Šių metų birželio 13-ąją galima vadinti istorine diena Lietuvai, kuria ypač džiaugiasi gastronominių patirčių mėgėjai – šalis pagaliau buvo įvertinta ir įtraukta į „Michelin“ gidą. Keturi šalies restoranai buvo įvertinti žvaigždėmis, o 30 gavo kulinarinio pasaulio flagmano rekomendacijas. Po didžiul...
Michelin
41 статей
![](https://api.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/b2290238-f285-4edb-8b3e-463924974f4b.jpg)
Michelin – didžiausia pasaulyje padangų gamintoja iš Prancūzijos. 1900 m. bendrovė sukūrė visame pasaulyje žinomą restoranų gidą, siekdama paskatinti keliones automobiliais. Nuo to laiko gido rengėjai lieka ištikimi pradinei savo misijai: atrasti kulinarinių kelionių paskirties vietas, nukreipti viso pasaulio keliautojus ir vietos gurmanus į geriausius restoranus, skleisti žinią apie skirtingų šalių virtuves ir skatinti žmones keliauti.
„Michelin“ žvaigždutės
„Michelin“ inspektoriai vertina vadovaudamiesi 5 kriterijais:
1. Produktų kokybe
2. Maisto gaminimo technika
3. Skonių harmonija
4. Per patiekalus atsiskleidžiančiu šefo individualumu
5. Pastoviu kokybės užtikrinimu tiek žvelgiant į meniu, tiek vertinant ilgesnį laikotarpį
Žinomiausias įvertinimas – visame pasaulyje žinomos „Michelin“ žvaigždutės, skiriamos išskirtinius skonio potyrius užtikrinantiems restoranams. Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.
Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.
2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.
Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą
Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint pelnyti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas
Visa Meksika nustebusi: gatvės takų kioskas gavo „Michelin“ žvaigždutę – prie 5 dolerius kainuojančių užkandžių nusidriekė beprotiškos eilės
Paaiškino, kaip vertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą
Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas
Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai
Paryžiaus restoranas siūlo „Michelin“ žvaigždute įvertintus išsineštinius patiekalus
Ne vieną krizę įveikęs „Michelin“ įvertintas šefas ketina gaminti maistą klientų namuose
The turnover of Michelin-starred restaurants or restaurants included in the company’s guide has already increased by up to 50% since the listing, says Evalda Šiškauskienė, head of the Lithuanian Hotels and Restaurants Association. Restaurants like that help the entire tourism sector in Lithuania, as...
Prestižinio gido „Michelin“ žvaigždžių birželį sulaukė net keturi restoranai, tačiau praėjus mėnesiui nuo šio įvertinimo paskelbimo kainas kilstelėjo vos viena įstaiga. Argumentuojama, kad tokį sprendimą lėmė poreikis įdarbinti daugiau darbuotojų. Restoranų atstovai taip pat pakomentavo, kokių sveči...
Jei prisimenate, tolimais 2015 metais mano Laukinės Žąsys portale DELFI prasidėjo nuo kebabų apžvalgos Garliavoje prie gimtojo Kauno: „A. Užkalnis rado geriausią Lietuvos kebabą“.
Nuo eglės spyglių iki krapų: Lietuvos ledų žemėlapis smaližius kviečia į nepamirštamų skonių kelionę
Kasmet vienas lietuvis vidutiniškai suvalgo 7 litrus ledų – tai yra, apie pusantros porcijos per savaitę. Nors suvalgomu kiekiu mus lenkia nemažai pasaulio šalių, ledų skonių įvairove ir gausa Lietuva tikrai gali pasigirti. Tuo įsitikinti kviečia nacionalinė turizmo skatinimo agentūra VšĮ „Keliauk L...
„Michelin“ Lietuvai gali atnešti daugiau nei 4 mln. eurų per metus: pavyzdžiai rodo, kiek tai paveikia kainas (2)
Lietuvai galiausiai patekus į elitinį „Michelin“ gastronomijos žemėlapį, jau dabar neabejojama tokio pasiekimo nauda. Skaičiuojama, jog „Michelin“ atėjimas į Lietuvą kitais metais užtikrins 4 mln. eurų papildomų pajamų, nes suklestės ne tik įvertinti restoranai, bet ir apskritai turizmas. Tačiau syk...
Šiandien nebus vieno restorano apžvalgos, tik paaiškinimas apie stebuklą, kurį ne visi dar suprato.
Nuo modernių lietuviškų patiekalų iki gurmaniškos indiškos virtuvės, nuo vietiniame turguje išsirinktų miško uogų iki meistriškų, meno kūrinius primenančių desertų – visa tai sužavėjo reikliuosius „Michelin“ inspektorius. Jie įvertino visus tris dokumentinio serialo „Kitapus lėkštės“ herojus: „Džiau...
Apsilankiau „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane: nelabai ką išmanau apie kulinariją, bet 158 eurai – gera kaina (17)
Kai praėjusią savaitę buvo paskelbta, kurie Lietuvos restoranai gavo po „Michelin“ žvaigždutę, supratau, kad man pasisekė. Vakarienei viename iš restoranų turėjau rezervaciją. Po apsilankymo restorane „Demo“ galiu papasakoti, ko ten galima tikėtis ir kiek kainavo vakarienė.
Garsus Lietuvos šefas papasakojo, kaip jautėsi laukdamas „Michelin“ įvertinimo: teko gerti raminamuosius (5)
Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas naujausiame tinklalaidės „Estetikos stalas“ epizode pasakojo apie tai, ką jam reiškė laukti pirmųjų Lietuvoje „Michelin“ žvaigždučių. Jis atskleidė, jog sprendimo dienos laukė vartodamas raminamuosius vaistus. „Tai vis dėlto yra daugybės metų triūso rezultatas“, –...
Lietuvos internetuose populiaru (kur ten populiaru – tiesiog liguistai saldu) kalbėti apie tai, kaip baisiai pakilo kainos mūsų šalyje ir tuojau nieko nebus įmanoma nusipirkti. Tačiau čia vis dar puikios vertės kraštas. Daugelis dalykų – daug pigesni nei Vakaruose, o pajamos seniai kaip ten. Skaityk...
Į „Michelin“ gidą įtraukti restoranai kabinasi lenteles ir žada nekeisti kainų: dabar žaidžiame pasaulio lygoje (15)
Praėjus savaitgaliui „Michelin“ gide atsidūrusių restoranų vadovai pripažino, kad sulaukė kiek didesnio lankytojų srauto, nors aiškias išvadas daryti dar anksti. Jie džiaugėsi sulauktu dėmesiu ir nurodė, kad paminėjimas „Michelin“ reiškia, jog dabar Lietuvos restoranai „žaidžia pasaulinėje lygoje“. ...
Žinoma, gyvenimas niekada nebus, kaip buvęs, praėjus „Michelin“ apdovanojimams, kurie gal ir nėra svarbūs devyniasdešimčiai procentų Lietuvos žmonių, tačiau Lietuvą, kaip šalį, jau pakėlė į naują lygį. Net Vilniaus Senamiesčio žemėlapis jau atrodo kitaip.
Nors atrodo, kad „Michelin“ įvertinimas garantuoja restorano sėkmę ir ilgaamžiškumą, ne viena prestižinė vieta buvo priversta užsidaryti dėl nekontroliuojamo kainų augimo ar negailestingos darbo aplinkos. „Delfi“ pažvelgė, kokie „Michelin“ žvaigždžių sulaukę restoranai užsienyje susidūrė su sunkumai...
Lietuva iš Baltijos šalių paskutinė sulaukė „Michelin“ vertintojų dėmesio, tačiau čia žvaigždžių lietus buvo kaip niekada gausus – po vieną gavo net keturi restoranai. Estijoje du restoranai yra įvertinti „Michelin“ žvaigždėmis, o Latvijoje vienas restoranas turi vieną žvaigždę. Taigi, kiek pavalgyt...
Restorano „Pas mus“ šefė Vita Bartininkaitė neslėpė, kad apdovanojimas buvo didelis netikėtumas. Lūkesčių turėjo, tačiau ne tokių didelių. Restorano šefė pasakoja, kuo išskirtinis yra jos vadovaujamas „Pas mus“. O Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė prognozuoja...
The Michelin Guide Lithuania was published on Thursday and includes 26 restaurants. Four restaurants received One Michelin Star. These are Demo, Džiaugsmas, Nineteen18 and Pas mus.
В пятницу Литва проснулась с четырьмя престижными ресторанами, отмеченными звездами Michelin. Их менеджеры и шефы отметили в разговоре с Delfi, что действительно ощутили рост бронирования, кое-где даже столкнулись со сбоями в системах бронирования.
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad „Michelin“ atėjimas į Lietuvą kitąmet užtikrins 4 mln. eurų papildomų pajamų. Anot jos, projektas, į kurį jos vadovauja ministerija investavo 1,5 mln. eurų, atsiperka, o Lietuva gaus papildomą reklamą ir žinomumą.
Laukiamiausiame metų gastronominiame renginyje, „Michelin“ gido apdovanojimuose, visus „Senatorių pasažo“ restoranus lydėjo sėkmė. Šefo Andriaus Kubiliaus vadovaujamas restoranas „Nineteen18“, įsikūręs istoriniuose Senamiesčio rūmuose, pelnė geidžiamiausią gastronomijos pasaulio įvertinimą – „Michel...