Įsitikinkite, jog autorius yra realus asmuo

Tikrinant žymių žmonių pasisakymus pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į autorių. Įsitikinkite, kad pasisakymo autorius egzistuoja, jei tai yra jums žinomas asmuo, patikrinkite ar jūsų rasta citata tikrai priklauso jam. Tai galite daryti paprasčiausiai paieškos svetainėje ieškodami minimo autoriaus ir nurodyto šaltinio, iš kurio yra paimtas pasisakymas.

Jei citatos autorius yra jums dar negirdėtas asmuo, juo pasidomėti reikėtų dar plačiau. Įsitikinkite, kad toks konkretus minėtas žmogus egzistuoja, sužinokite jo specialybę, darbovietę, pasidomėkite jo biografija. Galbūt minėtas kalbėtojas tam tikra tema yra pasisakęs ir kituose kūriniuose. Tokiu atveju paieškokite kitų tekstų, kuriuose jis būtų cituojamas ar minimas.

Projekto „Sentencijos.net“ iniciatorius Evaldas Silkartas sako, kad dažniausiai įkvepiančių minčių semiasi iš visuomenei žinomų asmenų. „Dažnai tai būna žymūs rašytojai, verslininkai, mokslininkai ar aktoriai. Jei autoriaus rasti negalime arba šaltiniuose randame skirtingą citatos autorystę, ji nepublikuojama“, – sako projekto „Sentencijos.net“ įkūrėjas.

Ieškokite pirminio šaltinio

Jei autoriaus rasti nepavyksta ar citata priskiriama net keliems autoriams, savo dėmesį koncentruokite į šaltinį. Jau 6 metus įkvepiančias ir gražias mintis publikuojančio tinklapio „Sentencijos.net“ įkūrėjas sako, kad šaltiniai gali būti patys įvairiausi: knygos, lietuviški ir užsienio portalai, televizijos ar radijo laidos, filmai, serialai, viešos kalbos.

„Užtikrinti šimtaprocentinę autorystę kartais yra sunku, dėl elementarių žmogiškųjų faktorių. Tačiau mes galime lengvai pasitelkti kelis šaltinius ir tokiu būdu patikrinti sentencijų autorystę. Žinoma, labai svarbu, jog šie šaltiniai būtų patikimi – rašytojų autorinės knygos jau savaime garantuoja, kad citata tikrai šio žmogaus. O, pavyzdžiui, mokslininkų citatas galime tikrinti skirtinguose naujienų, minčių portaluose, kuriuos taip pat atsirenkame pagal dydį, žinomumą“, – sako Evaldas Silkartas.

Kartais, žinoma, nutiks taip, kad nerasite nei autoriaus, nei šaltinio. Tokiu atveju apsvarstykite kelias galimybes. Galbūt jūsų ieškoma citata yra visai ne citata, o patarlė ar idioma. Taip pat galima situacija, jog galbūt kažkas turėdamas savų kėslų sukūrė citatą ir ją priskyrė, tam tikram autoriui, norėdamas pagrįsti savo idėjas.

Kitų žodžiai – taip pat gali būti nusikaltimų įrankis

Garsių žmonių žodžiai gali būti gera priemonė, kuria galima daryti įtaką kitų žmonių nuomonei. Tikslingai pakeista žymaus žmogaus nuomonė tam tikrai temai gali pridėti svarumo, įtikinti žmones imtis tam tikrų veiksmų ar net daryti įtaką jų įsitikinimams ar vertybėms.

Internete siaučiantys sukčiai taip pat dažnai pasinaudoja žinomų žmonių citatomis siekdami atkreipti auditorijos dėmesį. Pavyzdžiui, garsaus mokslininko žodžiai gali būti panaudoti reklamoje, kurioje pristatoma prekė. Įgavę vartotojų pasitikėjimą sukčiai gali parduoti savo produktus, kurių kokybės iš tiesų niekas nėra patvirtinęs arba tai gali būti internetinė apgaulė, kuria siekiama pasisavinti žmonių pinigus ar kitokius asmeninius duomenis.

Pavojus iškyla ir kai yra pakeičiamas kontekstas, kuriame naudojama viena ar kita mintis. Cituojant reiktų neatitrūkti nuo autoriaus aptariamos temos, nes kitu atveju suklaidinsite savo auditoriją, bei galite pakenkti citatos autoriui. Jei abejojate dėl bendro konteksto, kuriame išsakyta autoriaus mintis, atidžiau įsigilinkite į cituojama šaltinį.

Citatos autorių gerbkite, kaip kūrėją

Jei nusprendžiate naudoti konkretaus žmogaus mintis, tai darykite neiškraipant jo žodžių ir juos atkartokite kuo tiksliau. Citatas galite tikrinti pirminiuose šaltiniuose, spausdintuose citatų rinkiniuose arba naudojantis tokiomis internetinės platformomis, kaip „Wikiquote“ ar „Wiktionary: Proverbs by Language“. Internete galima rasti ir daugiau patikimų platformų, svarbu, kad jose prie citatos visuomet būtų nurodytas pirminis šaltinis.

Esant galimybei, visuomet galite kreiptis į citatos autorių dėl jo žodžių citavimo. Jei tai yra ištrauka iš tam tikro kūrinio, mokslinio straipsnio ar kito rašytinio šaltinio, jo žodžius vertinkite, kaip kūrybą, nurodykite autorių, kūrinio pavadinimą. Autorių teisės leidžia naudoti citatas, be autorių sutikimo, tačiau tai reikia daryti laikantis visų autorių teises ginančių taisyklių.

Užsakymo nr.: PT_85345299