Naujam gyvenimui prikelta, restauruota ir renginiams pritaikyta Senoji Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia artėjant Kalėdoms vėl tapo traukos centru.

Jeigu vasarą čia būriuodavosi dviratininkai bei pramogautojai, kultūrinių renginių lankytojai, dabar traukiama pasigrožėti Nemuno pakrantėje sužibusia šventine erdve: papuošta natūralia egle, spindinčiomis skulptūromis bei vartus į šventinę erdvę simbolizuojančia įspūdinga arka.

Čia galima ne tik pasigrožėti kalėdine kompozicija, užsukti į istorinę bažnyčią, dalyvauti joje vykstančiuose kultūriniuose renginiuose ar edukacijose, bet ir išsamiau susipažinti su šio gotikos perlo istorija. Šalia veikia istorinių fotografijų paroda, taip pat išsamiai aprašyti Nemuno pakrantės laukuose stovinčios vienos seniausių šalies bažnyčių raidos etapai.

Pasak legendų, ji pastatyta buvusios Romuvos vietoje XIV amžiuje, tačiau mokslininkų vertinimu, didiko Povilo Sapiegos iniciatyva ji pastatyta XVI amžiaus antroje pusėje. Pradėtus darbus tęsė jo sūnus, Naugarduko ir Palenkės vaivada Povilas Sapiega, kuris XVI a. viduryje rezidavo Zapyškio dvare. Beje, Zapyškis anksčiau vadintas Sapiegiškėmis ir Sapiegiškiu, pagal miestelį valdžiusių didikų pavardę.

Panašu, jog storas, vietomis iki 1 metro storio bažnyčios sienas mūrijo vietos darbininkai, vadovaujami gotikos principus išmanančio meistro. Visas bažnyčios projektas liudija apie jo sumanytojų ambicingumą. XVI a. mūriniai pastatai puošė tik miestus, šios bažnyčios fasado nišose, pasak tyrinėtojų, užkoduotas Mėnulio užtemimų ciklas.

Nors bažnyčios altoriai buvo gana kuklūs, ji ištapyta freskomis, tikėtina, su Kauno vaizdais, sumontuoti šedevru laikomi vargonai su judančia nuo garso Dovydo skulptūra. Pasak padavimo, elnias ant ragų atplukdė Nemunu Šv. Marijos paveikslą, kurį galite pamatyti ir šiandien, tad šalia vargonų buvo pakabinta ir elnio galva su ragais. Deja, iki mūsų dienų neišliko vargonai (juos vokiečių kareiviai dalimis išsigabeno Pirmojo pasaulinio karo metais) ir kitos puošmenos.

Vienu unikaliausių gotikos pavyzdžių Lietuvoje vadinama Senoji Zapyškio bažnyčia daugybę kartų kentėjo nuo karų, gaisrų, potvynių, buvusi apleista ir suremontuota, pamaldos joje nevyksta nuo XX amžiaus pradžios.

Nuo 1996 metų joje pradėta rengti Pažaislio muzikos festivalio koncertus ir kitus kultūrinius renginius, pieš kelerius metus gotikos perlas restauruotas, bažnyčia atgimė naujam gyvenimui.

Senoji Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia artėjant Kalėdoms vėl tapo traukos centru
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją