių, kurie nesureikšmina, ir kaip rasti tą viduriuką, Lina juokiasi, kad nežino: „Aš esu iš tų tėvų, kurie to nesureikšmina. Skrydis lėktuvu yra tokia pat kelionė, kaip autobusu ar automobiliu. O gal net įdomesnė, nes daug rečiau nutinka. Daugybė baimių yra mūsų galvose, tad nenusiteikite blogiausiam ir nenuteikite vaikų“.

Pagrindinė tėvų elgesio taisyklė

Pati svarbiausia tėvų būsena, jei jų vaikas lėktuve verkia, neklauso, zyzia, pasak Linos, yra pačių jų ramumas. Nes tikrai būna situacijų, kad nepavyksta nuraminti vaiko, kad ir kaip stengiamasi. Tokiu atveju galima atsiprašyti šalia sėdinčių, paaiškinti situaciją. Bet kartu ir atliepti vaiko poreikis, suprasti priežastis, dėl ko jis neramus. Gal jam pabodo sėdėti ir užteks tiesiog pasivaikščioti lėktuvo salone. Gal karšta, gal šalta, gal vaikas alkanas, o gal tiesiog nuobodu ir reikia daugiau dėmesio.

Lina keliaujantiems su vaikais lėktuve pataria šalia savęs turėti: atsarginių rūbų komplektą, mėgiamų užkandžiai, čiulpinukų kylant/leidžiantis lėktuvui, veiklos laiko užėmimui, drėgnų servetėlių, vaistinėlę, mėgiamą gertuvę, pleduką, kelioninę pagalvėlę, nešioklę, jei vaikas mažas. Nereikia imti daug žaislų, nes vaikui reikia tėvų dėmesio, o ne žaislų.

„Išmaniųjų technologijų keliaujant vaikams neduodame, nors keliaujame daug, tačiau iki šiol nematome poreikio kelionės metu vaikų užimti technologijomis, o ir vaikams jų nereikia“, – džiaugiasi Lina.

Kasmet daugėja šeimų, kurie išvyksta ilgesiam laikui į tolimas šalis

„Atostogauti šeimos su vaikais dažniausiai skrenda lėktuvu. Dauguma tėvų keliavimo būdą lėktuvais renkasi dėl komforto ir galimybės atostogų kryptį pasiekti greičiau. Keliaujančioms šeimoms su vaikais siūlome ir specialias paslaugas, kad skrydis neapsunkintų mažųjų: prioritetinį įsodinimą ar maitinimą lėktuve“, – sako Inga Aukštuolytė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Pasak pašnekovės, pastaraisiais metais matoma tendencija, kad tėvai vis drąsiau keliauja su savo mažyliais, jie drąsiau renkasi ir tolimas kryptis, pavyzdžiui, Tailandą, Bali, Meksiką. Taip pat jie renkasi keliauti ir ilgesniam laikui – mėnesiui ar net keliems. Tam įtakos daro ir tai, kad žmonės jau priprato dirbti nuotoliniu būdu. Todėl jie išnaudoja šią galimybę ir keliauja su visa šeima.

Į klausimą, kas labiausiai tėvus neramina, kalbant apie patį skrydį ar turint jungiamuosius skrydžius, I. Aukštuolytė atsako, kad prieš pirmuosius skrydžius su vaikais tėvai dažniausiai nerimauja dėl to, kaip jų mažieji keliautojai jausis skrydžio metu – bijos, verks, miegos, o gal skrydis jiems patiks ir norės pakartoti.

Todėl planuojant pirmąsias keliones, itin svarbu tinkamai atlikti namų darbus. Jungiamųjų skrydžių metu tėvams reikia pasirūpinti ir tuo, kuo vaikas užsiims, kol bus laukiama naujo skrydžio. Šiuo atveju papildomo nerimo kelia ir tai, kaip suspėti laiku atvykti į antrąjį skrydį.

8 patikrinti patarimai

Paklausus, kokius patarimus dažniausiai duoda savo klientams, keliaujantiems su vaikais, I. Aukštuolytė atsako, kad turi aštuonetą jų, kurie visada suveikia. Štai jie:

1. Paruoškite savo vaiką kelionei. Pasikalbėkite su juo apie būsimą kelionę ir paaiškinkite jiems, ko
tikėtis, kas jų lauks. Pasakykite, kokia transporto priemonė keliausite, kiek laiko tai užtruks ir kokios
veiklos bus atliekamos kelionės metu.

2. Pasirūpinkite vaikų užimtumu. Tam, kad kelionė būtų komfortiška ne tik jums, bet ir aplinkiniams,
svarbu, kad vaikas galėtų kelionės metu užsiimti savo mėgstama veikla: žaislais ar veiklomis, kurios galėtų pritraukti jo dėmesį ir išlaikytų susidomėjimą ilgesnį laiką – spalvinimo knygutės, žaidimo kortos, knygelės, galvosūkiai, išmanieji įrenginiai ar dar vaikui nematyti žaislai.

Kelionės metu reikėtų pasirūpinti vaiko mėgstamais užkandžiais, kad laikas praeitų greičiau. Turėkite vandens, sveikų užkandžių, pavyzdžiui, vaisių, sausainių, uogų, vaisinių batonėlių ar kitų maisto produktų, kurie patinka jūsų vaikui. Į saloną taip pat galima pasiimti vaikiškų buteliukų su gėrimu ar maistu – jiems daroma išimtis.

Į krepšį įsidėkite ir mažą pagalvėlę bei užklotą, jei vaikas skrydžio metu norėtų miegoti.

Taip pat nereikėtų pamiršti atsarginių drabužių, jei tektų persirengti. Svarbu pasirūpinti ir ledinukais,
kurie itin pravers, kai ausys užguls lėktuvui kylant ir leidžiantis.

3. Laikytis įprastos rutinos. Tiek skrydžio, tiek visos kelionės metu svarbu laikytis įprastos vaiko dienos rutinos – miego, valgymo, veiklų. Kuo vaikas mažesnis – tuo rutina yra svarbesnė. Turėdami tam tikrą rutiną vaikai jaučiasi saugiau ir mažiau pavargsta, taip išlaikomas dienos balansas ir gera nuotaika.

4. Patikrinti, ar turimi visi reikalingi dokumentai. Reikėtų atminti, kad net ir patys mažiausi vaikai bei kūdikiai privalo turėti asmens dokumentą – pagal skrydžio kryptį, gali būti reikalingas pasas arba užteks asmens tapatybės kortelės. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į dokumento galiojimo datą – kai kurios šalys reikalauja, kad jis galiotų bent 6 ar 12 mėnesių nuo atgalinio skrydžio datos.

5. Pasitikrinkite sveikatą. Prieš kelionę taip pat rekomenduojama apsilankyti ir pas šeimos gydytoją, bendrai apžiūrai ar skiepams, jei tokie reikalingi. Taip pat verta pasirūpinti sveikatos draudimu bei į kelionę pasiimti svarbiausių vaistų.

6. Išsirinkti vaikų poilsiui pritaikytą viešbutį. Renkantis viešbutį poilsiui su vaikais, ypač mažamečiais, labai svarbus visų šeimos narių komfortas. Viešbutis turi būti pritaikytas poilsiui su vaikais: teikiamos įvairaus amžiaus vaikams skirtos pramogos, pasirūpinta vaikišku maistu, patogiomis kėdutėmis restorane ir tinkamomis lovelėmis kambariuose. Nes kuo geriau jausis ir kuo daugiau jiems įdomios veiklos turės vaikai, tuo didesnė tikimybė bus pailsėti ir tėvams.

7. Pasirūpinti tinkama apranga. Vykstant į šiltuosius kraštus, būtina pasirūpinti tinkama apsauga nuo saulės. Vaikiški saulės kremai, galvos apdangalai, natūralių audinių drabužiai bei lengvi drabužiai ilgomis rankovėmis – būtini atostogų palydovai, saugantys nuo perkaitimo ar nudegimo.

8. Pasidomėti visomis taikomomis privilegijomis keliaujantiems su vaikais. Tėvams su mažamečiais vaikais taikoma pirmenybė oro uoste – jie laipinami be eilės. Vaikams nuo 2 metų priklauso ir atskira sėdėjimo vieta lėktuve bei papildomas registruotas bagažas. Jaunesniems nei 2 metų vaikams priklauso registruotas bagažas bei vežimėlio transportavimas.

Šeimos su mažamečiais vaikais viešbučio registratūroje aptarnaujami pirmieji, čia galima paprašyti ramesnio kambario – mažesnis triukšmas garantuos ramesnį mažylio miegą. Taip pat kai kurie viešbučiai gali pasiūlyti vaikiškų vežimėlių, todėl atvykus, galima pasidomėti šia galimybe.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Metų šeimos rinkimai 2023”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją