Prieš mėnesį gastronominio verslo atstovai, gurmanai ir šiaip smalsuoliai sulaikę kvapą sekė Vilniuje vykusį „Michelin“ renginį. Jo metu paskelbta, kad po vieną žvaigždę ekspertai skyrė keturiems sostinės restoranams – „Džiaugsmui“, „Demo“, „Pas mus“ bei „Nineteen18“. Dar vienam restoranui – „Red Brick“, įsikūrusiam Radiškio kaime, Ukmergės rajone – skirta žalioji žvaigždė už tvarią gastronomiją.

Raudonos „Michelin“ iškabos prie restoranų jau pakabintos, o kokie pokyčiai įvyko jų viduje, ar pasikeitė kainos? To „Delfi“ paklausė įvertintų restoranų atstovų.

Michelin žvaigždė

Tarp keturių paminėtų prestižinių įvertinimų sulaukusių restoranų kainas per pastarąjį mėnesį pakėlė tik restoranas „Džiaugsmas“. Jei anksčiau už degustacinę vakarienę vienam žmogui buvo prašoma 86 eurų, dabar ji kainuoja 99 eurus. Vadinasi, pokytis siekia apie 15 proc.

Priėmė naujų darbuotojų

„Kaina pakilo tik dėl to, kad priėmėme penkis komandos narius, šiaip sau kainų nekėlėme. Bandome išlaikyti tokį kainų lygį, kad kiekvienam svečiui tai būtų įperkama. Nesiekiame tapti prabangiu restoranu“, – „Delfi“ sakė „Džiaugsmo“ virtuvės šefas Martynas Praškevičius.

Anot jo, tarp įdarbintų žmonių yra padavėjų, indų plovėjų, kitų virtuvės darbuotojų.

Restorano šefas Martynas Praškevičius

O ar keitėsi restorano meniu sulaukus „Michelin“ žvaigždės? Anot M. Praškevičiaus, pokyčiai galimi dėl sezoniškumo.

„Meniu vis po truputį keičiasi, sunku net pasakyti, kas konkrečiai, bet tai priklauso nuo sezoniškumo“, – paaiškino jis.

Palyginti patiekalų kainas su buvusiomis prieš mėnesį, kai kur galima įžvelgti neryškių pokyčių. Pavyzdžiui, jei sūrio traškutis birželį kainavo 12 eurų, dabar kainuoja 13 eurų. Tiesa, šiuo metu siūloma nemažai tokių patiekalų, kokių prieš mėnesį meniu dar nebuvo, tad kainas palyginti sunku.

Pavyzdžiui, ėriena su baklažanų kremu ir morkomis čia kainuoja 37 eurus, jautienos tartaras su raugintais serbentais, gruzdintomis petražolėmis – 26 eurus.

Jautienos šonkauliai vyno padaže su sezoninėmis daržovėmis ir bulvių apkeptu, kaip ir anksčiau, kainuoja 64 eurus. Tiesa, nurodoma, jog šios porcijos užtenka dviem žmonėms.

Staltiesė

Kituose įvertintuose restoranuose kainų pokyčių nepastebėjome. Pavyzdžiui, restorane „Demo“ autorinė vakarienė, susidedanti iš dešimties patiekalų, kaip ir prieš mėnesį, kainuoja 85 eurus žmogui, iš ūkininkų patiekiamų produktų ir šviežios žuvies sudaryta vakarienė kainuoja 55 eurus asmeniui. Gėrimų derinimas papildomai atsieina 50 eurų. Kokie patiekalai siūloma, internete randamame nenurodoma.

Restorane „Nineteen18“ už degustacinę vakarienę susimokėsite 94 eurus. Čia siūlomas tartaras, beigelis, koldūnai ir pan.

Restorano „Pas mus“ meniu internete rasti nepavyko, tačiau 2023 metais degustacinė vakarienė kainavo 80 eurų.

Vakarienės kaina nepakito ir „Red Brick“ restorane – ji siekia 87 eurus žmogui, šeimyniniai pietūs – 45 eurus.

Restoraną „Demo“ ir kavinę valdančios įmonės „Demo versija“ bendraturtė Dalia Mauricaitė–Kalinauskienė komentavo, kad kainų nekėlė, nes žvaigždės, anot jos, skiriamos už tai, koks restoranas buvo anksčiau, tai nėra įpareigojimas ką nors keisti.

Michelin

„Tai yra įvertinimas už tai, kokie mes buvome, o ne įvertinimas, kuris turi pakeisti tave į priekį. Tu tiesiog turi stengtis patenkinti visų poreikius, džiaugtis, kad žmonės mus mato“, – „Delfi“ sakė D. Mauricaitė–Kalinauskienė.

Tiesa, ji pripažino, kad patiekalų kainos gali kisti dėl ingredientų sezoniškumo.

Kiek išaugo srautai?

Kalbinti pašnekovai tikino, kad pastarasis mėnesis buvo darbingas, svečių srautai išties išaugo. Anot M. Praškevičiaus, ūgtelėjimas siekia apie 40 proc.

„Srautai aišku, padidėjo, mėnuo buvo darbingas. Tarp svečių dauguma yra lietuviai, užsieniečių mažiau, bet visi svečiai atrodo laimingi, džiaugiasi. Kaip visada, visko būna, bet viskas gerai“, – nurodė restorano šefas.

Ar tai reiškia, kad rezervacijomis restorane reikia susirūpinti itin iš anksto? Pašnekovas nuramino, kad to daryti nebūtina. „Nereikia ruoštis prieš kelias savaites, užtenka rezervuotis prieš 3–4 dienas. Mes dirbame šešias dienas per savaitę, tad gauti vietą tikrai įmanoma, nes būna ir užimtesnių, ir laisvesnių dienų“.

Degustacinė vakarienė restorane „Džiaugsmas“

Savo ruožtu D. Kalinauskaitė–Mauricienė negalėjo tiksliai įvardyti, kiek išaugo lankytojų srautai, tačiau nurodė, kad restoranas šiuo metu nepriklauso nuo „išorinių aplinkybių“, tai yra sezoniškumo ar švenčių.

„Restoranų veikla yra susijusi su aplinkybėmis, o tai, kad mus pastebėjo „Michelin“, gelbėja nuo kitų aplinkybių.

Paskutinių duomenų neturiu, bet, kiek anksčiau kalbėjau su komanda, mes „Tablein“ platformoje atidarome rezervaciją prieš mėnesį pusantro. Šios rezervacijos užsipildo gana greitai“, – patvirtino pašnekovė.

Skirtingai nei restorane „Džiaugsmas“, čia įdarbinti daugiau darbuotojų neprireikė.

„Nebuvo, kad kitą dieną atsibustume ir suprastume, jog mums trūksta darbuotojų. Vyksta natūrali kaiina. Mes visada turėjome tiek žmonių, kurie galėtų aptarnauti visą salę“, – kalbėjo D. Mauricaitė–Kalinauskienė.

Apie tai, kokios kainos įvertintuose restoranuose buvo prieš mėnesį, plačiau skaitykite šiame „Delfi“ tekste.

Kiek kainuoja pavalgyti Latvijos ir Estijos „Michelin“ restoranuose, skaitykite čia.

Primename, kad dar 26 restoranai buvo įtraukti į „Michelin“ gidą. Tarp jų „Red brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivée“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.

„Bib Gourmand“ apdovanojimą, kuris teikiamas už gerą kainos ir kokybės santykį, atiteko restoranams „14Horses“, „Le travi“, „Numan“, „Gaspar’s“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją